Bezoek Eiwitboeren Nederland
We trekken naar de Nederlandse producentenorganisatie 'Eiwitboeren van Nederland'. Ze vertellen over hun ervaringen met verschillende eiwitrijke gewassen en geven meer informatie over hoe samenwerking de afzet hiervan kan faciliteren.
Ben je erbij?
Inschrijven kan tot zondagavond 25/8 via onderstaande knop. Het bezoek gaat door bij Boomkwekerij Meerstraat, Meerstraat 61, 5473 VX Heeswijk-Dinther. De zaakvoerster van het bedrijf is Angelie Peters, bestuurslid bij Eiwitboeren van Nederland. Zelf teelt ze lupine. Vlakbij het bedrijf ligt een veld met kikkererwten.
Praktisch
Het dagschema ziet er als volgt uit:
- 10.30u | aankomst met koffie en veldbonencake
- 10u45 | Overleg deel 1:
- Kennismaking met oa voorzitter Henk Janknegt, Angelie Peters, Anna van der Bijl, eventueel nog aangevuld met andere bestuursleden van de PO
- Ontstaan van de producentenorganisatie 'Eiwitboeren van Nederland'
- Hoe de meerwaarde van Nederlandse peulvruchten aantonen op basis van data? Doel: tegemoetkomen aan de (Europese) duurzaamheidsverplichtingen van afnemers en tegelijk de prijs voor het Nederlands product omhoog krijgen.
- 12u30 | Lichte lunch van een lokale cateraar: soepje, salade met brood en smeersel van Nederlandse kikkererwt
- 13u | Overleg deel 2:
- Spreker Marie Litjens met expertise over Europese wetgeving omtrent de mogelijkheden van samenwerking tussen landbouwers en mededinging. Ze was betrokken bij de oprichting van de Nederlandse producentenorganisatie en weet welke afspraken kunnen gemaakt worden in de keten.
- Bespreking: hoe kunnen België en Nederland beter samenwerken?
- 14u30 | Afsluit bij Angelie Peter met een regionaal drankje
- 15u30 | Bezoek aan het kikkererwtenveld van landbouwbedrijf De Waaistap uit de buurt
Situering van het bezoek
In kader van de operationele groep (EIP project) 'Vlaamse eiwitboeren' plannen we 2 interactieve bezoeken waar er al verschillende jaren ervaringen opgebouwd zijn rond samenwerking in de keten.
Het eerste bezoek gaat door aan de producentenorganisatie 'Eiwitboeren van Nederland' en we kijken ernaar uit om hun ervaringen over de verschillende eiwitrijke gewassen te leren kennen en hoe zij samenwerken om de afzet te faciliteren. Ze hebben zich bovendien geëngageerd in deze operationele groep zodat er kennis kan uitgewisseld over de landsgrenzen heen, waar we te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen, onder andere omwille van de ligging in sterk verstedelijkt gebied
Bouwen op een toonaangevende melkprijs
FrieslandCampina zet zich in om een toonaangevende melkprijs te realiseren voor melkveehouders. Dat doen zij door te bouwen op de garantieprijs en aanvullende toeslagen, zoals een duurzaamheidstoeslag, kwantumtoeslag en de contante nabetaling. De garantieprijs dwingt de zuivelonderneming om te streven naar de hoogste melkprijs.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Dossier agro-ecologie
In dit dossier ontdek je de basisprincipes van agro-ecologie en hoe de vzw House of Agroecology bruggen slaat tussen landbouwers, vakorganisaties, onderzoekers, verwerkers en retailers.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!

Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?
We geven vijf tips.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.