PAS-referentietool beschikbaar vanaf 28 april

In het kader van PAS communiceerde de Vlaamse overheid donderdag over 2 nieuwe toepassingen: een PAS-referentietool  en een Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS)
PAS-referentietool

Voor elke varkens-, pluimvee- of rundveehouderij die op 23 februari 2024 vergund was, wordt een PAS-referentie 2030 bepaald. De PAS-referentie 2030 is de maximale ammoniakemissie, uitgedrukt in kg NH3/jaar, die na 31 december 2030 mag plaatsvinden op het bedrijf in kwestie. De PAS-referentie 2030 wordt berekend op basis van de gemiddelde veebezetting in 2021 (zoals opgegeven in de Mestbankaangifte 2021), in combinatie met de van toepassing zijnde ammoniakemissiefactoren en leegstandspercentages en door het toepassen van de bronmaatregelen die zijn bepaald voor resp. varkens, pluimvee en rundvee.

De PAS-referentietool laat de exploitant toe om voor zijn bedrijf de PAS-referentie 2030 te berekenen. 

De tool zal vanaf 28 april online staan op https://pasberekening.omgeving.vlaanderen.be/  
Vanuit Boerenbond volgen we dit nauwgezet op.  Volgende week geven we hierover meer info in onze kanalen. 

Afwijkende PAS-referentiesituatie 2021

Exploitanten van varkens-, pluimvee- en rundveehouderijen kunnen een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen. Voor het indienen van de aanvragen werd een loket aangemaakt dat vanaf maandag 28 april operationeel zal zijn. Aanvragen kunnen via het loket van de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS) worden ingediend vanaf 28 april 2025 tot en met 30 september 2026. 

De specifieke redenen die een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 rechtvaardigen, zijn opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 september 2024

Om aanspraak te kunnen maken op een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 moet er wel een verschil van minstens 7% in de veebezetting van de diersoort bestaan, telkens uitdrukt in kilogram ammoniakemissie per jaar. 

Meer informatie op de website Stikstof in Vlaanderen.

De link naar het loket en praktische informatie over het indienen van aanvragen, is vanaf maandag 28 april te vinden op www.vlaanderen.be/stikstof-in-vlaanderen 

Tussentijdse reductie 5% door rundveehouderijen tegen eind 2025

Tegen 31 december 2025 dient iedere rundveehouderij, die op 23 februari 2024 vergund was, een ammoniakemissiereducerende maatregel met een minimaal rendement van 5% te nemen. In afwijking kan een gelijkwaardig rendement worden bereikt door het aantal dierplaatsen van rundvee te verminderen of door combinatie van beide.

Rundveehouderijen waarvoor een dergelijke ingreep al vervat zit in de geldende vergunning, worden geacht te hebben voldaan aan de verplichting. Dit geldt enkel als de ingreep nog niet in de vergunningstoestand van 1 januari 2015 vervat zat. 

In alle andere gevallen dient de emissiereductie van 5% te worden gerealiseerd t.o.v. de rundveebezetting in de huidig vergunde situatie, ongeacht hoe de emissiereductie wordt gerealiseerd (ammoniakemissiereducerende maatregelen, houden van minder dieren of een combinatie van beide). 

Infosessie op 13 mei

Op dinsdag 13 mei, van 11 tot 12 uur, is een online infosessie en demonstratie van de PAS-referentietool en het loket voor het indienen van aanvragen bij de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (CAPAS). Inschrijven kan via deze link.

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist” (+ video)

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles" (+ video)

Wie is

Fruitteler Danny Massoels verkocht, na een ongelukkige val en zonder opvolger in het vizier, het grootste deel van zijn gronden en ging een nieuwe uitdaging aan. Hij dook in de wereld van gezondheid en startte samen met zijn vrouw Kathleen met het produceren van natuurlijke sappen. Het is zijn doel om mensen bewuster te maken over de impact van voeding op hun gezondheid.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dfd

Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend

Veehouderij

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Sanitair Fonds voor het jaar 2025 voor.

Read more about Agenda voor de inningen van de bijdragen Sanitair Fonds bekend
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen