Arvesta investeert fors in verwerking gele erwt

Met de investering van meerdere miljoenen in een innovatieve eiwitinstallatie in het Waalse Mettet  wil Arvesta een boost zetten op de teelt van gele erwt in ons land. Arvesta hoopt hiervoor tegen 2030 zo’n 3000 ha lokaal geteelde gele erwt te kunnen verwerken.

De nieuwe eiwitinstallatie in Mettet produceert hoogwaardige plantaardige eiwitconcentraten en kreeg de naam Nuverta. Gele erwten leveren eiwit en zetmeel, en een nevenstroom aan vezels. Het zetmeel kan bijvoorbeeld een functioneel ingrediënt zijn als textuurbrenger in soepen, sauzen, gebakken en vleesbereidingen. Het eiwit kan gebruikt worden voor vleesvervangers, melkalternatieven en ijsjes. Door de gunstige samenstelling in aminozuren van het eiwit kan dit ook als eiwitbron in diervoeders gebruikt worden, waarbij in eerste instantie aan voeder voor gezelschapsdieren wordt gedacht. De vezelfractie kan richting de veevoederindustrie afgezet worden.

Meer opname dan uitstoot

Niet alleen de toepassingen, maar ook de teelt biedt een aantal voordelen, zo legde Esther Monard van Arvesta uit. Zo heeft de productie van bonen een erg lage ecologische voetafdruk in vergelijking met andere akkerbouwteelten. Omdat gele erwten vlinderbloemigen zijn kunnen ze hun stikstof gewoon uit de lucht halen en is er geen bemesting nodig. In een onderzoeksproef bij een aantal landbouwers bleek de teelt van gele erwt meer CO2 op te nemen dan uit te stoten. Daarmee kan de teelt van gele erwt een positieve impact hebben op de ecologische voetafdruk van boeren. Ook naar biodiversiteit en bodemkwaliteit zou de teelt een voordeel bieden. In het Peapact-project werd een meeropbrengst voor de volgteelt vastgesteld, van 500 tot 800 kg extra per ha in graan.

Arvesta trekt die lijn graag verder in de nieuwe verwerkingsinstallatie. Zo gebeurt de verwerking in de nieuwe installatie zonder gebruik te maken van water of chemicialiën. Daarmee onderscheidt het eindproduct in Mettet zich van andere gele-erwtconcentraten.

Gegarandeerde afzetmarkt

Waar gele erwten in ons land vandaag vooral uit Frankijk komen, wil Arvesta in de toekomst meer in ons land gele erwten inkopen. Vorig jaar werden in ons land naar schatting zo’n 100 ha aan gele erwten geteeld. Tegen 2030 mikt Arvesta op zo’n 3000 ha. Arvesta wil samenwerking met boeren zoeken en via duidelijke afspraken boeren overtuigen om voor de teelt van gele erwt te kiezen. Boeren krijgen een gegarandeerde afzetmarkt voor hun gele erwten.
De installatie in Mettet kan zo’n 12 000 ton erwten per jaar aan. Uit die 12 000 ton eiwit kunnen zo’n 3000 ton eiwitpoeder, 7500 ton zetmeel en 1500 ton vezels gewonnen worden. De vezelfractie kan richting de veevoeder een afzet vinden.

geel

Teelt met uitdagingen

De teelt van gele erwt werd onderzocht in het Peapact-project. In het project werd een volledige teelthandleiding uitgewerkt. Bij droge erwten wordt een gemiddelde opbrengst vastgesteld van 5 ton/ha, maar met een variatie van 2 ton tot 8 ton. De hoogste opbrengsten worden gehaald op goed vochthoudende gronden. De vochtvoorziening in de periode rond de peulzetting (eind mei – begin juni) is cruciaal. Desondanks doet gele erwt het beter in drogere jaren. Anthracnose, botrytis en sclerotinia kunnen het gewas ernstig aantasten en de druk van deze schimmels is in vochtige omstandigheden het grootst.  
Het oogstvenster van gele erwt is smal. Als ze rijp zijn, springen ze  makkelijk open. Ook legering is een reëel risico. Een mengteelt met granen kan die legering verminderen.
Daarnaast is wildschade door bijvoorbeeld duiven aan kiemende plantjes of in de oogstperiode een risico.
Arvesta is zich bewust van de zwakke plekken van de teelt en wil met een nauwe teeltbegeleiding de kansen op een geslaagde teelt maximaliseren. Ook zou verdere verdeling in nieuwe rassen de teelt in de toekomst makkelijker moeten maken.

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”
FrieslandCampina 26/05

Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Gesponsord artikel
Read more about Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen