PAS-referentietool beschikbaar vanaf 28 april
In het kader van PAS communiceerde de Vlaamse overheid donderdag over 2 nieuwe toepassingen: een PAS-referentietool en een Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS)
PAS-referentietool
Voor elke varkens-, pluimvee- of rundveehouderij die op 23 februari 2024 vergund was, wordt een PAS-referentie 2030 bepaald. De PAS-referentie 2030 is de maximale ammoniakemissie, uitgedrukt in kg NH3/jaar, die na 31 december 2030 mag plaatsvinden op het bedrijf in kwestie. De PAS-referentie 2030 wordt berekend op basis van de gemiddelde veebezetting in 2021 (zoals opgegeven in de Mestbankaangifte 2021), in combinatie met de van toepassing zijnde ammoniakemissiefactoren en leegstandspercentages en door het toepassen van de bronmaatregelen die zijn bepaald voor resp. varkens, pluimvee en rundvee.
De PAS-referentietool laat de exploitant toe om voor zijn bedrijf de PAS-referentie 2030 te berekenen.
De tool zal vanaf 28 april online staan op https://pasberekening.omgeving.vlaanderen.be/
Vanuit Boerenbond volgen we dit nauwgezet op. Volgende week geven we hierover meer info in onze kanalen.
Afwijkende PAS-referentiesituatie 2021
Exploitanten van varkens-, pluimvee- en rundveehouderijen kunnen een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen. Voor het indienen van de aanvragen werd een loket aangemaakt dat vanaf maandag 28 april operationeel zal zijn. Aanvragen kunnen via het loket van de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS) worden ingediend vanaf 28 april 2025 tot en met 30 september 2026.
De specifieke redenen die een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 rechtvaardigen, zijn opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 september 2024.
Om aanspraak te kunnen maken op een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 moet er wel een verschil van minstens 7% in de veebezetting van de diersoort bestaan, telkens uitdrukt in kilogram ammoniakemissie per jaar.
Meer informatie op de website Stikstof in Vlaanderen.
De link naar het loket en praktische informatie over het indienen van aanvragen, is vanaf maandag 28 april te vinden op www.vlaanderen.be/stikstof-in-vlaanderen
Tussentijdse reductie 5% door rundveehouderijen tegen eind 2025
Tegen 31 december 2025 dient iedere rundveehouderij, die op 23 februari 2024 vergund was, een ammoniakemissiereducerende maatregel met een minimaal rendement van 5% te nemen. In afwijking kan een gelijkwaardig rendement worden bereikt door het aantal dierplaatsen van rundvee te verminderen of door combinatie van beide.
Rundveehouderijen waarvoor een dergelijke ingreep al vervat zit in de geldende vergunning, worden geacht te hebben voldaan aan de verplichting. Dit geldt enkel als de ingreep nog niet in de vergunningstoestand van 1 januari 2015 vervat zat.
In alle andere gevallen dient de emissiereductie van 5% te worden gerealiseerd t.o.v. de rundveebezetting in de huidig vergunde situatie, ongeacht hoe de emissiereductie wordt gerealiseerd (ammoniakemissiereducerende maatregelen, houden van minder dieren of een combinatie van beide).
Infosessie op 13 mei
Op dinsdag 13 mei, van 11 tot 12 uur, is een online infosessie en demonstratie van de PAS-referentietool en het loket voor het indienen van aanvragen bij de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS). Inschrijven kan via deze link.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.