Interview met Luc Dossche, directeur Biofresh
“Marktaandeel van bio zal blijven groeien”
De Europese verkoop van bioproducten kende in 2022, na jaren van gestage groei, een terugval van 2,2%. “Het leven werd duurder, waardoor de consument naar de goedkoopste producten greep”, zegt Luc Dossche, directeur van Biofresh. “De bioverkoopcijfers van 2023 gingen terug de goede richting uit.”
Luc Dossche is ervan overtuigd dat bio het antwoord is op veel uitdagingen waar de maatschappij mee te maken krijgt. “Op korte termijn kreeg bio een tegenslag, maar op lange termijn hebben we geen andere keuze dan ons voedsel zo duurzaam mogelijk te produceren, voor onze eigen gezondheid, de bodem, de biodiversiteit en het milieu. Daardoor ben ik er zeker van dat bio de toekomst is.”
Steeg bij Biofresh de verkoop van bioproducten terug na 2022?
“Wij hebben bij Biofresh in 2023 opnieuw een groei gezien in de verkoopcijfers van biologische producten. Dus dat gaat opnieuw de goede richting uit. Bio heeft een trouw klantenbestand dat overtuigd is van de voordelen, en tijdens corona zijn daar op korte termijn nog heel wat mensen bijgekomen. In 2022 was er een dip door de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, maar het aandeel van bio in de markt zal over lange termijn alleen maar groeien. Duurzaamheid en gezondheid worden nu eenmaal steeds belangrijker voor de consument.”
Wat kan de sector ondernemen om bio populairder te maken?
“Richting de klanten moeten we de voordelen van biologische landbouw vaker in de kijker zetten. Uit één van onze enquêtes bleek dat de consument de thema’s duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijk vindt, en dat is helemaal waar bio voor staat. Maar het is moeilijk om de klant die klik te laten maken. De biologische landbouwsector mag naar mijn mening trotser zijn, en meer uitpakken met haar gezonde en duurzame producten.
Uit onderzoek blijkt ook dat het prijsverschil de grootste struikelblok is voor mensen om biologisch te kopen. Gelukkig wordt dat verschil kleiner en kleiner. In vergelijking met A-merken is er zelfs geen verschil meer. Binnen de keten zijn we druk aan het werk om daar oplossingen voor te vinden, en dat kunnen we doen door inefficiënties uit de keten te halen en nog meer te digitaliseren. Dat allemaal natuurlijk zonder de producent onder druk te zetten.
We moeten transparanter met elkaar overleggen en ik zie ook een groot voordeel in het opstellen van een areaalplanning met de producent voor een heel jaar. Door beter te plannen, en de producent zekerheid te geven, zullen ook zijn investeringen rendabeler worden.”
Hoe hoog draagt Biofresh Belgische herkomst in het vaandel?
“Ons hart klopt voor Belgische, lokale producten, maar we moeten onze voorraad ook aanvullen met producten uit buurlanden, zeker in de winter.
Lokale producten zijn sowieso onze prioriteit. Ze zorgen voor een grotere verbinding met de consument, omdat ze transparanter zijn, en ook omdat we daar gezichten op kunnen plakken. Wij zetten elke week één van die lokale helden in de spotlights met een presentatie van zijn/haar bedrijf. In die verbinding tussen teler, afnemer en consument geloven wij enorm.”
Hoe zetten jullie in op duurzame relaties met jullie producenten?
“Wij gaan graag samenwerkingen op lange termijn aan met onze telers. Zo kunnen zij hun productie zo efficiënt mogelijk maken. Elk jaar overlopen we wat de valkuilen en successen waren en proberen we met elk bedrijf een plan van aanpak op te stellen. We bekijken wat de noden van de markt zijn en stellen zo een gezond partnerschap op.
Ik wil ook elke gangbare landbouwer die plannen heeft om biologisch te werken, aansporen om een keer met ons te komen praten. Ook bij twijfels, want die willen wij graag wegnemen.”
Zijn de Europese groeidoelstellingen voor bio te hoog gegrepen?
“De ambities van Europa zijn hoog, en terecht. Maar ik vrees voor de haalbaarheid. Tegen 2030 zou ten minste 25% van de landbouwgrond van de EU voor biologische landbouw gebruikt moeten worden. Daar zitten we nog lang niet, en 2030 is bij wijze van spreken overmorgen.
Als men ambitieuze doelen zet mag men die ook vertalen in openbare aanbestedingen. Zoals in hun eigen cafetaria’s en in scholen. Ook de consument moet die klik nog maken. Het heeft geen zin om het aanbod groter te maken dan de vraag, dus daar zit de uitdaging.”
Welke rol zullen biospeciaalzaken spelen in de toekomst?
“De verkoop via biospeciaalzaken en korte keten zijn samen goed 40% van de biomarkt. Met bijna 500 biospeciaalzaken zijn ze een belangrijk deel van de keten, en daarom wil Biofresh hen optimaal ondersteunen. Wij leveren producten van goede kwaliteit aan de juiste prijs, maar wij willen hen ook helpen bij het optimaliseren van het managementverhaal.
Het is van belang dat de uitbaters hun focus kunnen leggen op de eindklant en minder op het magazijn van de winkel. Wij willen samen met hen de workflow efficiënter maken door zoveel mogelijk te automatiseren, digitaliseren en vereenvoudigen. Wij willen ook een hulplijn zijn die ze altijd kunnen contacteren bij vragen, want wij geloven in een mooie toekomst voor deze zaken.”
Hoe ziet u de toekomst van bio?
“Bio heeft naar mijn verwachting een zeer positieve toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat wij het juiste doen en dat bio de motor van de maatschappij is die duurzaamheid garandeert. Bio moet bekender en laagdrempeliger worden voor de klant zodat het aandeel bio in de markt kan groeien. Ik ben er 100% van overtuigd dat bio het antwoord is op heel veel uitdagingen die we als maatschappij hebben, want eigenlijk beseffen we allemaal waar we in de toekomst naartoe moeten.”
Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
