Vele tinten geel, zowel bij overlaters als bij overnemers
Het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging (KCBO) richt zich sinds 2024 tot alle stoppers en starters in land- en tuinbouw. Daarom organiseert het een inspiratie-avond voor stoppers die al dan niet de pensioenleeftijd bereikt hebben en voor starters die al dan niet het familiebedrijf overnemen.
Inspiratie-avond bedrijfsopvolging
10 (Deinze) en 16 december (Laakdal)
Het KCBO organiseert een inspiratie-avond voor (toekomstige) overnemers en overlaters én hun gezinsleden. Anders dan de voorgaande jaren ligt de focus nu niet alleen op familiale opvolging. WE trekken de toelichting open naar zowel familiale als niet-familiale overdracht.
Diverse Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven
Op gewestplannen wordt landbouw in het geel aangeduid. Één tint geel voor een waaier van bedrijfstypes. Zo zijn er gemengde bedrijven en bedrijven die zich specialiseren in één teelt. Er zijn gangbare boeren en bio-boeren, die al dan niet inzetten op een extra portie agro-ecologie. De meeste zetten af via de reguliere kanalen, anderen zweren (ook) bij de korte keten. Er zijn grote en kleine bedrijven. Er zijn er waar enkel familieleden werken, er zijn er met personeel. Er zijn bedrijven waar de vijfde generatie actief is. Er zijn er die nog opgestart moeten worden. Tot 20 jaar geleden gebeurde zo goed als elke bedrijfsopvolging binnen de familie. Zoon of dochter nam het bedrijf over en zette het voort, al dan niet bijgestaan door zijn of haar partner.
Diverse vormen van bedrijfsopvolging
Sinds het begin van deze eeuw zien we daar verandering in. Eerst voorzichtig, de voorbije jaren iets frequenter. Steeds vaker stellen we vast dat de partner niet (direct) mee in het bedrijf stapt. Of we zien bij overname dat broer(s) en zus(sen) samen overnemen en hun partners buitenshuis blijven werken. Er zijn ook bedrijven waar zoon en schoonzoon samenwerken, zonder dat de eigen dochter op het bedrijf werkt. Er zijn ook boerenkinderen die niet het ouderlijk bedrijf overnemen maar op zoek gaan naar een ander bedrijf dat beter bij hun dromen past.
Maar echt nieuw zijn die starters die van buiten de sector komen. Sommigen erfden een stuk landbouwgrond. De meesten zijn er naar op zoek. Ze hebben geen familiale band met, en dus ook geen ervaring in land- en tuinbouw maar willen, om diverse redenen, boer worden. Ook zij zijn tegenwoordig potentiële overnemers.
Het ruime aanbod van het KCBO
Het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging, een samenwerking tussen Boerenbond, Groene Kring, KBC en SBB, heeft zich de voorbije 10 jaar toegelegd op bedrijfsopvolging binnen de familie. We werkten hierrond een ruim aanbod van vormingscycli en adviesverlening uit. KCBO gaat nu een stap verder en legt zich ook toe op bedrijfsoverdracht buiten de familie. Hoe vinden overnemer en overlater elkaar? Is een tijdelijke samenwerking zinvol en hoe loopt die dan best? Is ook hier een overdracht in fases aan te raden of gebeurt die best in 1 stap? Laat of neem je heel het bedrijf over of enkel een welbepaalde bedrijfstak?
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.