De markt: varkens
Varkens | Vleesvarkensprijzen verder gestegen
De varkensmarkten lijken nu wel echt in een betere flow te zijn terechtgekomen. De vraag naar varkensvlees trekt verder aan, terwijl het aanbod van levende varkens stilaan opdroogt. De prijzen van deelstukken laten ook een stijging zien en dat geeft goed aan dat de marktsituatie verder is verbeterd. Op het vlak van prijsvorming zien we wel een verschillende dynamiek in de Europese Unie. De Belgische noteringen stijgen nog verder door. In Nederland is het gevecht om de varkens volop aan de gang en bieden de slachthuizen tegen elkaar op, terwijl de prijzen in Duitsland onveranderd blijven. Doordat in Nederland slachthuizen een deel van de toeslagen in hun notering verwerken, is het moeilijk om daaromtrent een correct marktbeeld te geven.
Er zijn binnen Europa grote prijsverschillen tussen de lidstaten, en vooral in Spanje krijgt men voor de varkens beter betaald. Daardoor vertrekken ook meer varkens van hieruit richting Spanje. Verder wordt verwacht dat de export van varkensvlees naar derde landen zal aantrekken. China heeft naast de VS nu ook exportheffingen opgelegd voor Canadees varkensvlees zodoende dat het Europese varkensvlees interessanter wordt voor China. Al bij al goed nieuws voor de varkenssector. Voor de komende weken ziet het ernaar uit dat de varkensmarkten verder zullen opveren.
Biggen | Stijgende prijzen
De biggennoteringen blijven sterk doorstijgen. Het aanbod van biggen is krap, terwijl de sterke vraag blijft aanhouden. Vooral de honger naar biggen vanuit Spanje blijft de markt aanvuren. De exporteurs zijn dan ook bereid om hogere prijzen te betalen en dat zien we vertaald in onze biggennoteringen. Ook in Nederland en Duitsland zien we eenzelfde prijsstijging. Op korte termijn wordt verwacht dat de gunstige marktsituatie zich zal bestendigen en zodoende kunnen de biggennoteringen verder doorstijgen.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
