Boerenverstand, rust in je hoofd

boerenverstand rust in je hoofd

De uitdagingen waarmee Vlaamse land- en tuinbouwers vandaag geconfronteerd worden, zijn talrijk en complex. Het mentaal welzijn en de veerkracht van landbouwers en hun gezinnen komt steeds meer onder druk te staan.

Minder dan 50% zoekt hulp

Onderzoek van ILVO heeft aangetoond dat minder dan 50% van de land- en tuinbouwers hulp zoekt bij problemen, en ze hebben weinig of geen technieken om te kunnen omgaan met stress.
Boerenbond, CM, Ferm voor agravrouwen, Groene Kring, Boeren op een Kruispunt en BioForum bundelen hun krachten en kennis om hier verandering in te brengen.

Kennis en vaardigheden

Via het demoproject Boerenverstand, rust in je hoofd, willen we, op een zeer praktische, concrete en laagdrempelige manier, bestaande kennis en vaardigheden rond mentale weerbaarheid tot bij de landbouwer krijgen. We zullen landbouwers weerbaarder maken door hen enerzijds beter te leren omgaan met stress, en anderzijds ook de impliciete stressfactoren (veeleisend beroep; prestatie- en waarderingsdrang) aanpakken.

Hoe pakt het project dit aan?

Dit gebeurt aan de hand van bewezen trainingsmodules, in verschillende formats en met verschillende coaches, die via de projectpartners aangeboden worden aan hun netwerk van landbouwers.

De trainingen zullen dankzij de projectsteun ook steeds toegankelijk zijn voor niet-leden van de verschillende partners.

Volg onze opleidingen:

Timemanagement

Heb jij soms ook uren te kort op een dag? Ben je bereid kritisch naar je tijdsbesteding te kijken en wil je echt op zoek naar manieren om meer tijd vrij te maken en efficiënter te werken? De partners van het project organiseren op verschillende locaties een masterclass Time Management.

Verspreid over 2 dagen groepsles en één uur individuele online coaching leer je beter en realistisch plannen en organiseren. We werken samen toe naar de volgende leerdoelstellingen:

  • Prioriteiten stellen
  • Taken groeperen
  • Realistisch leren plannen
  • Je planning en organisatie aanpassen aan jouw eigen concentratie, schema en bioritme
  • Pareto-principe: 80% van je tijd gaat naar 20% van je "verantwoordelijkheden"; word je bewust en pas het aan!
  • Inzicht in de wet van Parkinson: je gebruikt de tijd die je hebt... zet deadlines!

Deze cursus zal gegeven worden tijdens twee sessie van telkens 8u/sessie, telkens van 09u-17u.
Nadien kan je nog één uur individuele digitale coaching inplannen, op maat van jouw bedrijf.

Reeks 1: gaat door op 3 en 17 juni - Proefbedrijf pluimveehouderij Geel (georganiseerd door FERM) - Poiel 77 - Geel

Reeks 2: gaat door op 4 en 18 juni - Provinciaal kantoor Boerenbond Sint-Denijs-Westrem (georganiseerd door Boerenbond) – Kortrijksesteenweg 1144 – Sint-Denijs-Westrem

Reeks 3: gaat door op 5 en 19 juni - Provinciaal kantoor Boerenbond Roeselare (georganiseerd door Groene Kring) – Diksmuidsesteenweg 406 - Roeselare

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via deze link. Het aantal plaatsen is beperkt, dus mocht je toch verhinderd zijn laat het tijdig weten dan kunnen we iemand anders blij maken. 

Vorming stress & burn-out (fysiek) – juni 2023 

Een goeie boer(in) zijn, hoe stresserend is dat?

Tijdens deze interactieve sessie kreeg men inzicht in stress en leerden de deelnemers hoe ze er beter mee kunnen omgaan. 62 geïnteresseerden schreven zich in voor deze vorming. Daarin werden persoonlijke situaties besproken en werd ingegaan op vragen / situaties die de deelnemers op voorhand konden insturen.

Gesprek met CM-gezondheidsconsulenten

Via de lokale structuren van CM kunnen jullie een 1 op 1 gesprek (gedurende 1u) inplannen met een CM gezondheidsconsulent. Dit is volledig gratis en je hoeft geen lid te zijn van deze mutualiteit.

Jouw lokale CM gezondheidsconsulent kan je op weg helpen met al je gezondheidsvragen. Gezondheid is immers meer dan ‘niet ziek zijn’, maar ook je welbevinden, levenskwaliteit, sociale contacten, dagelijks functioneren, stressfactoren, … kunnen tijdens dit gesprek aan bod komen.

Maak een afspraak via deze link.

Word je eigen gids bij stress en spanning 

Wat is stress? Hoe krijg je stress onder controle door lichamelijke sensaties, gedachten en gedragingen te beheersen? Hoe ga je om met angst, depressieve gevoelens en slaapproblemen? En hoe zit het met werkstress, overspanning en burn-out? Deze cursus is bewust niet bedoeld als groepstherapie. 

Deze 6-delige cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het topic stress en ermee aan de slag wil gaan. 

 

WEBINAR HERBEKIJKEN? 

Wil je graag de opnames van de online editie van deze reeks herbekijken, stuur dan een mailtje naar noenja.joos@boerenbond.be en we bezorgen je de link.

Administratiebeheer

Kan structuur in je administratie rust in je hoofd brengen? De partners van het demoproject Boerenverstand, rust in je hoofd organiseerden op verschillende locaties een masterclass administratie. Verspreid over 4 avonden kwamen maar liefst 76 deelnemers te weten welke administratieve verplichtingen je op je bedrijf hebt, hoe je overschakelt van een papieren naar een digitaal klassement, hoe je dat digitaal klassement aanlegt en hoe je jouw mailbox goed beheert.


Hou zeker de website in de gaten. Vormingsreeksen rond administratie worden vaker georganiseerd.

Bedrijfsorganisatie

Samen met een Boerenbond consulent ondernemerschap ga je op zoek naar hoe je continue je bedrijf kan verbeteren door processen vlotter, makkelijker en efficiënter te laten verlopen. Zo creëer je een maximale waarde (voor je klant) en een minimale verspilling (voor je bedrijf en je zelf).

Projectinfo

Programme

Demoproject

Period

1-1-2023 - 31-12-2024
logobalk
hnnh
STUURGROEP