Beoordeling fytosanitair certificaat aardappelen wijzigt
Voor de export van consumptieaardappelen of aardappelpootgoed naar landen buiten de Europese Unie kan het importerende land specifieke fytosanitaire voorwaarden opleggen. Het fytosanitair certificaat garandeert het importerende land dat het product vrij is van bepaalde ziekten en plagen.
Door wijzigende omstandigheden zijn er nu enkele aanpassingen doorgevoerd aan de beoordelingsmethode voor het verkrijgen van het fytosanitair certificaat. Dat is een officieel document dat het land van uitvoer afgeeft aan het land van invoer en dat bevestigt dat de planten, plantaardige producten of andere gereglementeerde artikelen: volgens passende officiële procedures zijn onderzocht en/of getest; worden geacht vrij te zijn van de door het land van invoer gespecificeerde quarantaineorganismen; en voldoen aan de geldende fytosanitaire eisen van het land van invoer, met inbegrip van de eisen die worden gesteld aan gereglementeerde niet-quarantaineorganismen
Wijzigingen voor twee plaagorganismen
Voor twee plaagorganismen worden wijzigingen aangebracht in de beslissingstabel voor het certificeren van pootgoed en consumptieaardappelen. Het gaat om het Tobacco-ringspotvirus (tabakringvlekvirus) en Leptinotarsa decemlineata (coloradokever).
Het tabakringvlekvirus werd begin vorig jaar vastgesteld in België, waardoor ons land zijn ziektevrije status verliest. Hierdoor zal er een staalname met analyse moeten gebeuren om een veld of zending als virusvrij te bepalen, ter vervanging van een visuele controle op symptomen. Het virus voldoet ook niet meer aan de voorwaarden van een EU-quarantaineorganisme en wordt vanaf 26 januari een RNQP (Regulated Non-Quarantaine Pest) voor sojabonen en bepaalde fruitgewassen.
De bestrijdingsplicht voor de coloradokever werd in 2020 opgeheven. Afgelopen zomer werden tijdens inspecties van aardappelvelden voor export vaak coloradokevers aangetroffen. Daarom is het niet langer mogelijk om een veld als vrij van coloradokevers te verklaren op basis van grondvrije knollen. In plaats daarvan is een visuele inspectie van het veld vereist. Deze inspectie wordt gecombineerd met de jaarlijkse veldcontrole. Deze inspectie zal samen gebeuren met de jaarlijkse veldcontrole.
De bevoegdheid voor het afleveren van een fytosanitair certificaat is normaal gezien verspreid over de federale en de gewestelijke overheden. Sinds 15 april 2021 is er evenwel via een samenwerkingsovereenkomst voor wat plantaardig teeltmateriaal betreft afgesproken dat per sector één overheid aanspreekpunt en uitvoerder is. Voor pootgoed is dit het Agentschap Landbouw & Zeevisserij, voor consumptieaardappelen blijft het FAVV bevoegd.