EU-Landbouwcommissaris Hansen maakt kennis met Belgische landbouw
De nieuwe EU-commissaris voor landbouw Christophe Hansen bezocht in Merchtem het bedrijf van witloofteler Sam Magnus en diens vader Johan. Hij werd daarbij vergezeld door Vlaams Minister voor Landbouw Jo Brouns en Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. Daarbij werden meteen een aantal hete hangijzers besproken.
Sam Magnus baat samen met zijn ouders Johan en Karin een akkerbouwbedrijf uit in Merchtem. Traditionele teelten zijn onder andere aardappelen, tarwe, gerst en mais. Maar ze zijn onder andere ook gespecialiseerd in de teelt van mini-witloof voor Bel’Orta. Waar het kan gaan Sam en Johan op zoek naar optimalisaties en innovaties, bijvoorbeeld in nieuwe teelten. Zo zijn ze enkele jaren geleden gestart met de teelt van zoete aardappels. Daarnaast gaan Sam en Johan ook samenwerkingen aan met collega’s en bewaren ze bijvoorbeeld pootgoed. Ook naar afzet wordt er gedifferentieerd. Heel wat producten gaan naar supermarkten, maar de familie werkt ook samen met Foodbag, een verdeler van voedselboxen voor consumenten.
Derogatie moet behouden blijven
Tijdens de rondleiding op het bedrijf kwamen heel wat relevante topics voor de sector aan bod. Zo had Sam Magnus het over bemesting. Boeren willen hun kunstmestgebruik doen dalen en dit voor een deel vervangen door dierlijke mest die een veel lagere klimaatimpact heeft, maar de Europese regels laten dit niet toe. Ook de inzet van op kunstmest lijkende dierlijke stromen afkomstig uit de mestbewerking (Renure) zou actief goedgekeurd moeten worden en mee in het investeringsplan voor bedrijven zitten. Daar kan het ook nog eens gecombineerd worden met de productie van groene energie. Verder is het voor Boerenbond duidelijk dat derogatie op bijvoorbeeld grasland verankerd moet blijven in de nitraatrichtlijn.
Sam Magnus pleitte bij commissaris Hansen voor een regelgevend kader dat rekening houdt met de boerenpraktijk en niet enkel belang hecht aan het naleven van papieren regels. Boerenbond pleit er al langer voor dat de Europese Commissie de nationale strategische plannen genoeg flexibiliteit biedt om in te spelen op de regionale situatie.
Verder kwamen ook het belang van een gelijk economisch speelveld, het ontwikkelen van een langetermijnvisie voor de sector en het creëren van gunstige omstandigheden voor bedrijfsopvolging aan bod.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.