BelBul: eigen naam en label voor Belgische bubbels gelanceerd
De Belgische wijnsector heeft een nieuwe stap gezet in de professionalisering van haar aanbod. Voortaan spreken we niet meer over Belgische cava, champagne of crémant, maar bestel je een glaasje BelBul. Dit gloednieuwe kwaliteitslabel is speciaal ontwikkeld voor mousserende wijnen uit eigen land, geproduceerd volgens de traditionele methode.
BelBul is meer dan een naam – het is een erkenning van lokaal vakmanschap en kwaliteit. De naam zelf is een speelse samentrekking van het Nederlandse 'bel' (belletjes), het Franse 'bulles' (bubbels) en de afkorting 'Bel' voor België. In het Frans klinkt het bovendien als belles bulles – mooie bubbels – wat de verfijning en elegantie van het product benadrukt.
Bij de lancering zijn al 22 wijndomeinen officieel gecertificeerd met het BelBul-label. Aangezien er in België ongeveer 100 producenten van mousserende wijn zijn, is er nog ruim groeipotentieel. De initiatiefnemers – de vzw Belgische Wijnbouwers (Vlaanderen) en de Association des Vignerons de Wallonie – hopen dat ook kleinere wijnmakers zich zullen aansluiten en het kwaliteitslabel op hun flessen willen zien.
BelBul staat voor een nieuwe mijlpaal binnen de Belgische wijnwereld. Het label onderstreept niet alleen de kwaliteit van onze mousserende wijnen, maar geeft de consument ook een herkenbare, beschermde benaming. Met deze stap positioneert België zich nadrukkelijker op de internationale wijnkaart. Santé – op de toekomst van de Belgische bubbel!
Interesse in de werkgroep wijnbouw van Boerenbond? Laat het weten via erika.buggenhout@boerenbond.be
Meer weten over BelBul? Ga naar de site van belbul of lees het artikel op de VLAM-website.
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend
Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.