Hoe 1000 euro per hectare besparen in de boomgaard?
De nationale studiedag pitfruit (appel en peer) in Hasselt stond in het teken van besparingsmogelijkheden voor fruittelers. Via onderzoek, innovaties, boekhoudkundige tips en praktische weetjes werd aangetoond hoe telers hun kosten kunnen drukken – tot wel 1278 euro per hectare. Bij elke voorgestelde maatregel werd niet alleen de gemiddelde kostenbesparing berekend, maar ook de potentiële meeropbrengst en de afschrijving van de investering meegenomen.
Sommige besparingen zullen op veel bedrijven al toegepast worden, maar andere eenvoudige maatregelen, zoals vrijstelling van je energiebijdrage of alternerend maaien, worden mogelijk over het hoofd gezien. Dit zijn echter quickwins die zeker de moeite waard zijn om te benoemen.
De eerste besparing die werd voorgesteld komt uit enkele lopende projecten rond precisiefruittteelt. ‘Toys for boys’ wordt wel eens gezegd, maar de cijfers toonden wel aan dat die nieuwe technieken deel uitmaken van de puzzel voor een rendabele fruitteelt. Zo werd er gekeken naar de winst door variabel chemisch te dunnen. Daarbij worden taakkaarten aangemaakt op basis van een bodemscan en een meting van de bloemintensiteit. In beide jaren bleek er een financiële meeropbrengst bij variabel dunnen tegenover uniform chemisch dunnen. Terwijl er wel werd vergeleken met helemaal geen dunning vonden de aanwezigen het spijtig dat het financiële plaatje van de meest toegepaste manuele dunning niet werd meegenomen in dit onderzoek.
Investeringsaftrek
In de toelichting van SBB ging het over een heel ander type besparing. Vanaf dit jaar zijn de opties om investeringen boekhoudkundig af te trekken immers gewijzigd. Vooral de afweging tussen VLIF-aanvragen of kiezen voor investeringsaftrek zal iedereen individueel op zijn bedrijf moeten maken. In de nieuwe regelgeving varieert de investeringsaftrek van 10 tot 20% in de basis tot 40% thematische investeringsaftrek voor onder andere milieuvriendelijke of energiebesparende investeringen. Ook een forfaitaire teler kan genieten van de thematische investeringsaftrek. Bespreek de opties dus zeker met je accountant!
Optimalisatie en innovatie
Tussen de uitgebreide toelichtingen gaf de moderator nog andere besparingstips als korte ‘flashes’. Die vind je in de tabel.
Door in te zetten op optimalisatie en innovatie blijkt er ook nog heel wat winst te halen met spuittechniek. Fruitconsult onderzocht de resultaten van het werken met groendetectie om middelen te besparen. Waar niet alle toestellen de beloofde efficiëntie halen, blijkt dat met de HSS-techniek wel het geval te zijn.
Wanneer de dosis werd aangepast aan de bladmassa of als er sensorgestuurde doppen werden gebruikt, was er een reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen maar wel meer aantasting. De kleine druppels die onder hoge druk worden gespoten zijn te gevoelig voor de wind waardoor het product niet terechtkomt waar het hoort.
Met een tunnelspuit of de HSS ISA kon er bespaard worden op middelen en arbeid zonder verlies aan bestrijdingsefficëntie. De HSS ISA werkt immers met lage druk waardoor grote druppels worden gevormd die veel minder windgevoelig zijn. Vandaar dat driftreducerende doppen bij wind ook een betere werking geven dan een klassieke dop!
Verder werd er nog gewezen op het effect van uitvloeiers, de juiste afstelling en de instellingen van de machine. Zo bepaalt de rijsnelheid, ventilatiesnelheid en druk waar het product terechtkomt en moet je hierop inspelen in functie van de infectie die je wil bestrijden.
Toekomst van gewasbeschermingsmiddelen
In de namiddag keken Dany Bylemans, Jef Vercammen en Michelle Holtappels (pcfruit) naar de toekomst van gewasbeschermingsmiddelen. Een onderwerp dat onze sectorvakgroep Fruit ook na aan het hart ligt en waar dan ook met veel interesse naar werd geluisterd. De dag werd afgesloten met een kijk op het vernieuwde rassenonderzoek waarbij Ann Schenk (VCBT) en Ann Gomand (pcfruit) hun onderzoek toelichtten.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.