Boerenbond blijft bezorgdheden over Mercosur-handelsakkoord delen
Onze bezorgdheden rond Mercosur blijven tot op de dag van vandaag gelden. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verschillende productiestandaarden en de onevenwichtige toegevingen tussen sectoren. Zo gebruiken ze in de Mercosur-landen nog verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen die in België (en Europa) al lange tijd verboden zijn en is de controle en borging van zelfs voedselveiligheidsstandaarden niet sluitend, bleek uit een recente studie over hormonengebruik van de Europese Commissie.
Wanneer de lat voor ingevoerde producten (en vooral de manier waarop ze geproduceerd worden) niet even hoog gelegd wordt, is dat onaanvaardbaar omdat het de concurrentiepositie van de Europese land- en tuinbouwers aantast. Bovendien bedriegt het de consumenten die een doordachte en duurzame keuze willen maken over het voedsel dat op hun bord komt. Daarnaast kan het niet zijn dat landbouw als pasmunt gebruikt wordt voor andere sectoren. Lage importtarieven op rundvlees, pluimvee en suiker in ruil voor lagere exporttarieven op machines en auto's? Daar zeggen wij neen tegen!
Wij hebben aan de leden en de commissievoorzitter van de commissie Landbouw gevraagd om opnieuw een hoorzitting te organiseren waarin we onze bezorgdheden rond het Mercosur-handelsakkoord met de nieuwe parlementsleden kunnen delen. Vandaag kregen we de bevestiging dat de gevraagde hoorzitting zal doorgaan op woensdag 11 december in een verenigde commissie Landbouw en Buitenlands Beleid.
Ook de federale en Europese parlementsleden roepen we op om naar de bezorgdheden van de landbouwsector te luisteren en hiermee aan de slag te gaan. Maandag werd vanuit de Europese agrarische koepelorganisatie Copa-Cogeca een brief gestuurd naar Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens ondertekende deze brief met volle overtuiging. De brief vraagt aandacht voor een coherent handelsbeleid dat resultaten oplevert voor boeren en landbouwcoöperaties. De Europese landbouwsector zal nooit een onevenwichtig handelsakkoord dat schadelijk is voor het milieu ondersteunen. Het zijn de lidstaten die het handelsakkoord finaal moeten goed- of afkeuren.
De komende dagen en weken blijven we dit dossier van kortbij opvolgen en hierover in dialoog gaan.

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.