Financiële inzichten voor een vlotte omschakeling naar bio
Bio zoekt Boer begeleidt landbouwers met vragen rond de omschakeling naar biologische landbouw. Omdat bij omschakelen ook de kostenstructuur wijzigt, is een vaak voorkomend vraagstuk de financiële planning tijdens de uitdagende jaren van bio-omschakeling. Om beter te kunnen monitoren wat er tijdens de omschakeljaren juist veranderd, werden gedurende twee projectjaren vijf omschakelaars uit de melkveesector en drie omschakelaars uit de akkerbouwsector opgevolgd vanuit Boerenbond-bedrijfsboekhouding focus.
Waarom kunnen de omschakelingsjaren financieel lastig zijn? Wanneer je percelen in omschakeling gaan, moet je het biologisch lastenboek volgen, zullen de opbrengsten dalen en zal de productie aan gangbare prijzen moeten worden verkocht. Als je omschakelt naar bio moet je ook keuzes maken op het vlak van investeringen. Ook de arbeidsdruk zal stijgen. Een goede financiële buffer is dus aangewezen.
Tijdens de omschakeling is een goede financiële buffer aangewezen.
Bart Thoelen
Consulent bio-omschakeling
Inzichten en strategieën
Tijdens het project identificeerden we samen met landbouwers en technisch consulenten de voor- en nadelen van verschillende strategieën om met deze omschakelperiode om te gaan. Deze inzichten werden vervolgens ook verwerkt in geanonimiseerde cases, met inschattingen rond onder meer wijzigingen in productievolumes, prijsvorming en mogelijke vaste en variabele omschakelkosten. Inzichten werden tot slot ook gebundeld in een rekenblad per sector, waarin potentiële omschakelaars hun eigen omschakelplan in kaart kunnen brengen afhankelijk van wat mogelijk en wenselijk is op hun bedrijf.
Planning
Tijdens het project werd duidelijk dat omschakelen naar bio voor verschillende bedrijfstypes binnen een sector mits een goede planning een succes kan worden. Een groeiende vraag naar bio, een stabiel wettelijk kader en een voldoende groot prijsverschil met gangbaar blijven echter belangrijke voorwaarden om een duurzaam verschil te kunnen blijven maken. Voor de melkveesector bleek dat een uitdaging tijdens de afgelopen projectperiode.
Land- en tuinbouwers met interesse in biologische landbouw kunnen een kosteloos eerstelijnsadviesgesprek aanvragen per mail op info@biozoektboer.be. We bespreken de kansen en knelpunten van omschakelen op maat van jouw bedrijf.
Ook zoektocht naar BioVLAM 2025 gaat van start
Ben je een gepassioneerd bio-ondernemer met een vernieuwende visie? Zijn duurzaamheid en innovatie belangrijk in je bedrijf? Dan ben jij misschien wel de geknipte bio-ambassadeur om de BioVLAM 2025 in de wacht te slepen.
Voor de vijfde keer bekroont de BioVLAM een inspirerende bio-ondernemer die een opmerkelijke bijdrage levert aan de sector. Bedacht je een nieuwe teelttechniek? Heb je een bioproduct geïntroduceerd op een nieuwe markt of bedacht je een vernieuwend verkoopconcept? Neem je vernieuwende initiatieven op het vlak van sociaal ondernemen of personeelsbeleid? En heeft dit een voelbare impact op je bedrijf of de maatschappij? Ding dan mee naar de BioVLAM-award!

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.