Het milieueffectenrapport bevestigt dat met de maatregelen zoals voorzien in MAP 7 de milieukwaliteit in heel Vlaanderen erop vooruitgaat. Volgens Boerenbond een logisch resultaat aangezien er maatregelen worden genomen die inspanningen vragen van de landbouwers. Op 18 maart start het openbaar onderzoek over MAP 7 en het ontwerp plan-MER.
Een milieueffectenrapport dient in eerste instantie om na te gaan of er geen significant negatieve effecten ontstaan ten gevolge van het voorziene plan. Uit een eerste lezing van de MER concludeert Boerenbond dat de MER-deskundige tot de vaststelling komt dat het MAP 7 vooral positieve effecten zal hebben op vlak bodem-, grondwater- en oppervlaktewater. De MER-deskundige heeft hierbij - net zoals Boerenbond - vastgesteld dat nog niet alle maatregelen in het theoretisch rekenmodel zijn doorgerekend en wijst erop dat een verdere verfijning de komende jaren nodig zal zijn. Daarnaast wordt in de plan-MER duidelijk aangegeven dat ook nitraatrijke bronnen een negatieve impact hebben op het MAP-meetnet. Deze moeten, zoals Boerenbond al lang vraagt, apart bekeken worden aangezien landbouwers hier vandaag niets aan kunnen doen.
Boerenbond benadrukt wel dat de voorgestelde alternatieven die ook onderzocht zijn in de MER geen onderdeel uitmaken van het sectorakkoord en bovendien veel te verregaand zijn. Bovendien wordt hiermee voorbijgegaan aan de afspraak tussen de landbouw- en milieuorganisaties dat de evaluatie van het plan moet gebeuren op basis een correcte monitoring op het terrein gedurende twee winterjaren die alle maatregelen in rekening brengt en dit met een geëvalueerd MAP-meetnet. Boerenbond is dan ook duidelijk: 'voor deze maatregelen is geen draagvlak bij de sector.
Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond: “Op het eerste zicht liggen de conclusies van de plan-MER in lijn van onze verwachtingen: er zijn geen significant negatieve effecten vast te stellen. We zien daarenboven heel wat van onze zorgen bevestigd. De geformuleerde alternatieven die in de MER bestudeerd worden, zijn echter geen alternatieven die uit het gezamenlijk overleg landbouw-milieu zijn voortgekomen, en zijn voor ons dus ook onaanvaardbaar!”
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.