De markt: varkens
Varkens | Vleesvarkensprijzen verder gestegen
De varkensmarkten lijken nu wel echt in een betere flow te zijn terechtgekomen. De vraag naar varkensvlees trekt verder aan, terwijl het aanbod van levende varkens stilaan opdroogt. De prijzen van deelstukken laten ook een stijging zien en dat geeft goed aan dat de marktsituatie verder is verbeterd. Op het vlak van prijsvorming zien we wel een verschillende dynamiek in de Europese Unie. De Belgische noteringen stijgen nog verder door. In Nederland is het gevecht om de varkens volop aan de gang en bieden de slachthuizen tegen elkaar op, terwijl de prijzen in Duitsland onveranderd blijven. Doordat in Nederland slachthuizen een deel van de toeslagen in hun notering verwerken, is het moeilijk om daaromtrent een correct marktbeeld te geven.
Er zijn binnen Europa grote prijsverschillen tussen de lidstaten, en vooral in Spanje krijgt men voor de varkens beter betaald. Daardoor vertrekken ook meer varkens van hieruit richting Spanje. Verder wordt verwacht dat de export van varkensvlees naar derde landen zal aantrekken. China heeft naast de VS nu ook exportheffingen opgelegd voor Canadees varkensvlees zodoende dat het Europese varkensvlees interessanter wordt voor China. Al bij al goed nieuws voor de varkenssector. Voor de komende weken ziet het ernaar uit dat de varkensmarkten verder zullen opveren.
Biggen | Stijgende prijzen
De biggennoteringen blijven sterk doorstijgen. Het aanbod van biggen is krap, terwijl de sterke vraag blijft aanhouden. Vooral de honger naar biggen vanuit Spanje blijft de markt aanvuren. De exporteurs zijn dan ook bereid om hogere prijzen te betalen en dat zien we vertaald in onze biggennoteringen. Ook in Nederland en Duitsland zien we eenzelfde prijsstijging. Op korte termijn wordt verwacht dat de gunstige marktsituatie zich zal bestendigen en zodoende kunnen de biggennoteringen verder doorstijgen.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.