Een belangrijke eerste stap
De Vlaamse regering heeft op 7 februari een lijst van goede bodem-, teelt- en bemestingsprakijken goedgekeurd zoals ook ingeschreven staat in MAP 7. De kortingen van de bemestingsnormen die doorgevoerd worden in MAP7, kunnen terugverdiend worden door die duurzame bemestingspraktijken voor specifieke teelten toe te passen. Hierdoor worden de landbouwers gestimuleerd om aan de slag te gaan met bewezen duurzame technieken en dit komt ongetwijfeld ook de waterkwaliteit ten goede. De Vlaamse regering heeft vandaag een lijst van 15 technieken goedgekeurd wat het totaal nu op 17 technieken brengt.
Voor Boerenbond is het steeds belangrijk geweest dat er bij de start van het bemestingsseizoen duidelijkheid was over de duurzame bemestingstechnieken. Wij hebben hierbij steeds de noodzaak van een voldoende ruim keuzemenu aan maatregelen benadrukt. Het feit dat de regering nu vijftien bijkomende technieken goedkeurt, vormt voor de land- en tuinbouwers een belangrijke eerste stap.
Een overzicht van de goedgekeurde technieken
Eerder werd het inzaaien van vanggewassen voor 15 september en het inzaaien van vanggewassen voor 15 oktober al opgenomen als duurzame bemestingstechniek. Dit zijn de nieuwe technieken:
Binnenkort gaan we dieper in op de technische aspecten van de goedgekeurde technieken, hoe deze kunnen ingezet worden in kader van MAP7 en wat de toepassing van de technieken betekent in de korting op de bemestingsnorm. |

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.