Contractprijs industriegroenten stagneert tot licht dalend
Niettemin blijven de meeste kosten voor het telen van de industriegroenten stijgen.
Door het natte voorjaar kwam het teeltseizoen in 2024 moeizaam opgang. Een matige zomer en najaar maakten heel wat goed, waardoor de schade in opbrengst kon beperkt worden. Toch waren er heel wat uitdagingen gedurende het groeiseizoen door de aanhoudende natte en warme periodes.
Eind december 2024 en gedurende januari 2025 vonden de onderhandelingen in West-Vlaanderen plaats over de contractvoorwaarden en -prijs tussen de afnemers van industriegroenten en de telersvereniging Ingro. Die besprekingen zijn ook belangrijk voor andere telersverenigingen die op dezelfde markt werken. Voorbije jaren, en voornamelijk in 2023, kregen we een broodnodige stijging van de contractprijs van industriegroenten. Syndicale acties hebben toen het broodnodige resultaat opgeleverd. Voor teeltseizoen 2025 stabiliseren de prijzen zich opnieuw. Voor de meeste industriegroenten werd een status quo bekomen, behalve voor onder andere bonen (- 5 tot -7,5%) en grote wortelen (- 7,5%) een prijsdaling en voor industrieprei geleverd na Nieuwjaar een lichte prijsstijging (basisprijs + 50 euro/ton) voor prei die geleverd wordt na Nieuwjaar. We zien dus dat de akkerbouwmatige teelten het extra moeilijk gehad hebben tijdens de onderhandelingen. Afhankelijk van de afnemer zijn er nog enkele kleine prijsdalingen of – stijgingen voor bladselder, snijbiet en boerenkool of aanpassing van het financieel plafond. Ga dus goed de contractvoorwaarden na vooraleer je een contract afsluit. Ook een goede afstemming van de oogstdatum tussen teler en afnemer blijft belangrijk, onder andere voor deze teelten waar gewerkt wordt met personeel of voor de wintergroenten op het einde van de oogstperiode. Zorg ervoor dat niet al het risico bij u komt te liggen als teler.
Niettemin blijven de meeste kosten voor het telen van de industriegroenten stijgen. We denken hierbij aan het tewerkstellen van personeel, het plant – of zaaigoed, de kost voor het gebruik gewasbeschermingsmiddelen en aankoop, onderhoud en/of herstellingen van machines. Bijkomende worden telers geconfronteerd met extra maatregelen die kosten met zich meebrengen door de wijzigende wetgeving. Een bedrijfseconomische boekhouding (zoals FOCUS) geeft telers een goed inzicht in de opbrengsten en kosten van een teelt, alsook op bedrijfsniveau. Boerenbond wil dat iedere groenteteler zijn boterham kan verdienen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.