Het milieueffectenrapport bevestigt dat met de maatregelen zoals voorzien in MAP 7 de milieukwaliteit in heel Vlaanderen erop vooruitgaat. Volgens Boerenbond een logisch resultaat aangezien er maatregelen worden genomen die inspanningen vragen van de landbouwers. Op 18 maart start het openbaar onderzoek over MAP 7 en het ontwerp plan-MER.
Een milieueffectenrapport dient in eerste instantie om na te gaan of er geen significant negatieve effecten ontstaan ten gevolge van het voorziene plan. Uit een eerste lezing van de MER concludeert Boerenbond dat de MER-deskundige tot de vaststelling komt dat het MAP 7 vooral positieve effecten zal hebben op vlak bodem-, grondwater- en oppervlaktewater. De MER-deskundige heeft hierbij - net zoals Boerenbond - vastgesteld dat nog niet alle maatregelen in het theoretisch rekenmodel zijn doorgerekend en wijst erop dat een verdere verfijning de komende jaren nodig zal zijn. Daarnaast wordt in de plan-MER duidelijk aangegeven dat ook nitraatrijke bronnen een negatieve impact hebben op het MAP-meetnet. Deze moeten, zoals Boerenbond al lang vraagt, apart bekeken worden aangezien landbouwers hier vandaag niets aan kunnen doen.
Boerenbond benadrukt wel dat de voorgestelde alternatieven die ook onderzocht zijn in de MER geen onderdeel uitmaken van het sectorakkoord en bovendien veel te verregaand zijn. Bovendien wordt hiermee voorbijgegaan aan de afspraak tussen de landbouw- en milieuorganisaties dat de evaluatie van het plan moet gebeuren op basis een correcte monitoring op het terrein gedurende twee winterjaren die alle maatregelen in rekening brengt en dit met een geëvalueerd MAP-meetnet. Boerenbond is dan ook duidelijk: 'voor deze maatregelen is geen draagvlak bij de sector.
Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond: “Op het eerste zicht liggen de conclusies van de plan-MER in lijn van onze verwachtingen: er zijn geen significant negatieve effecten vast te stellen. We zien daarenboven heel wat van onze zorgen bevestigd. De geformuleerde alternatieven die in de MER bestudeerd worden, zijn echter geen alternatieven die uit het gezamenlijk overleg landbouw-milieu zijn voortgekomen, en zijn voor ons dus ook onaanvaardbaar!”

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.