Sensormeetsysteem en voederproeven
De nood aan nieuwe, innovatieve technieken om de stikstofemissies in landbouw te reduceren is groot. Het aantal nieuwe technieken die in praktijk worden omgezet en erkend wordt is echter beperkt en daar wil Boerenbond verandering in brengen. Animal Welfare Solutions (AWS), Proef- en vormingscentrum landbouw (PVL) en Aveve Biochem krijgen innovatiesteun voor de verdere ontwikkeling van een sensormeetsysteem en voederproeven voor varkens.
Over de techniek
In de varkenshouderij moeten alle stallen tegen eind 2030 uitgerust zijn/worden met performante reductietechnieken. In Vlaanderen is er vandaag nog te weinig apparatuur om goed onderzoek te doen naar het verlagen van de uitstoot specifiek bij varkens. AWS, PVL en Aveve Biochem richten zich daarom op het ontwikkelen van nieuwe staltechnologie. Ze hebben een meetsysteem ontwikkeld dat sensoren gebruikt om ammoniak, CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, licht en de activiteiten van dieren te registreren. Door op verschillende pieken te meten, kan het systeem aantonen waar en waarom ammoniak ontstaat. Na het installeren van de apparatuur willen onderzoekers proeven uitvoeren met speciaal voer voor de varkens. Aan de hand van de data van het meetsysteem willen ze bepalen hoe goed deze voeders erin slagen om ammoniakuitstoot te verminderen. De voeders die getest worden bevatten vezelafbrekende enzymen, butyraten, phytogene componenten en een combinaties van voorgaande.
Beoogde reductie
Een vermindering van ammoniakemissie van 15% via de voeders.
Testmethode
De installatie van, en het uittesten van de meettechniek, zal gebeuren in de proefstallen van PVL. Daarna kan een verfijnde versie van de techniek naar een praktijkbedrijf worden gekopieerd. De voeders zullen ontwikkeld worden in samenwerking met de voerdermerken van AVEVE en Dumoulin binnnen de business unit Animal Nutrition van Arvesta. Indien ze effectief blijken, kunnen ze gecommercialiseerd worden naar andere mengvoederbedrijven in binnen- en buitenland.
Waarom een meetsysteem?
Er is vandaag geen vaste infrastructuur beschikbaar waarmee emissieonderzoek in de varkenshouderij kan worden uitgevoerd. Dat wordt met dit project geremedieerd, waardoor onderzoek in de toekomst sneller zou moeten kunnen gaan. Eenmaal de techniek in de proefstal is geïnstalleerd, kan hier de komende jaren veelvuldig gebruik van gemaakt worden. Door in te spelen op het voeder, kan deze techniek er potentieel voor zorgen dat er een snelle en flexibele nieuwe techniek op korte termijn op de markt komt. Momenteel zijn er maar 2 voedertechnische maatregelen erkend voor de varkenshouderij.