sd

Veldbonen kunnen troeven in brood uitspelen

Veldbonen in brood. Het is een onverwachte combinatie, maar Paniflower ziet er – letterlijk – wel brood in. Vorig jaar deed de maalderij, onderdeel van La Lorraine Bakery Group, ervaringen op met de teelt en verwerking van veldbonen in brood. Jean-Marie De Vogelaere van Paniflower ziet veldbonen de broodwereld niet op zijn kop zetten, maar ze kunnen wel een vaste waarde worden. “Nutritioneel en inzake duurzaamheid heeft de veldboon heel wat troeven.”

Al 35 jaar is Jean-Marie De Vogelaere actief bij Paniflower. Hij leidt er momenteel het technologie- en innovatiecentrum dat gelegen is in het Technologiepark Zwijnaarde. “Ook 35 jaar geleden waren we al bezig met veldbonen, toen omwille van hun technische eigenschappen in het maken van het brood. Veldbonen zijn ons dus niet vreemd.” 

Naar een stabiel product

Paniflower is een maalderij die jaarlijks 450.000 ton tarwe tot bloem vermaalt. In het technologie- en innovatiecentrum in Gent worden bloemsoorten en -mixen voor zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen getest en ontwikkeld. Tijdens de oogstmaanden test men de binnenkomende graansoorten – voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk, maar ook uit eigen land – op alle mogelijke eigenschappen om de kwaliteit en consistentie van het eindproduct te garanderen. 
“Brood bakken is een biochemisch proces. Alles heeft ook invloed op elkaar”, legt Jean-Marie uit tijdens een rondleiding doorheen de proefbakkerij. “De hoeveelheid eiwit in de tarwe kan bijvoorbeeld variëren, net als de kwaliteit, afhankelijk van teeltomstandigheden en variëteit. Ook parameters zoals de rekbaarheid en rekweerstand van de gluten beoordelen we bij elke oogst opnieuw. Daarom bakken we hier zelf brood en andere bakproducten. Indien nodig sturen we in de aankoop bij, want onze klanten verwachten een product met stabiele eigenschappen.”
 

sdf
Geen vervanger, maar aanvulling

Om maar te zeggen: de ene bloem is de andere niet. Klanten vragen bovendien innovatieve mixen om zich te onderscheiden op de markt. Brood met deels peulvruchtenmeel kan daarbij een mogelijkheid zijn. “Peulvruchten zullen tarwe nooit vervangen. Ze hebben immers geen gluten die het brood zijn luchtigheid en structuur geven. Maar ze kunnen er wel aan toegevoegd worden. Technisch gezien schat ik dat het maximaal 20 tot 30% van de bloem kan uitmaken”, aldus Jean-Marie. 

Het nutritionele voordeel

Jean-Marie ziet voordelen op twee vlakken. Zo is er in de eerste plaats het nutritionele. Peulvruchten zoals veldbonen brengen eiwit aan met een voor humane voeding interessante aminozuursamenstelling. “Ze kunnen dus de voedingswaarde van brood verhogen. De bakker die met onze veldbonen in zijn meergranenmix aan de slag is gegaan, biedt het aan als eiwitrijk brood. Veldbonen hebben op zich een goed imago: het gaat om een lokale teelt die hier al van oudsher geteeld wordt.”

Regeneratieve landbouw

Naast het nutritionele ziet Jean-Marie ook de voordelen op het vlak van duurzaamheid. “Vanuit Paniflower en La Lorraine Bakery Group hebben we ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid. Onze koolstofvoetafdruk wordt bepaald door de aangekochte tarwe die we vermalen. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen zetten we in op duurzame grondstoffen die geteeld worden volgens regeneratieve landbouwmethodes, die de bodemgezondheid en biodiversiteit bevorderen. Denk aan niet-kerende bodembewerking, minder kunstmestgebruik en het inzaaien van vanggewassen. Veldbonen spelen ook een rol in een bredere teeltrotatie, waarbij ze stikstof vastleggen in de bodem voor de daaropvolgende teelt.”

Beter leren kennen

Om die redenen werkte Paniflower afgelopen jaren samen in een project waarbij veldbonen van nabij werden opgevolgd, van teelt tot afgewerkt brood bij de bakker. “Veldbonen zijn altijd al beschikbaar geweest, zowel in binnen- als buitenland, maar we wilden het product echt beter leren kennen. Ook hier in ons innovatiecentrum hebben we extra gefocust op de verwerking ervan. Daarbij zagen we een goede toepassing in meergranenbroden.” Voor definitieve conclusies is het nog wat vroeg. Veel zal afhangen van de acceptatie door de consument.

De beloning volgt

Veldbonen kunnen onherkenbaar in de bloem vermalen worden, maar ook duidelijk zichtbaar blijven als kleine stukjes of als decoratie bovenop het brood. Aandachtspunt blijft de smaak. “De bonensmaak is anders dan die van tarwe die we gewend zijn. Consumenten moeten eraan wennen, wat tijd vergt. Ze tonen echter steeds meer interesse in de herkomst van hun voedsel. Veldbonen hebben daarbij belangrijke troeven: het nutritionele, het duurzame karakter, en de lokale herkomst. Voor ons gaat het vandaag nog maar om minieme hoeveelheden, maar ik geloof zeker dat het op termijn kan groeien. Ook voor telers kan het een interessante aanvulling zijn in hun teeltplan. Wie inzet op duurzaamheid, zal daar ooit voor beloond worden, daar ben ik van overtuigd.”

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof
Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen