Innovatiesteun voor PAS-oplossingen

Boerenbond ondersteunt bedrijven in het ontwikkelen van gevalideerde en vernieuwende maatregelen voor emissiereductie.

Boerenbond lanceert de oproep Innovatiesteun voor PAS-oplossingen om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, gevalideerde en innovatieve maatregelen tegen stikstofemissies. 

Samen willen we de realisatie en erkenning van duurzame oplossingen versnellen. De nood in de landbouwsector is hoog, maar met haalbare en betaalbare innovaties bouwen we aan een toekomst op maat van een sector in verandering.

In dit dossier vind je:
Innovatiesteun cartoon

Vraag steun aan in 2025

Heb jij een idee? De oproep innovatiesteun is nu geopend!

Heb jij ook een innovatief projectidee dat de landbouw vooruithelpt op gebied van stikstofemissies? Vanaf 25 februari kan je opnieuw innovatiesteun aanvragen voor de techniek waaraan je werkt. 

De Boerenbond innovatiesteun kan je combineren met andere steunmaatregelen zoals het subsidiereglement 'PAS-klare innovaties'. 

Proces en selectie

Aan welke criteria moet je als bedrijf voldoen om kans te maken op innovatiesteun? 

Elke suggestie is welkom, zolang ze maar vernieuwend is voor de landbouwsector, financieel/technisch haalbaar, inzetbaar voor de Vlaamse landbouwer op korte termijn en duurzaam in karakter. Wordt je project geselecteerd, dan krijg je zowel financiële als inhoudelijk ruggensteun van onze teams.

Hieronder lees je meer over de concrete voorwaarden en aanmeldingsprocedure van de innovatiesteun.

Consulenten innovatiesteun

Dit zijn de winnaars van 2024

In 2024 selecteerden we zes veelbelovende projecten die diverse sectoren vertegenwoordigen. Afhankelijk van de ontwikkelingsfase ondersteunen we bij implementatie, proefopstellingen of effectiviteitsmetingen. Het doel: technieken met aantoonbare emissiereductie laten valideren en toevoegen aan de erkende PAS-lijst.

vvg

Heugebaert Agro heeft een innovatieve techniek ontwikkeld waarmee mest in varkensstallen dagelijks automatisch wordt verwijderd, gestuurd door sensoren die ammoniak- en CO2-niveaus meten.

hhn

Tectero's plasmaluchtwasser voor varkens- en pluimveestallen zet ammoniak uit de stallucht om in ammoniumnitraat, geschikt als meststof. De techniek is volledig zuurvrij..

Bleu label vloer
Oostbeton werkt met een betonnen vloer met rubberen tegels die mest en urine scheidt, klauwgezondheid verbetert en beloopbaarheid verhoogt. Via metingen in Nederland wil het bedrijf ook in België erkenning als AEA-techniek bereiken.
jnnj

AWS, PVL en Aveve Biochem ontwikkelen een meetsysteem voor ammoniak en andere parameters in varkensstallen. Ze pakken daarmee het gebrek aan onderzoeksapparatuur aan. Proeven met emissiereducerende voeders zijn de testbasis.

gb

Natural grown test een plug-and-play systeem voor melkvee en varkens dat mestkwaliteit en ammoniakemissies optimaliseert via sensoren, natuurlijke additieven en een pomp. De techniek wordt op proef gesteld bij ILVO en nadien op effectieve landbouwbedrijven.

kalf

VBK onderzoekt drie technieken om ammoniakuitstoot in de kalverhouderij te beperken: drijvende ammonia control ballen, gecoate roosters voor snellere mestafvoer, en een gecoate ondiepe put met urineafstroom.

Waarom innovatiesteun?

Deze oproep innovatiesteun kwam niet zomaar tot stand. Hij is het resultaat van een gericht Boerenbond onderzoek naar pijnpunten en drempels die momenteel verhinderen dat nieuwe stikstofreducerende technieken snel hun weg vinden naar de markt en de landbouwer. 

Hier lees je meer over het waarom van dit initiatief en de doelstellingen die we hopen te bereiken.

bb/cera/kbc