Glastuinbouwers in dialoog met minister Brouns
Veel glastuinbouwers zitten met vragen over de toekomst voor de sector in Vlaanderen. Uit meerdere hoeken is er immers druk op de schaarse grond en het beleid creëert grote uitdagingen voor de sector, onder meer op het vlak van energie en vergunningverlening.
Initiatief vanuit de studiekringen
Bij het opmaken van de planning van studieavonden voor het voorjaar haalde de studiekring Glastuinbouw van Sint-Katelijne-Waver dit ook aan. Uit de groep kwam de suggestie om de minister uit te nodigen voor een vergadering specifiek gericht op glastuinbouw, om zo de visie te kennen op deze sector. Al snel werd er actie ondernomen om af te stemmen met de studiekring van de Kempische glastuinders. Deze kring vond het een goed idee en sprong enthousiast mee op de kar. Het idee werd tijdens een vergadering afgetoetst met de Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens, waarna hij de contacten legde met de minister. Minister Brouns zegde toe en vervolgens werd beslist om de vergadering open te trekken naar alle glastuinbouwers in Vlaanderen. De besturen van beide studiekringen gingen samen intensief aan de slag voor de organisatie van de avond.
Ruimte voor de glastuinbouw
Aan de verschillende besturen van studiekringen en vakgroepen werd vooraf gevraagd om de vragen die speelden te verzamelen. Deze vragen werden vervolgens gecentraliseerd. Het overkoepelende thema binnen de bezorgdheden was overduidelijk ruimte om te ondernemen. Verschillende topics zoals vergunningverlening, energie, gewasbescherming, water en plaats in het landschap kwamen naar boven tijdens de brainstorming over de vragen. De vragen uit de besturen vormden de basis voor de dialoogavond op 24 maart met minister Brouns. De diverse topics werden aangehaald, waarbij de bezorgdheden duidelijk naar de minister werden gecommuniceerd, en ook de visie van de minister of de Vlaamse overheid meegegeven werd. Inhoudelijk kan je hier over lezen in de rubriek ‘Van de Week’ in Boer&Tuinder 15 van 10 april.
De vergadering werd gevolgd door een netwerkmoment bij een hapje en een drankje. Het was fijn om met glastuinbouwers uit verschillende hoeken van Vlaanderen samen te zijn. Er kan tevreden worden teruggeblikt op een interessante avond.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.