“Ik wil het verhaal van de sector vertellen”
“Waarom zou ik voor wereldvrede gaan?” Miss België-finaliste Nette De Mol uit Lochristi draagt voor alle duidelijkheid wereldvrede een warm hart toe, maar het is niet waar dag in dag uit haar focus ligt. Die ligt bij het groenplantenbedrijf dat ze samen met haar ouders runt. “Er zijn mensen die hier elke dag passeren maar niet weten wat we doen en waarvoor we staan. En dat geldt ongetwijfeld voor heel wat land- en tuinbouwbedrijven. Dat moeten we veranderen.”
Nette De Mol is de opvolger op het bedrijf. Haar ouders Frank en Els De Mol-Verlee startten in 1991 met de teelt van Hedera (klimop) in een twintigtal variëteiten, grofweg op te delen in drie kleurcategorieën: witbont, geelbont of groen. Vandaag is Hedera nog goed voor driekwart van de omzet. Het overige kwart bestaat uit een 30-tal soorten exotische hangplanten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Rhipsalis, Tradescantia en verschillende varenvariëteiten. “Mijn vader houdt graag van echt groene planten; voor mij mag er best wat meer kleur in”, vertelt Nette. Nog meer dan vroeger start het bedrijf vanaf eigen uitgangsmateriaal en moederplanten, waarvan dan stekken genomen worden. “Het maakt ons wat los van de markt waarbij enkel het volume en snelle rondes tellen. Je bent in de eerste plaats teler. We geloven niet in het snel produceren en op de markt duwen van grote aantallen waarbij bespaard is op het aantal stekjes in een pot. De passie en fierheid moeten ook in het eindproduct te zien zijn”, vertellen Frank en Nette.
Export naar Verenigd Koninkrijk
Kenmerkend voor het bedrijf is dat ongeveer de helft van de productie naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Frankrijk is goed voor een kwart van de productie en het overige kwart is de rest van Europa. De brexit had bijgevolg heel wat impact op het bedrijf. “Eigenlijk zijn we twintig jaar terug in de tijd gegaan qua douanepapieren en alle administratieve rompslomp”, vertelt vader Frank. “Daarom leveren we bijna niet meer rechtstreeks naar het Verenigd Koninkrijk maar via de handel. Voor sommige planten die als beschermde plant onder de Cites-regels vallen, zijn er nog bijkomende keuringen nodig, waardoor de facto die planten niet meer naar daar gaan. Ook de groothandel wil die risico’s van een afgekeurde vracht niet.”
Buiten de comfortzone
De Belgische markt is maar een heel kleine bestemming voor de planten van het bedrijf, en dat is iets wat voor Frank en Nette best anders mag. “We vinden het zelf ook erg dat we mensen uit onze omgeving soms niet kunnen doorverwijzen naar Belgische tuincentra waar ze onze planten zeker zullen vinden. De verkoop in ons land is best wel conservatief, met de klemtoon op de klassieke seizoensproducten op de grote momenten. Voor de nicheproducten kiezen ze dan voor kleine hoeveelheden bij een Nederlandse lijnrijder. Maar de kleinhandel zou best wat meer buiten de comfortzone mogen stappen en voluit kiezen voor de brede variëteit die onze sierteelt levert”, vindt Nette.
Meer dan uiterlijk
Uit haar comfortzone stappen, dat is iets wat Nette ook moest doen om deel te nemen aan de Miss Belgiëverkiezing. Van de 1500 kandidaten is het kandidatenkransje gereduceerd tot 32. Een mooi uiterlijk is daarbij uiteraard een vereiste, maar er is meer dan dat. “Er zijn ongetwijfeld meisjes bij de finalistes die mooier zijn dan ik, maar het gaat ook om het verhaal dat je vertelt. Als ik vertel dat ik bloemist ben, denken veel mensen dat ik een bloemenwinkel heb. Te weinig mensen weten wat we als land- en tuinbouw doen en waarvoor we staan. Zo zijn er wel over elke sector binnen de land- en tuinbouw misvattingen die leven. Ik heb er mijn missie van gemaakt om de bewustwording groter te maken over de prachtige sector waarin we werken. Ik vind het belangrijk om positief over de sector te vertellen, richting de consument, maar ook richting mensen die een job zoeken. Ook de land- en tuinbouw wil investeren in goede medewerkers.”
Directe feedback
Als onderdeel van de Miss België-selecties verzamelde ze onder andere geld voor een goed doel via plantenverkoop op markten. “Het was heel leerrijk om direct feedback te krijgen. Sommige variëteiten verkochten als zoete broodjes, andere veel minder. Die feedback krijg je veel minder via de verkoop aan de handel. Als alles goed is gegaan, hoor je daar meestal niets.”
Marketing
Met het eigen ‘Breathe Nature’-label willen Frank en Nette die link met de consument opnieuw aanhalen. De invoering van het plantenpaspoort enkele jaren geleden zorgde voor het duwtje in de rug om van de nood een deugd te maken. Frank zette het label op poten; Nette zorgde voor een grondige rebranding. Haar ervaring als misskandidate en de rol die de sociale media hierin spelen komt hier goed van pas. Vader Frank is blij dat hij dat onderdeel aan de dochter kan overlaten. “Marketing is vandaag zo belangrijk geworden. Nette volgt nu de starterscursus bij Boerenbond, waarvoor ze ook het recente campagnebeeld siert. Marketing maakt voor mij een belangrijk onderdeel van die opleiding uit. Het telen krijgt ze wel op het bedrijf in de vingers; de markt aanvaardt zelfs geen producten van tweede keuze meer. Maar op het vlak van marketing valt er nog veel te ontdekken.”
"Het telen krijgt ze wel op het bedrijf in de vingers; de markt aanvaardt zelfs geen producten van tweede keuze meer. Maar op het vlak van marketing valt er nog veel te ontdekken."
Ambassadrice
Op 15 februari wordt de nieuwe Miss België tijdens een slotshow bekendgemaakt. Nette zal er in ieder geval haar beste beentje voorzetten om voor de sector een goede ambassadrice te zijn. De verwachting dat ze Miss België zal worden heeft ze niet. De kenners schuiven andere favorieten naar voor. Maar favorieten winnen niet altijd en bij een missverkiezing mag een mens al eens dromen. “Stel je voor, een Miss België uit de land- en tuinbouw, hoe zot zou dat wel niet zijn”, besluit Nette. Het zou Nette en de sector zeker gegund zijn.
Wie Nette een duwtje in de rug wil geven kan dat door ‘MB 26’ te sturen naar 6665.
Nette volgde de starterscursus bij Boerenbond. Zij vormt ook mee het campagnebeeld van de Boerenbond-stand op Agriflanders. Bekijk hieronder een reportage over haar traject in de Boerenbond-starterscursus.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.