Gewasbescherming blijft prioritair dossier

In Vlaanderen zijn ruim 43.000 fytolicenties actief. Om die actief te houden, ben je verplicht om bijscholingen te volgen. Het is dan ook positief dat de overheid gestart is met de evaluatie van die aanvullende opleidingen voor fytolicenties. Sectorvakgroep Akkerbouw vindt dat deze opleiding verder mag professionaliseren, maar dat de administratieve last voor de landbouwers niet mag toenemen. Wij staan als sector wel open voor onlinebijscholingen, maar maken de kanttekening dat hierbij wel een extra controle moet kunnen. Ook stellen we vast dat commerciële sprekers in vraag gesteld worden, maar voor productspecifieke informatie zijn dit vaak de beste sprekers met praktische kennis die niet te vinden is bij de neutrale sprekers. Sancties ten aanzien van de fytolicentie moeten in verhouding staan tot de vastgestelde inbreuk. Naar aanleiding van een actieplan voor de problematiek van triazolen in oppervlaktewater voor drinkwaterwinning vindt de sectorvakgroep het belangrijk dat alle bronnen van vervuiling moeten worden aangepakt. Als sector willen we onze verantwoordelijkheid opnemen, maar we verwachten dat van alle andere spelers die triazolen lozen in de betrokken afstroomgebieden. 

Wij blijven benadrukken dat puntvervuiling in onze sector een grotere impact heeft dan het effectieve gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het veld. We pleiten daarom voor strengere controles op het spuittoestel en duidelijke richtlijnen voor de aanleg en het gebruik van vul- en spoelplaatsen.

Openbaar onderzoek MAP 7

Sectorvakgroep Akkerbouw zal bezwaar indienen naar aanleiding van het openbaar onderzoek. Het is niet omdat er een akkoord is met de milieu- en natuurorganisaties over een mestactieplan, dat alle problemen plots van de baan zijn. We stellen helaas vast dat in het milieueffectenrapport over MAP 7 er zeer verregaande alternatieven bestudeerd die nooit met ons besproken zijn. Wij willen minimaal twee groeiseizoenen de kans krijgen om aan te tonen dat er beterschap mogelijk is, eerder mogen er geen strengere maatregelen ingaan. We vragen ook dat het MAP-meetnet opnieuw grondig wordt geëvalueerd zodat het voldoet aan de criteria om enkel de invloed van landbouw te beoordelen. We geven ook een duidelijk signaal dat planten stikstof nodig hebben om te groeien en dat bemestingsnormen niet oneindig kunnen blijven dalen. Voor akkerbouwers is kalenderlandbouw dramatisch, zowel grond als klimaat verschillen doorheen Vlaanderen. Toch wordt er vastgehouden aan vaste data. We eisen hier meer flexibiliteit in functie van wetenschappelijke landbouw- en milieukundige inzichten. Akkerbouwers worden te zwaar getroffen door 3 en 5 meter bufferzones. Hiervoor zou het goed zijn dat een beter flankerend beleid wordt uitgewerkt dat verder gaat dan enkel de verwijzing naar ecoregelingen of beheersovereenkomsten. Signalen dat het nitraatresidu-staalnameprotocol wordt herzien en veel duurder zal worden, kan op geen enkel draagvlak rekenen in onze sector. 

Overleg met afnemers granen en aardappelen

Dit voorjaar waren er al gesprekken, al dan niet via een brancheorganisatie, met onze afnemers van aardappelen en granen. In de aardappelen had het vooral te maken met de dalende hoeveelheid gecontracteerde aardappelen. Boerenbond wil de komende weken weer in gesprek gaan met onze afnemers van aardappelen om de (contractuele) relatie tussen de aardappelteler en de -afnemer te verbeteren. In de granen zagen we een goede relatie met Fegra tot 2021, nadien verliep het overleg over de droogkosten en andere voorwaarden eerder stroef. Boerenbond ging de voorbije jaren niet meer akkoord met de groene fiche van Fegra, de federatie van graanhandelaren. We stelden ook vast op het terrein dat deze niet meer de standaard is. We zullen ook hierover in gesprek blijven gaan met Fegra. Gezien de moeilijke en soms langlopende discussiepunten wordt voor de beide sectoren gekeken naar de FOD Economie om een bemiddelde rol op te nemen om samen als sector stappen vooruit te kunnen zetten. Naast de droogkosten moet er ook gesproken worden over de bonus-malus, het hectolitergewicht en het bemonsteringsplan. 

ljksdf

“We doen op zich niets nieuws, maar wel zo veel mogelijk zelf”

boer in de kijker

Bram Dauchy uit Wijtschate neemt deel aan het project ‘Jonge boeren, levende grond’.

Read more about “We doen op zich niets nieuws, maar wel zo veel mogelijk zelf”
Tom Waes landscape

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend

Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!

Read more about Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend

Melden van schade door wild of beschermde diersoorten? Belangrijker dan ooit!

Van kraaien tot everzwijnen

Het is van belang voor alle land- en tuinbouwers om wildschade door te geven via wildinzicht.be. Dit platform helpt de Vlaamse overheid om objectieve gegevens te verzamelen over de schade die wordt veroorzaakt door verschillende diersoorten. Door schade te melden, krijgt de Vlaamse overheid een duidelijk en correcter beeld krijgen van de omvang en de impact van schade op verschillende gewassen.

Read more about Melden van schade door wild of beschermde diersoorten? Belangrijker dan ooit!
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen”

Wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video
gb

Volg de droogtetoestand

Tijdelijke captatieverboden

Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.

Read more about Tijdelijke captatieverboden
j,

Tractorcontroles: zo ben je in orde

Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Read more about Wat mag je als landbouwer op de openbare weg?
sfd

Telers voorzien van onafhankelijk advies

TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.

Read more about Telers voorzien van onafhankelijk advies

PAS-referentietool operationeel

Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.

Read more about PAS-referentietool operationeel

Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Actua
Read more about Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ
bhhbh

Voortschrijdend inzicht

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Voortschrijdend inzicht
PAS melkkoeien

PASpartout brengt PAS-technieken naar melkveehouders

Met het demonstratieproject PASpartout Melkvee zetten projectpartners belangrijke stappen om het stikstofdecreet en de PAS-technieken naar de rundveehouders te brengen.

Read more about PASpartout brengt PAS-technieken naar melkveehouders
Olympia

A-ware sluit de deuren van Olympia

Actua

Royal A-ware, sinds 2022 de eigenaar van melkerij Olympia heeft besloten om de vestiging in Herfelingen te sluiten.

Read more about A-ware sluit de deuren van Olympia
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
wolf

Van strikt beschermd naar beschermd

Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt

Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof
Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen