Vernieuwde Fyteauscan gelanceerd
Om het oppervlaktewater nog beter te beschermen, lanceren Belplant en Inagro een vernieuwde Fyteauscan. Een belangrijk hulpmiddel voor alle land- en tuinbouwbedrijven om mogelijke risico’s van contaminatie, waarbij puntvervuiling de belangrijkste is, gewasbeschermingsmiddelen in kaart te brengen.
De nieuwe versie van de Fyteauscan voldoet beter aan de behoeften van alle land- en tuinbouwers, op basis van het type spuittoestel (professioneel of rugspuit). Ook voor wie geen eigen spuittoestel heeft, is er een vragenlijst voorzien. De adviezen volgen volledig de meest recente regelgeving volgens de IPM-richtlijnen (geïntegreerde landbouw) en de Vlarem-wetgeving. Ook aan gebruiksgemak werd gewerkt in deze nieuwe versie.
Uitgebreide evaluatie: op de goede weg
Geregeld worden er te hoge concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlakte- en grondwater teruggevonden, wat kan leiden tot problemen voor de drinkwaterwinning en mogelijk het schrappen van deze middelen. Uit uitgebreide evaluatie van de vorige Fyteauscan, waarbij ook Boerenbond betrokken was, blijkt dat er al heel wat inspanningen gebeuren om punt- en diffuse vervuiling te vermijden, maar dat nog niet iedereen op de hoogte is van alle goede praktijken.
Volgens glastuinbouwer en veldslateler Filip Verlae, die ook lid is van de sectorvakgroep Groenten, waren aanpassingen van de Fyteauscan absoluut nodig. “Ik ben tevreden dat er nu ook specifieke vragenlijsten zijn voor de tuinbouwsector.”
Geen sancties
De tool is opgezet als adviestool en toont aan de land- en tuinbouwer waar hij nog niet voldoet aan de regelgeving, zodat hij gemakkelijker ziet welke maatregelen hij kan treffen. Op deze manier draagt hij bij aan meer duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Auteur: Sandra Michiels

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.