West-Vlaanderen gaat aan de slag met natuurgebaseerde oplossingen
Het woord ‘NBRacer’ verschijnt her en der in de provincie West-Vlaanderen. De afkorting staat voor Nature Based Solutions for Atlantic regional Climate Resilience en is een Europees gesubsidieerd project. Zoals de term doet vermoeden wenst het project de regionale klimaatbestendigheid in verschillende regio’s van de Atlantische zone te versterken aan de hand van de implementatie van verschillende natuurgebaseerde duurzame oplossingen.
De focus ligt hierin sterk op waterkwantiteit en waterkwaliteit. Het project wordt getrokken door Deltares in Nederland, maar er zijn ook initiatieven in Denemarken, Portugal, Frankrijk, Spanje en ons land. De verschillende regio’s werken samen en delen informatie en bevindingen.
West-Vlaanderen als demonstratieregio
Binnen het project zijn er demonstratieregio’s die als eerste aan de slag gaan, en replicatieregio’s waar goede bevindingen zullen worden geïmplementeerd. West-Vlaanderen fungeert als demonstratieregio, Oost-Vlaanderen als replicatieregio. Bij ons slaan de provincie, VLM en VITO de handen in elkaar om reeds aan de slag te gaan op de Valleiflanken van de IJzer en in de Oudlandpolder. Zaken die men hier wenst te realiseren zijn gekoppeld aan reeds bestaande initiatieven zoals het Landinrichtingsplan in de Oudlandpolder. Ook in het Maleveld tussen Brugge en Damme staan projecten op til.
Het project loopt tot 30 september 2027 en omvat een totale projectkost van 18,1 miljoen euro waarvan de Europese Commissie 70% financiert. Vlaanderen doet ook een financiële duit in het zakje en brengt vanuit de VLM net geen 900.000 euro bij. Extra informatie over NBRacer vind je online, op de website van de VLM of NBRacer zelf.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.