Mestrobot

Routeplanner Melkvee rekent PAS-maatregelen economisch door

Het belang van ondernemerschap en innovatie is niet te onderschatten. Een goed inzicht hebben in de economische cijfers van je bedrijf helpt om onderbouwde keuzes te kunnen maken voor de toekomst. Het stikstofdecreet maakt dat veebedrijven op dit moment moeten nadenken over hun strategie richting 2030. Onder de naam 'Boeren voor morgen' kijken we met de sector vooruit naar de nog verdere toekomst en hoe we ook dan zo goed mogelijk kunnen blijven boeren. Rekentool Routeplanner Melkvee kan je ondersteunen in het nemen van de best mogelijke beslissing. 

Routeplanner als beslissings-ondersteunende tool

Routeplanner Melkvee werd ontwikkeld in een Vlaio-LA-project, een samenwerking tussen ILVO, Boerenbond, Inagro en Hooibeekhoeve. Deze rekentool geeft de melkveehouder inzicht in de effecten van mogelijke keuzes op verschillende aspecten van zijn bedrijfsvoering en berekent welke economisch de meest aangewezen keuze is. In Boer &Tuinder 48 van 28 november bekeken we een praktijkvoorbeeld waarbij de melkveehouder de benodigde arbeid wilde verminderen en werd er berekend wat de impact is van een investering in melkrobot(s) voor zijn specifieke bedrijf. De tool kan gebruikt worden voor bijna alle vragen die een melkveehouder heeft op zijn bedrijf: wat is de economische invloed van andere kengetallen, investering ins tal of machine, aanpassingen in het teeltplan en rantsoen, omschakeling naar bio,...? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van Routeplanner Melkvee om PAS-maatregelen economisch door te rekenen. Gezien de kortetermijndoelstellingen rond stikstofemissiereductie in de sector zoeken veel bedrijven naar wat voor hen de best mogelijke strategie is. 

PAS-referentie

Als melkveehouder moet je vandaag volgende zaken in beeld hebben: de impactscore van je bedrijf en de PAS-referentie die berekend wordt op basis van de mestbankaangifte van productiejaar 2021. Op basis van deze cijfers kan worden nagegaan welke vergunning mogelijk is en welke inspanning op vlak van emissies hieraan gekoppeld wordt. In het huidige stikstofdecreet staat namelijk beschreven dat elk melkveebedrijf met een impactscore groter dan 0,025%, minimum 5% stikstofemissies moet reduceren tegen eind 2025 en 25% tegen 2030 (t.o.v. 2021).

Welke rol kan Routeplanner spelen in het kader van PAS? 

De Routeplanner Melkvee biedt vooral inzichten in het effect van een bepaalde beslissing op de economische resultaten van het bedrijf. Het is een manier om opties te verkennen, vooraleer een definitieve beslissing te nemen over je toekomststrategie. De mogelijkheden van Routeplanner zijn zeer uitgebreid. De wetgeving rond stikstofemissies is nu de grootste beperkende factor en bedrijven willen eerst inzicht krijgen op de mogelijkheden waarbij ze kunnen voldoen aan de opgelegde doelstellingen.

Aan de hand van de PAS-referentie, de beoogde emissiereductie en eventuele toepassing van PAS-maatregelen kan berekend worden hoeveel dieren nog op het bedrijf gehouden kunnen worden. Routeplanner kan eenvoudigweg verschillende scenario’s economisch met elkaar vergelijken. Een overzicht van de PAS-maatregelen en bijbehorende reductiepercentages kan je terugvinden op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
 

Verschillende scenario's tegenover elkaar afwegen

Van zodra je weet binnen welke grenzen van de wetgeving je moet blijven, kan de Routeplanner Melkvee een rol spelen om nieuwe economische inzichten te bieden. Op basis van bedrijfsspecifieke cijfers kunnen diverse toekomstscenario’s doorgerekend worden. We lichten er hieronder enkele uit.

1. Minderen in aantal dieren

In de Routeplanner kan er een minimum en maximum aantal dieren ingegeven worden. Door dit vast te zetten, gaat de tool berekenen welke keuzes economisch het hoogste saldo opleveren. Minder dieren wil ook zeggen minder melkopbrengsten, minder ruwvoeder nodig, minder arbeid, minder mestafzet en minder emissies. Een andere optie om te minderen in aantal dieren is het afstoten van een deeltak van het bedrijf. Zo kan de Routeplanner bijvoorbeeld inzicht geven in welk effect de keuze voor externe jongvee opfok heeft op de economische resultaten van het bedrijf, het benodigd ruwvoeder, benodigde arbeid, mestafzet en emissies. 

2. Toepassing van een of meerdere PAS-maatregelen (al dan niet in combinatie met minderen in aantal dieren)

Enerzijds zou je kunnen investeren in bijvoorbeeld vloertechnieken of een mestrobot. In de Routeplanner kan de investeringskost, de afschrijftermijn en de rentevoet ingegeven worden. Op die manier kan je het saldo van de uitgangssituatie vergelijken met het nieuwe saldo inclusief bijkomende vaste kosten (afschrijvingen, interesten). Zo wordt het effect van de investering op de economische resultaten van je bedrijf in beeld gebracht. Een belangrijke kanttekening bij deze PAS-maatregelen is dat het met-mest-besmeurd-vloeroppervlak per dierplaats maximaal 5,5 m² mag bedragen. Dit omvat de loopgangen en doorsteken, niet inbegrepen is het vloeroppervlak van de melkstal en de voerstoep (indien aanwezig). Anderzijds kan je ook beweiden als PAS-maatregel. In de Routeplanner wordt dan ingegeven per leeftijdscategorie van de dieren hoeveel dagen ze (onafgebroken) op de weide staan en wat het aantal dieren per hectare is. In de berekening wordt meegenomen hoeveel droge stof de koeien opnemen op de weide en ook het rantsoen dat ze in de stal nog krijgen wordt hierop aangepast. Indien er niet voldoende ruwvoeder geproduceerd kan worden, moet er mogelijk land bijgepacht of voeder aangekocht worden. Uiteraard kan je ook kiezen voor een combinatie van maatregelen. Wanneer er emissies gereduceerd worden door maatregelen te nemen, zal er geen of een kleinere krimp in aantal dieren nodig zijn om de reductiedoelstellingen te behalen. De Routeplanner berekent dan met het correct aantal dieren wat de economische resultaten van het bedrijf zullen zijn mits toepassing van maatregelen.

De economisch meest aangewezen keuze

Door verschillende opties van toekomstscenario’s door te rekenen met de Routeplanner Melkvee krijg je inzicht in welk scenario economisch het meest interessant is voor jou en welk effect bepaalde keuzes en maatregelen hebben op landgebruik, nodige arbeid, mestafzet en emissies. Een groot voordeel is dat je de resultaten van alle doorgerekende scenario’s naast elkaar kan zetten en vergelijken. Daarnaast geeft de tool aan binnen welke grenzen een bepaalde keuze economisch interessant blijft en vanaf wanneer (bv. bij veranderende melkprijs) een ander scenario interessanter wordt. Op die manier krijg je veel informatie, kan je keuzes tegen elkaar afwegen en risico’s van een bepaalde keuze inschatten, vooraleer een toekomststrategie te kiezen.

Logobanner routeplanner
Filip Hermans

“Bodem bevat nog meer leven dan onze stal”

Boer in de Kijker

Op de Rode Moerhoeve in Sint-Gillis-Waas werken Filip Hermans en Kristien De Paep met veel passie aan hun bedrijf met 85 melkkoeien en 750 melkgeiten. Met een duidelijke visie rond bodembeheer zet Filip in op regeneratieve landbouw, met respect voor natuur, dier en mens. 

Read more about “Bodem bevat nog meer leven dan onze stal”
jnjn

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Elke De Roos

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?

Bouwen op een toonaangevende melkprijs

Aangeboden door FrieslandCampina

FrieslandCampina zet zich in om een toonaangevende melkprijs te realiseren voor melkveehouders. Dat doen zij door te bouwen op de garantieprijs en aanvullende toeslagen, zoals een duurzaamheidstoeslag, kwantumtoeslag en de contante nabetaling. De garantieprijs dwingt de zuivelonderneming om te streven naar de hoogste melkprijs.

Read more about Bouwen op een toonaangevende melkprijs

Code geel voor waterschaarste

Actua

Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Read more about Code geel voor waterschaarste
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
sdf

Dossier agro-ecologie

In dit dossier ontdek je de basisprincipes van agro-ecologie en hoe de vzw House of Agroecology bruggen slaat tussen landbouwers, vakorganisaties, onderzoekers, verwerkers en retailers.

Read more about Dossier agro-ecologie

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
activiteiten

Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?

We geven vijf tips.

Read more about Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dcdc

“Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”

Melkvee

De eerste maanden van 2025 laten vermoeden dat er vanaf dit jaar een versnelde daling in melkproductie aankomt.

Read more about “Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen