Menu

Starterscursus als opstapje om boerin te worden

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Kimberley Boven

Meerhout (Antwerpen)
Kimberley Boven en Jens Vleugels baten in Meerhout een melkveebedrijf uit. Nadat Kimberley enkele jaren geleden de A-cursus van AgroCampus afrondde, schreef ze zich vorig jaar in voor de B-cursus met specialiteit melkvee. Kimberley komt niet uit de landbouwsector en vond de cursus erg waardevol.

Zo’n zes jaar geleden liep Kimberley Boven boerenzoon Jens Vleugels tegen het lijf. Een gelukkig toeval, want Kimberley had altijd al een zwak voor de landbouwsector en de verzorging van dieren. Ze ging voluit voor de liefde én haar passie en werkte vanaf het begin mee in het melkveebedrijf van de familie Vleugels. De starterscursus van AgroCampus gaf haar een extra duwtje in de rug om een volwaardige boerin te worden.

In de woonkamer van Jens en Kimberley kijkt zoontje Stig (3) naar Bumba, terwijl zusje Fran (1) ligt te slapen. Zo’n jaar geleden namen mama Kimberley en papa Jens het melkveebedrijf van Jens’ vader over, en dat ligt de kersverse boerin goed. “Ik had altijd al veel interesse in de boerenstiel. Deels gewoon van kleinsaf, en deels door landbouwers in mijn vriendenkring”, zegt Kimberley. “Het feit dat ik iemand tegenkwam uit de landbouwsector was een gelukkig toeval.” Sinds het begin van hun relatie werkt Kimberley mee tussen de koeien. Dat ging haar zo goed af, dat ze stopte met haar opleiding van verpleegster. “Omdat ik er echt voor wilde gaan, besloot ik de starterscursus A van Agrocampus te volgen.”

Aangezien Kimberley geen landbouwopleiding volgde, vond ze de starterscursus extra waardevol. “Het is zeker niet zo dat ik een buitenbeentje was. Doordat ik regelmatig hielp in het bedrijf had ik al wat praktijkkennis. Ik was ook zeker niet de enige deelnemer die niet op een landbouwbedrijf geboren was.” Aangezien de akkerbouwteelten meer de specialiteit van Jens zijn, vond Kimberley het interessant om ook hierover meer te weten te komen via de cursus. Nadat ze de A-cursus afrondde in 2012, waarbij er vooral gefocust wordt op algemene bedrijfseconomische kennis, viel het bijscholen even stil. “Maar toen we vorig jaar beslisten om het bedrijf volledig over te nemen, besloot ik om mijn opleiding verder te zetten en schreef ik me in voor de B-cursus met specialiteit melkvee.”

Het feit dat ik iemand tegenkwam uit de landbouwsector was een gelukkig toeval.

Kimberley Boven

De cursus, waar ook een stage van 100 uur bijhoort, is niet vanzelfsprekend om te combineren met een voltijdse job. “Toen ik de B-cursus volgde waren de kindjes er al, en dat is wel een uitdaging om alles met elkaar gecombineerd te krijgen”, zegt Kimberley. “Maar met een beetje puzzelen lukt het wel. Het feit dat je ’s avonds les kan volgen is ook een voordeel”. Voor de stage ging Kimberley aankloppen bij een melkveebedrijf in de buurt. De stage is volgens haar een goede opportuniteit om je eigen gewoonten in vraag te stellen. Door te zien hoe iemand anders iets aanpakt, vraag je je af of jouw manier wel de beste is. Soms is dat zo, maar zeker niet altijd.

Na de stage volgt er nog een belangrijke stap: de installatieproef. Die bestaat uit een schriftelijke en mondelinge proef in het bijzijn van een jury. Het afleggen van dit examen is noodzakelijk om daarna een aanvraag tot VLIF-steun te kunnen indienen voor overname- of investeringssteun. “Helaas ben ik een keer moeten gaan herkansen”, lacht Kimberley. “De eerste keer was ik gewoon veel te nerveus. Gelukkig was de begeleiding optimaal, en mocht ik bij mijn begeleider langsgaan om de cursus samen nog eens door te nemen. Ze was er van overtuigd dat ik het kon, en dat bleek ook uit mijn tweede examen. Toen was ik veel meer op mijn gemak.”

Vandaag melken Jens en Kimberley 420 koeien en telt het bedrijf 50 droge koeien. Er wordt vooral maïs en gras verbouwd, met daarnaast nog zo’n 3 ha hennep. Na enkele jaren ingeschreven te zijn als meewerkend echtgenote, is Kimberley sinds vorig jaar volwaardig beherend vennoot. Naast het werk in de stal neemt ze ook de boekhouding voor haar rekening. Momenteel zijn er vijf melkrobots op het bedrijf. Alle melk gaat naar Danone. “Maar de robots zijn te onvoorspelbaar, we weten nooit wanneer onze dag erop zit”, zegt Kimberley. “Zijn we eens buitenshuis, dan is het niet zelden dat we opgebeld worden omdat er een probleem is.” Om dat te vermijden, wil het koppel de robots vervangen door een carrousel met plaats voor vijftig koeien. Een hele investering, waarvoor Kimberley haar steentje kan bijdragen via de aanvraag tot VLIF-steun die ze heeft ingediend. “We hebben een boekhoudkundig rapport laten opmaken en dat ziet er goed uit, we hebben er vertrouwen in.” Om de investering ten volle te benutten zullen er melkkoeien worden bijgekocht, zodat ze aan een veestapel van 550 melkkoeien zitten.

Of haar familie en vrienden haar niet gek verklaren om de stap te zetten naar een melkveebedrijf? “Nee hoor. Ze vragen wel vaak of ik het niet erg vind om nooit vakantie te hebben”, aldus Kimberley. “Maar dat neem ik er graag bij. Mijn eigen baas zijn zit in mijn bloed, want mijn vader is ook zelfstandige. Er zijn zo veel voordelen, bijvoorbeeld dat ik de kindjes altijd bij mij heb kunnen houden. En Jens en ik komen goed overeen, dus dan is dagelijks samenwerken heel fijn. Ja, ik heb mijn draai hier echt gevonden.”

Meer informatie over de starterscursussen vind je op de website van AgroCampus

  • Kimberley, samen met Jens en hun kinderen Stig en Fran.

  • Stig is nog maar drie, maar helpt al graag mee in de stallen.

  • De biestmelk wordt gepasteuriseerd en in cassettes in de diepvries bewaard. Stig weet er alles van.

Meer boeren in de kijker

Gezonde dieren zijn productieve dieren. Dat maakt ook de veehouder gelukkig. Steven Van Hecke ging samen met...
Céline Van Kerschaver is 23, enthousiaste boerendochter en sinds kort ook de nieuwe internationaal vertegenwoordiger...
Guido werd geboren als tweede zoon in een landbouwersgezin. Zijn ouders hadden in Lummen een gemengd bedrijf met een...