Prijsvorming rundvlees

Sinds begin 2025 stijgen de rundvleesprijzen fors, zowel voor dikbil- als melkkoeien. Dit komt door het jarenlange afnemende aanbod van vleestype dieren. De sector vergrijst (veel veehouders zijn 55+) en kampt met opvolgingsproblemen door administratieve druk en het onzekere ondernemingsklimaat (N-decreet). De situatie verergerde eind 2024 door blauwtong, wat leidde tot 20% minder slachtingen in Vlaanderen (jan-mrt 2025). Gevolg: een verstoorde markt en wekelijkse prijsstijgingen.

Vooral rundvlees voor gehakt en américain is in trek. Vakgroepleden pleiten ervoor dat retailers Belgische herkomst garanderen, ook voor minder edele stukken. Via Belbeef is de herkomst van kwaliteitsvlees al gewaarborgd, maar een gelijkaardig lastenboek voor karkassen van andere rassen (bijvoorbeeld zware melkkoeien of gemengde types) moet onderzocht worden. Lokaal rundvlees is immers de duurzaamste keuze en verdient een eerlijke prijs.

Toekomstig GLB

De eerste Europese besprekingen over het nieuwe GLB na 2027 zijn gestart. Door uitdagingen zoals defensie en migratie zal de discussie over landbouwmiddelen hevig zijn. Europees landbouwcommissaris Hansen en de Commissie beschouwen landbouw als strategisch en zetten in op aantrekkelijkheid, concurrentiekracht en een toekomstbestendige sector. Hopelijk leidt dit tot een sterk economisch landbouwbeleid zonder al te veel randvoorwaarden.

Voor de vakgroepleden moet het toekomstige GLB in de eerste plaats fungeren als economische bescherming en ondersteuning voor de landbouwers. Ze pleiten voor het behoud van de basisbetaling via hectarepremies en van de gekoppelde steun. Qua herverdeling kunnen ze akkoord gaan met een top-up voor jongeren en circulaire gemengde bedrijven. Inzake groene architectuur zijn ze akkoord om te blijven inzetten op vrijwillige maatregelen (bijvoorbeeld ecoregelingen). Hiervoor moeten de nodige incentives worden gegeven, waarbij er een vergoeding voor de inspanningen wordt voorzien, eerder dan een resultaatgebonden vergoeding. Ze zijn geen voorstander van bijkomende afroming naar pijler 2. Hier is het belangrijk de focus te blijven leggen op investeringssteun om de dynamiek op de bedrijven mee te stimuleren. Risicobeheer is geen prioriteit. Tot slot zijn ze voorstander om de samenwerking in de sector te versterken. Een uitbreiding van de GMO-steun via producentenorganisaties naar de rundvleessectoren is aanvaardbaar. 

Uitscheidingsnormen vleesvee MAP 7

MAP 7 voorziet een getrapte verhoging van de uitscheidingsnormen van zoogvee richting 2027 tot respectievelijk 75 kg N per zoogkoe en 31 kg P per zoogkoe. De vakgroepleden stellen vast dat de aanpassingen het gevolg zijn van meerdere bijsturingen van een aantal parameters in de berekening van de uitscheidingsnormen. Ze hebben vragen bij een aantal inschattingen van deze parameters. Ze pleiten alleszins voor een grondige analyse en bijsturing van de berekening. Zo niet dreigt deze aanpassing te leiden tot meer onevenwicht in de bedrijfsbalans van heel wat rundveehouders, waarbij er onvoldoende stalmest beschikbaar zal zijn om te voldoen aan de vereiste mestafvoer. 

Blauwtong

De vakgroepleden stellen vast dat de beschikbaarheid van het vaccin tegen blauwtong type 8 ontoereikend is. Dit zou pas eind maart, begin april voldoende beschikbaar zijn. Dit betekent dat de vaccinatie pas na de start van het weideseizoen volledig kan worden afgerond op de meeste vleesveebedrijven. Dit brengt veel rundveehouders in de problemen met de praktische organisatie van hun bedrijfsvoering en zal het animo om deze dieren nog te vaccineren verminderen. Een tijdige beschikbaarheid van de vaccins was steeds cruciaal voor de vakgroepleden. Tot slot geven ze aan dat de impact van blauwtong op de vruchtbaarheid van de dieren groot blijft en nog lange tijd (financieel) voelbaar zal zijn op de bedrijven. 

gbg

Boerenbond en Fevia roepen voedingsbedrijven en landbouwers op om samen te werken tijdens droogte

Droogte

Via de generieke grondstofverklaring van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, kunnen voedingsbedrijven eenvoudiger hun gezuiverd afvalwater ter beschikking stellen voor irrigatiewater in de land- en tuinbouw. 

Read more about Boerenbond en Fevia roepen voedingsbedrijven en landbouwers op om samen te werken tijdens droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen