Samenwerken rond eiwitrijke gewassen
Wil je als bedrijf inzetten op de teelt van eiwitrijke gewassen voor humane consumptie? Dan is samenwerking met andere landbouwers en ketenspelers een hefboom om tot een rendabel verhaal te komen. Op 6 februari maak je kennis met interessante partners.
In de voormiddag kan je kennismaken met de coöperatie Farm For Good die de afzet van biologische granen en peulvruchten organiseert. Je komt te weten hoe zij de marktkansen grijpen en een meerwaarde creëren voor deze gewassen door specifieke data rond duurzaamheid te monitoren via de Open Compass tool.
Na de middag organiseren we een gesprek met de landbouwers over de mogelijke samenwerkingsvormen voor de productie en afzet van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen, bijvoorbeeld op het vlak van prijsvorming, communicatie, logistiek,...
Tijdens de netwerklunch kan je bijpraten met collega’s en afnemers.
Praktisch
- Wanneer: Donderdag 6 februari 2025 10u - 15u30
- Waar: Hoeve 't Alkeveld, Steenbekestraat 6, 9620 Zottegem
Deelname is gratis en mogelijk via een berichtje aan nele.lauwers@boerenbond.be of via 0474 31 76 84.
Programma
- 10u - Introductie en kennismakingsrondje
- 10u30 -
- Farm For Good: werking en ervaringen met de afzet van eiwitrijke gewassen - Lucas Van den Abeele
- Open Compass tool: data over duurzaamheid omzetten in een meerwaarde voor eiwitrijke gewassen - Judith Braconnier
- 12u30 - Broodjes en netwerking
- 13u15 - Welke samenwerkingsvormen zijn er voor de productie en afzet van lokaal geproduceerde eiwitrijke gewassen? – Anne-Marie Vangeenberghe en Nele Lauwers (Boerenbond)
- 15u30 - einde
We organiseren deze bijeenkomsten in het kader van de operationele groep ‘Vlaamse eiwitboeren’ (ism Inagro, HOGENT, Praktijkpunt landbouw en Bond Beter Leefmilieu) en het leader-project ‘DIVERSI PEUL’ (ism ILVO).

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.