Arvesta investeert fors in verwerking gele erwt
Met de investering van meerdere miljoenen in een innovatieve eiwitinstallatie in het Waalse Mettet wil Arvesta een boost zetten op de teelt van gele erwt in ons land. Arvesta hoopt hiervoor tegen 2030 zo’n 3000 ha lokaal geteelde gele erwt te kunnen verwerken.
De nieuwe eiwitinstallatie in Mettet produceert hoogwaardige plantaardige eiwitconcentraten en kreeg de naam Nuverta. Gele erwten leveren eiwit en zetmeel, en een nevenstroom aan vezels. Het zetmeel kan bijvoorbeeld een functioneel ingrediënt zijn als textuurbrenger in soepen, sauzen, gebakken en vleesbereidingen. Het eiwit kan gebruikt worden voor vleesvervangers, melkalternatieven en ijsjes. Door de gunstige samenstelling in aminozuren van het eiwit kan dit ook als eiwitbron in diervoeders gebruikt worden, waarbij in eerste instantie aan voeder voor gezelschapsdieren wordt gedacht. De vezelfractie kan richting de veevoederindustrie afgezet worden.
Meer opname dan uitstoot
Niet alleen de toepassingen, maar ook de teelt biedt een aantal voordelen, zo legde Esther Monard van Arvesta uit. Zo heeft de productie van bonen een erg lage ecologische voetafdruk in vergelijking met andere akkerbouwteelten. Omdat gele erwten vlinderbloemigen zijn kunnen ze hun stikstof gewoon uit de lucht halen en is er geen bemesting nodig. In een onderzoeksproef bij een aantal landbouwers bleek de teelt van gele erwt meer CO2 op te nemen dan uit te stoten. Daarmee kan de teelt van gele erwt een positieve impact hebben op de ecologische voetafdruk van boeren. Ook naar biodiversiteit en bodemkwaliteit zou de teelt een voordeel bieden. In het Peapact-project werd een meeropbrengst voor de volgteelt vastgesteld, van 500 tot 800 kg extra per ha in graan.
Arvesta trekt die lijn graag verder in de nieuwe verwerkingsinstallatie. Zo gebeurt de verwerking in de nieuwe installatie zonder gebruik te maken van water of chemicialiën. Daarmee onderscheidt het eindproduct in Mettet zich van andere gele-erwtconcentraten.
Teelt met uitdagingen
De teelt van gele erwt werd onderzocht in het Peapact-project. In het project werd een volledige teelthandleiding uitgewerkt. Bij droge erwten wordt een gemiddelde opbrengst vastgesteld van 5 ton/ha, maar met een variatie van 2 ton tot 8 ton. De hoogste opbrengsten worden gehaald op goed vochthoudende gronden. De vochtvoorziening in de periode rond de peulzetting (eind mei – begin juni) is cruciaal. Desondanks doet gele erwt het beter in drogere jaren. Anthracnose, botrytis en sclerotinia kunnen het gewas ernstig aantasten en de druk van deze schimmels is in vochtige omstandigheden het grootst.
Het oogstvenster van gele erwt is smal. Als ze rijp zijn, springen ze makkelijk open. Ook legering is een reëel risico. Een mengteelt met granen kan die legering verminderen.
Daarnaast is wildschade door bijvoorbeeld duiven aan kiemende plantjes of in de oogstperiode een risico.
Arvesta is zich bewust van de zwakke plekken van de teelt en wil met een nauwe teeltbegeleiding de kansen op een geslaagde teelt maximaliseren. Ook zou verdere verdeling in nieuwe rassen de teelt in de toekomst makkelijker moeten maken.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.