Haalbare NH3-reducerende maatregelen

Het stikstofdecreet voorziet dat alle melkveehouders tegen 2030 25% NH3-emissies moeten reduceren. In 2026 komt er een tussentijdse evaluatie. Maar eind 2025 moet ook iedere melkveehouder een emissiereductie van 5% realiseren via reducerende technieken en/of door minder dieren te houden. Deze reductie-inspanningen moeten worden opgenomen in de vergunning en gemeld in de Mestbankaangifte. 

De vakgroepleden hekelen de onduidelijkheid omtrent de concrete berekening van de 5% reductie-inspanning op bedrijfsniveau. Er is dringend nood aan duidelijke richtlijnen van de overheid, want heel wat veehouders zien door de bomen het bos niet meer. Bovendien is er dringend nood aan praktisch haalbare en betaalbare NH3-reducerende maatregelen. Het is cruciaal dat er snel bijkomende PAS-maatregelen met voldoende reductiepotentieel kunnen worden toegevoegd. De huidige tijdspanne en procedures om maatregelen op de PAS-lijst te krijgen zijn te lang, wat gepaard gaat met heel wat administratieve lasten en zware meetprotocollen. Ook bijsturingen van de praktische modaliteiten van bestaande PAS-maatregelen blijven aanslepen. Het is duidelijk dat de veehouders deze tijd niet meer hebben. De overheid moet dan ook dringend actie ondernemen om de nodige bijsturingen aan de PAS-maatregelenlijst haalbaar te maken voor de sector!

IBR

We stellen vast dat de voorbije weken spijtig genoeg weer heel wat bedrijven geconfronteerd zijn met een herinsleep of uitbraak van IBR, met grote financiële en emotionele gevolgen als gevolg. Nochtans zaten we in ons land in de laatste rechte lijn om de positieve dieren te verwijderen. Dit maakt de nieuwe gevallen extra pijnlijk. Het blijft voor de vakgroepleden cruciaal om te evolueren naar een IBR-vrije status op Europees niveau. Dit zal inspanningen vergen van alle spelers in de keten. 

Het is voor hen duidelijk dat momenteel het risico op insleep via aankoop van dieren bijzonder reëel blijft. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er in de traceerbaarheid van dieren op het niveau van de handel en in handelaarstallen hiaten zitten waarbij het niet duidelijk is welke dieren allemaal in contact komen met potentieel besmette dieren. Dit is onaanvaardbaar en hypothekeert niet enkel het IBR-programma en het behalen van onze vrije status, maar de traceerbaarheid in het algemeen. Ze pleiten dan ook voor een striktere opvolging van de handelaarsstallen en bijsturingen in de wetgeving om de mazen van het net te dichten.

Ook blijkt nogmaals het belang van goede bioveiligheidsmaatregelen en correcte isolatie van aangekochte dieren. Dit is niet altijd evident bij de aankoop van lacterende dieren, maar blijkt wel noodzakelijk. Op het vlak van bioveiligheid kan men heel wat leren van de collega’s-varkens- en -pluimveehouders. Gezien alle nieuwe herinslepen ook een grote impact hebben op de budgetten van het Sanitair Fonds Rund is een correcte naleving van de regels een vereiste voor de vakgroep om aanspraak te kunnen maken op de eventuele vergoedingen van het fonds bij herinsleep. Tot slot is het duidelijk dat er bij de veehouders heel wat vrees bestaat om besmet te geraken. De vraag om, als bijkomende maatregel ter beperking van de impact van een potentiële IBR-besmetting, te kunnen blijven vaccineren, klinkt steeds luider. De vakgroepleden roepen dan ook om het vaccinatieverbod vanaf 1 april 2025 te evalueren. 

Blauwtong en MAP 7

Gezien de grote impact van blauwtong de voorbije maanden op de melkveebedrijven, is tijdig vaccineren voor de vakgroepleden de boodschap. Ze rekenen dan ook op voldoende, tijdig beschikbare vaccins.

Verder hebben de vakgroepleden vastgesteld dat het nieuwe MAP werd goedgekeurd. Op zich is het positief dat er duidelijkheid komt, toch zal dit voor melkveehouders een bijkomende impact hebben. Onder meer voor de aanleg van beschermingsstroken langs waterlopen, temeer omdat de goedgekeurde beheervoorwaarden het praktisch management van de percelen zeer sterk beperkt. Ook de verhoogde N-uitscheidingsnormen van hoogproductieve melkkoeien leidt tot potentieel meer onbalans tussen productie en afvoer van drijfmest. Verder hebben ze vragen met de praktische haalbaarheid van een aantal modaliteiten bij het uitrijden van drijfmest. Tot slot herhalen ze het belang van duurzame technieken bij maisteelt en het cruciale belang van de derogatie op grasland en Renure voor de melkveebedrijven.

sdf

“Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”

Boer in de kijker

Filip Devlieghere schakelde een kleine twintig jaar geleden de tomatenserres van zijn ouders in Veldegem om voor de kweek van kleinfruit: frambozen, rode bessen, stekelbessen en blauwe bessen.

Read more about “Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”
stuw

Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte

Door 53 stuwen te plaatsen wordt meer hemelwater opgehouden en eventueel vertraagd afgevoerd.

Read more about Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Dinsdag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Aangeboden door FrieslandCampina
Read more about Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

gbgb

In dialoog geraak je verder

Opinie

De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Read more about In dialoog geraak je verder
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
graan

Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Administratie

De uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag, 31 mei, komt eraan. Tot en met deze datum kan je de verzamelaanvraag wijzigen zonder gevolg, in zoverre er nog geen controle of melding van een controle heeft plaatsgevonden. 

Read more about Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
cartoon

Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw

Read more about Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
njnj

IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd

Dierziekte

Minister Clarinval heeft twee belangrijke wijzigingen aan het IBR-bestrijdingsprogramma aangebracht. Zo zullen veehouders langer mogen vaccineren en het afvoeren van runderen van bedrijven met insleep wordt strikt gereguleerd. 

Read more about IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen