De markt: aardappelen
Ondanks de soms moeilijke oogstomstandigheden zijn de meeste aardappeltelers in de EU-4 (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk) erin geslaagd hun oogst binnen te halen. Volgens Viaverda (het vroegere PCA) is de hoeveelheid afgeleverde contracten beduidend hoger dan het vijfjarig gemiddelde (+21%), maar er werden veel minder vrije aardappelen afgeleverd. De totale hoeveelheid Belgische aardappelen die op 15 november in de loodsen lag, wordt geschat op 3,27 miljoen ton. Een iets hogere totale productie en een iets tragere afzet leiden uiteindelijk tot een voorraad die zo’n 2% hoger ligt dan het vijfjarig gemiddelde. Dit is ook nodig aangezien de Belgische industrie blijft uitbreiden.
Aangezien er de voorbije weken vooral heel wat contracten werden geleverd, is de huidige voorraad aan contracten lager dan de voorbije jaren (-8%). Vooral het aandeel vrije aardappelen lijkt dit jaar groter te zijn ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde (+25%), al wordt het nog afwachten hoeveel hier netto van over blijft (onder meer rotte aardappelen). Daarnaast zullen de gewichtsverliezen misschien hoger uitvallen aangezien er al heel wat geventileerd werd bij het begin van de bewaring. Op minder dan 15 jaar tijd is het verwerkte volume aardappelen in België verdubbeld. In 2023 werd in België meer dan 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt.
De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt meestal 20 euro per 100 kg, excl. btw voor partijen met minimum 60% +50 mm, voor onmiddellijke levering. Er heerst een vaste marktstemming met relatief weinig aanbod. Soms worden hogere prijzen betaald voor gezonde partijen die bestemd worden voor export. Voor Bintje wordt 20 euro per 100 kg betaald (bron: Viaverda). Hoe dan ook heerst er een sentiment in de markt dat er op termijn geen overaanbod aan aardappelen wordt verwacht en dat de prijzen waarschijnlijk zullen aantrekken op het ogenblik dat de niet-bewaarbare partijen eruit zijn.
Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
