Podcast

Boerenbond podcasts: De stem van Boerenbond, Over-Later, agroEUconnect

Al onze podcasts zijn beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Als je je abonneert op ons kanaal in je favoriete podcast-app, krijg je automatisch een melding wanneer er een nieuwe aflevering verschijnt. Veel luisterplezier!

Podcast De stem van Boerenbond

De stem van Boerenbond

De podcast De stem van Boerenbond is een tweewekelijkse podcast. Telkens nodigen we een expert uit om te komen toelichten hoe de vork nu precies in de steel zit in zijn of haar vakgebied in de Vlaamse land- en tuinbouw. De experts doen dat op zo een manier dat met name wie weinig tot niks afweet van de land- en tuinbouwsector in Vlaanderen veel zal kunnen bijleren. Journalist Liesbet Corthout stelt de vragen. 

Hieronder kan je telkens de nieuwe aflevering vinden. De volgende aflevering komt uit in november.

De stem van Boerenbond - Melkvee en zuivel

In deze aflevering hebben we het over Belgische melk. Of wat ruimer: over de zuivelmarkt. Want melk is een basisproduct en de melkprijs belangt iedereen aan. Maar wat bepaalt die prijs precies? En wat gebeurt er allemaal met die Belgische melk? Expert van dienst is Roel Vaes, adviseur rundvee bij Boerenbond.

Beluister op Spotify

Beluister op Apple Podcasts

Beluister op Google Podcasts

Podcast melkvee en zuivel
BB_Podcast_StemBoerenbond_zuivel.jpg

De Stem van Boerenbond - Mentaal welzijn

Beluister op Spotify

Beluister op Apple Podcasts

Beluister op Google Podcasts 

Boerenbond is actief rond het thema in volgende projecten:
Europees Horizon 2020 project, Farmwell
Vlaams demonstratieproject, Boerenverstand, Rust in je hoofd 

Deze aflevering gaat over mentaal welzijn bij land- en tuinbouwers. Want boeren hebben het niet altijd gemakkelijk. Land- en tuinbouw zijn sectoren waarin veel onzekerheid heerst en het is niet altijd evident om daarmee om te gaan. Dat moet dan vaak ook nog 'ns alleen, want boeren kan soms een eenzame stiel zijn. Gelukkig zijn er initiatieven die land- en tuinbouwers steunen. Melanie Van Raaij, consulent strategie, afzet en organisatie bij Boerenbond geeft uitleg. We laten ook Ben Brooksby aan het woord, een Australische boer die als 'The Naked Farmer' aandacht vraagt voor mentaal welzijn bij Landbouwers.

Meer over het thema in ons dossier Mentaal Welzijn

Stem Mentaal Welzijn
BB_Podcast_MentaalWelzijn_klein.jpg

 

 

De Stem van Boerenbond - Dag van de Landbouw

De stem van Boerenbond - Landbouw en toerisme

Beluister op Spotify 

Beluister op Apple Podcasts 

Beluister op Google Podcasts

Een camperplaats bij de boomgaard, een maisdoolhof, een tent in de wei of een appartement met uitzicht op de stal. Plattelandstoerisme is heel divers. Mij lijkt het allemaal leuk, maar vinden de boeren dat ook? Wat kunnen en mogen zij aan toeristische activiteiten aanbieden op hun bedrijf, en houden ze daar iets aan over? De antwoorden op mijn vragen krijg ik vandaag van Patrick Pasgang, consulent korte keten en landbouwverbreding bij Boerenbond.

Dit is de laatste 'De stem van Boerenbond' voor de zomer. Veel luisterplezier!

Landbouw en toerisme
BB_Podcast_StemBoerenbond9.jpg

De stem van Boerenbond - Water en droogte

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcasts

Luister op Google Podcasts

Het is een cliché: boeren klagen over het weer. Het lijkt wel of het nooit precies genoeg regent. Of het is te droog, of het is te nat. En zelfs als er veel regen valt, blijken de grondwaterniveaus toch vaak te laag te zijn. Hoe komt het dat water en droogte zo'n uitdaging zijn voor onze landbouw? Fien Vandekerchove, adviseur water- en bodembeleid bij de studiedienst van Boerenbond, gaat daar dieper op in én legt uit wat land- en tuinbouwers allemaal doen om het waterverbruik op hun bedrijf zo laag mogelijk te houden.

De stem van Boerenbond - Seizoenarbeid

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcasts

Luister op Google Podcasts

Elk jaar komen duizenden buitenlandse arbeiders naar België om hier te helpen met landbouwwerkzaamheden, het grootste deel tijdens de oogst. Seizoenarbeid heet dat. Hoe komen die mensen hier terecht? Wie mag hier werken? En wat is het verschil met interimarbeid? Soetkin Crabbe, adviseur arbeid en tewerkstelling bij de studiedienst van Boerenbond, legt het uit.

De stem van Boerenbond - De Belgische tomaat ... en meer over glastuinbouw

Beluister op Spotify 
Beluister op Apple Podcasts 
Beluister op Google Podcasts 

De maand mei is maand van de lokale voeding. En voor ons betekent dat zeker ook: voedsel geteeld in serres. 0,3% van onze Vlaamse landbouwoppervlakte bestaat uit serres. En dat kleine stukje grond is goed voor 10% van onze landbouwproductiewaarde. Hoe slagen telers erin om zoveel productie te behalen op zo weinig plaats? Wat groeit er in Vlaanderen allemaal onder glas? En waarom telen wij eigenlijk in serres? Pieter Van Oost is adviseur plantaardige productie bij Boerenbond en hij beantwoordt mijn vragen.

Podcast_glastuinbouw
Podcast_Glastuinbouw.jpg

De stem van Boerenbond - Gezonde dieren

Luister op Spotify
Luister op Apple Podcasts 
Luister op Google Podcasts

Voor een veeboer is het essentieel dat zijn dieren zo gezond mogelijk zijn. Hoe zorgt hij ervoor dat dat het geval is? Welke maatregelen neemt de landbouwsector om dieren gezond te houden? En moet ik, als mens, schrik hebben voor dierziekten? Els Goossens, adviseur diergeneeskunde bij de studiedienst van Boerenbond geeft de antwoorden op mijn vragen.

Podcast_StemBoerenbond_Gezonde dieren.jpg
Podcast_StemBoerenbond_Gezonde dieren.jpg

De stem van Boerenbond - Landbouw en Europa

Beluister op Spotify 
Beluister op Apple podcasts 
Beluister op Google podcasts 

Landbouw en Europa zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er gaat een aanzienlijke hap uit het Europese budget naar landbouw. En onze boeren worden daar beter van, weet Giel Boey, adviseur internationaal beleid bij Boerenbond. Onder impuls van de EU gaan de Europese boeren duurzamer werken, en dat is goed. Maar dat kost mij, als EU-burger wel iets: de prijs van één kopje koffie, per week. Wat gebeurt er met dat geld? En wordt hetzelfde landbouwproduct in elk land van de Europese Unie op exact dezelfde manier geproduceerd, of zijn er toch verschillen?

Podcast De stem van Boerenbond Europa
Podcast_StemBoerenbond_Landbouw en Europa.jpg

De stem van Boerenbond - De prijs van ons eten

Beluister op Spotify 
Beluister op Apple podcasts
Beluister op Google podcasts

Wat bepaalt de prijs van ons eten? François Huyghe, economisch adviseur bij de studiedienst van Boerenbond geeft toelichting. Wat blijkt? Net zoals in andere sectoren, speelt ook hier het spel van vraag aan aanbod. Maar de landbouw is een buitenbeentje, want de graanoogst is wat hij is, en een koe kan niet van de ene dag op de andere meer melk geven. Maar welke gevolgen heeft dat? Kunnen lokaal geproduceerde landbouwproducten de concurrentie aangaan met ingevoerde producten die aan lagere standaarden zijn geproduceerd? En wordt mijn pizza duurder wanneer er een tomatenschaarste heerst?

De stem van Boerenbond - De prijs van ons eten
Podcast_De stem van Boerenbond_De prijs van ons eten

De stem van Boerenbond - Hoe de vork in de steel zit

Dit is de eerste aflevering van 'De stem van Boerenbond'. Daarin hebben we het over de juiste cijfers over onze Vlaamse land- en tuinbouw. In onze podcast komt telkens een expert toelichting geven bij het thema. Deze keer is dat Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.
Je kan de brochure ‘Hoe de vork in de steel zit’ downloaden of een gratis papieren exemplaar bestellen.

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts 
Beluister op Google Podcasts 

De stam van Boerenbond - Hoe de vork in de steel zit
Podcast_DestemvanBoerenbond_Hoedevorkindesteelzit.jpg
agroEUconnect podcast

agroEUconnect

AgroEUconnect is het Europees netwerkplatform van Boerenbond. En nu ook een podcast! Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid.

Hieronder kan je telkens de nieuwe aflevering vinden. De meest recente aflevering van deze podcast is verschenen in de maand juni. Nu nemen wij een zomerpauze.

agroEUconnect – Aflevering 4 – (On)eerlijke handelspraktijken/Belgisch voorzitterschap

Beluister op Spotify

Beluister op Apple Podcasts 

Beluister op Google Podcasts 

Europese wetgeving moet de zwakste schakel in de voedingsketen beschermen.  Maar wet zijn (on)eerlijke handelspraktijken en hoe pakt ons land dat aan?

In de eerste helft van 2024 neemt België op een historisch moment het roterend voorzitterschap van de Europese raad van ministers over. Dat is meer dan in de kijker lopen en de winkel draaiende houden. Wat wil ons land voor zichzelf en zijn landbouw binnenhalen?

Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid. Drie generaties rond de tafel over Europa.

 Meer over (on)eerlijke handelspraktijken

 Meer over Belgisch voorzitterschap

agroEUconnect – Aflevering 3 – Green Deal / Europese belangenverdediging

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Is dat een green deal of een green dream? En wat zijn de valkuilen?

En, hoe pakt Boerenbond Europese belangenverdediging aan?

Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover andermaal in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid. Drie generaties rond de tafel over Europa.

Meer over green deal

Meer over Europese belangenverdediging

dfd
agroEUconnect_3 NU.jpg

agroEUconnect - Aflevering 2 - Voedselzekerheid | Nieuw GLB en wat na 2028

 

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts 
Beluister op Google Podcasts 

Er wordt gezegd dat de landbouw de oorlog en voedselzekerheid misbruikt om de hakken in het zand te zetten voor verdere duurzame hervorming. Wat is voedselzekerheid? Voedselzekerheid is een recht maar ook een werkwoord, een werk van elke dag … van de boer.

Hoe verloopt de toepassing van het nieuwe GLB? En, wat met het GLB na 2028? Hier en daar duiken de eerste ideeën op.

Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid.

Meer over voedselzekerheid

-    EU-maatregelen voor meer voedselzekerheid in de hele wereld 
-    Food security and nutrition | FAO | Food and Agriculture Organization of the United Nations
-    An introduction to the Basic Concepts of Food Security

Meer over nieuw GLB

-    GLB 2023-2027
-    Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) | Landbouw en Visserij 
 

agroEUconnect aflevering 2
BB_Podcast2_klein.jpg

 

agroEUconnect - Aflevering 1 - Europees handelsbeleid

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Deze aflevering gaat over het Europees handelsbeleid, nieuwe stijl. Waarom heeft Europa een handelsbeleid nodig en waar is de WTO gebleven? Is globalisering om de terugweg? En, wat is de stand van zaken van Mercosur, het Europees handelsakkoord met landen uit Zuid-Amerika. Deze aflevering begint en eindigt in … Nieuw-Zeeland. De aarde en het verhaal zijn rond! 

“Hoe Europees is de Vlaamse boer?” De Vlaamse boer lijkt steeds verder af te staan van gemiddelde Europese boer. Herkent de Vlaamse landbouw zich nog in het nieuw Europees landbouwbeleid? Zo niet, wat dan? 

Jacques Van Outryve, senior writer, gaat hierover in gesprek met Pieter Verhelst, lid van het Hoofdbestuur van Boerenbond, en met Giel Boey, adviseur Internationaal Beleid.

Meer over het Europees Handelsbeleid 
 
Meer over cijfers inzake de Europese landbouw   
agroEUconnect aflevering 1
BB_Podcast.jpg
Podcast OverLater

Over-Later

Als begeleider bij familiegesprekken zitten we met het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging op de eerste rij om emoties die bij een overnameproces komen kijken vast te stellen. Heel vaak komen dezelfde vragen, gevoelens, bedenkingen en frustraties terug.

Bedrijfsopvolging en samenwerking zijn thema’s waarover mensen niet zo gemakkelijk getuigen. Over de gemakkelijke, positieve zaken natuurlijk wel, maar we willen dieper graven en de ‘rauwe’ emoties er ook tussen steken. Daarom hebben we de verhalen die vaak terugkomen verzameld, geanonimiseerd en laten inspreken door ‘acteurs’ die op een vrije manier de getuigenissen vertellen. Zo kunnen twijfels, angsten en ergernissen zonder remmingen worden verteld, zonder het risico dat er op iemands tenen wordt getrapt.

Over-Later aflevering 3

Familiale bedrijfsopvolging in een land- of tuinbouwbedrijf is geen sinecure. In deze podcast van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we dieper in op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit is aflevering 3, met als thema de familie in het familiebedrijf.

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Podcast OverLater
OverLater.jpg

Over-Later aflevering 2

Familiale bedrijfsopvolging in een land- of tuinbouwbedrijf is geen sinecure. In deze podcast van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we dieper in op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit is aflevering 2, met als thema samenwerken over de generaties heen.

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Podcast OverLater
OverLater.jpg

Over-Later aflevering 1

Familiale bedrijfsopvolging in een land- of tuinbouwbedrijf is geen sinecure. In deze podcast van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging gaan we dieper in op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit is aflevering 1.

Beluister op Spotify
Beluister op Apple Podcasts
Beluister op Google Podcasts

Podcast OverLater
OverLater.jpg