Boerenverstand, rust in je hoofd

boerenverstand rust in je hoofd

De uitdagingen waarmee Vlaamse land- en tuinbouwers vandaag geconfronteerd worden, zijn talrijk en complex. Het mentaal welzijn en de veerkracht van landbouwers en hun gezinnen komt steeds meer onder druk te staan.

Minder dan 50% zoekt hulp

Onderzoek van ILVO heeft aangetoond dat minder dan 50% van de land- en tuinbouwers hulp zoekt bij problemen, en ze hebben weinig of geen technieken om te kunnen omgaan met stress.
Boerenbond, CM, Ferm voor agravrouwen, Groene Kring, Boeren op een Kruispunt en BioForum bundelen hun krachten en kennis om hier verandering in te brengen.

Kennis en vaardigheden

Via het demoproject Boerenverstand, rust in je hoofd, willen we, op een zeer praktische, concrete en laagdrempelige manier, bestaande kennis en vaardigheden rond mentale weerbaarheid tot bij de landbouwer krijgen. We zullen landbouwers weerbaarder maken door hen enerzijds beter te leren omgaan met stress, en anderzijds ook de impliciete stressfactoren (veeleisend beroep; prestatie- en waarderingsdrang) aanpakken.

Hoe pakt het project dit aan?

Dit gebeurt aan de hand van bewezen trainingsmodules, in verschillende formats en met verschillende coaches, die via de projectpartners aangeboden worden aan hun netwerk van landbouwers.

De trainingen zullen dankzij de projectsteun ook steeds toegankelijk zijn voor niet-leden van de verschillende partners.

Volg onze opleidingen:

Vorming stress & burn-out (fysiek) – juni 2023 

Een goeie boer(in) zijn, hoe stresserend is dat?

Tijdens deze interactieve sessie kreeg men inzicht in stress en leerden de deelnemers hoe ze er beter mee kunnen omgaan. 62 geïnteresseerden schreven zich in voor deze vorming. Daarin werden persoonlijke situaties besproken en werd ingegaan op vragen / situaties die de deelnemers op voorhand konden insturen.

 

 

Gesprek met CM-gezondheidsconsulenten

Via de lokale structuren van CM kunnen jullie een 1 op 1 gesprek (gedurende 1u) inplannen met een CM gezondheidsconsulent. Dit is volledig gratis en je hoeft geen lid te zijn van deze mutualiteit.

Jouw lokale CM gezondheidsconsulent kan je op weg helpen met al je gezondheidsvragen. Gezondheid is immers meer dan ‘niet ziek zijn’, maar ook je welbevinden, levenskwaliteit, sociale contacten, dagelijks functioneren, stressfactoren, … kunnen tijdens dit gesprek aan bod komen.

De CM gezondheidsconsulenten zijn beschikbaar op onderstaande momenten. Stuur jouw lokale gezondheidsconsulent gerust een mailtje om je afspraak in te plannen.

Wolvertem: dinsdag 22/08 van 9 tot 15 uur: Liesbeth Kubben
Genk: - maandag 28/08 (zaal 1) van 9 tot 17 uur: Greet Claes
 • Contactgegevens: greet.claes@cm.be
 • Provinciaal kantoor Boerenbond: Jaarbeurslaan 29 bus 21 - 3600 Genk (parkeren aan de overkant op parking Limburghal).
Gent – dinsdag 29/08 (zaal EOS) van 9 tot 17 uur: Lindy Baute
 • Contactgegevens: lindy.baute@cm.be
 • Provinciaal kantoor Boerenbond: Kortrijksesteenweg 1144J - 9051 Sint-Denijs-Westrem (parkeren aan de overkant parking Carrefour).
Roeselare – dinsdag 05/09 (spreekplaats 1) van 9 tot 17 uur: Sarah Denoo
 • Contactgegevens: sarah.denoo@cm.be
 • Provinciaal kantoor Boerenbond: Diksmuidsesteenweg 406 - 8800 Roeselare.
  Geel: donderdag 07/09 (Overleglokaal) van 9 tot 17 uur: Sofie Vander Elst
   Word je eigen gids bij stress en spanning – najaar 2023

   Tijdens elke sessie komt een ander aspect van stress aan bod. Je schrijft je dus in voor de volledige reeks. Je leert wat stress juist is,… Deze uitgebreidere vorming is fysiek. Tijdens deze zesdelige cursus (2 uur/sessie) leer je vaardigheden en technieken waarmee je stress en spanning kan beheersen. Tijdens elke sessie komt een apart aspect van stress aan bod. Wat is stress? Hoe krijg je stress onder controle door lichamelijke sensaties, gedachten en gedragingen te beheersen? Hoe ga je om met angst, depressieve gevoelens en slaapproblemen? En hoe zit het met werkstress, overspanning en burn-out? Deze cursus is bewust niet bedoeld als groepstherapie. Je krijgt taken mee naar huis en je hoeft niks te delen met de groep als je dat niet wenst.

   Deze 6-delige cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het topic stress en ermee aan de slag wil gaan. Na het volgen van deze workshops heb je inzicht in hoe stress werkt en heb je de nodige know-how om er op een goede manier mee om te gaan. De cursus is preventief bedoeld, om jezelf beter te leren wapenen tegen stress. Tijdens elke sessie komt een ander aspect van stress aan bod. Je leert wat stress juist is, hoe je best kan omgaan met lichamelijke spanning, hoe je kan inspelen op je (pieker)gedachten en wat je zelf kan doen om veerkrachtiger te zijn. Je leert ook bij over de topics slaap, depressie, angst, verslaving en burn-out. Elke sessie is een les, maar geen praatgroep of therapie. Je krijgt telkens ideeën mee waar je zelf verder mee aan de slag kan gaan, maar daarover moet je achteraf niets aan anderen vertellen.

   Programma

   Elke donderdag gedurende 6 weken: 21 en 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober 2023.

   Elke sessie start om 20 uur en duurt 2 uur. Napraten is mogelijk tot 22.30 u.

   • 19.30 uur Ontvangst De Steenhove - Veldeken 41 - 9850 Nevele
   • 20-22 uur Nathalie Demoulin - Pulso Psycholoog en trainer Psychosociaal Welzijn

   Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot als het volzet is. Inschrijven kan via deze link.

   Voor vragen neem contact op met Noenja Joos - noenja.joos@boerenbond.be of via 016 28 60 76

   Administratiebeheer

   Ook het gevoel dat je overstelpt wordt door documenten? Binnen dit thema tonen we hoe je overzicht krijgt op je documenten, op welke manier je ze best kan bewaren en hoe je je werkruimte en archief het best kan inrichten.

   Deze cursus zal gegeven worden tijdens vier sessies van telkens 3u/sessie.

   Timemanagement

   De manier waarop we met tijd omgaan zet ons onder druk en verhoogt vaak de stress. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer alles gedaan krijgt is het nuttig om stil te staan en tijd te nemen om te bekijken wat voor jou, en voor iedereen die op het bedrijf werkt, tijdvreters zijn. Waaraan wordt tijd verloren en zou je dus kunnen aan werken? Deze, en veel andere vragen worden beantwoordt tijdens deze cursus Timemanagement.

   Deze cursus zal gegeven worden tijdens twee sessie van telkens 8u/sessie. Nadien kan je nog één uur individuele digitale coaching inplannen, op maat van jouw bedrijf.

   Bedrijfsorganisatie

   Samen met een Boerenbond consulent ondernemerschap ga je op zoek naar hoe je continue je bedrijf kan verbeteren door processen vlotter, makkelijker en efficiënter te laten verlopen. Zo creëer je een maximale waarde (voor je klant) en een minimale verspilling (voor je bedrijf en je zelf).

   Projectinfo

   Programma

   Demoproject

   Periode

   1-1-2023 - 31-12-2024
   logobalk
   hnnh
   STUURGROEP