De nood aan nieuwe, innovatieve technieken om de stikstofemissies in landbouw te reduceren is groot. Het aantal nieuwe technieken die in praktijk worden omgezet en erkend wordt is echter beperkt en daar wil Boerenbond verandering in brengen. Tectero krijgt innovatiesteun voor de verdere ontwikkeling van een plasmaluchtwasser voor de intensieve veehouderij (varkens en pluimvee).

Over de plasmaluchtwasser

Tectero ontwikkelde een plasmaluchtwasser, speciaal ontworpen voor stallucht. De ammoniak die in de lucht zit wordt met behulp van plasma-geactiveerde stoffen omgevormd tot ammoniumnitraat. Dit is, in tegenstelling tot ammoniak zelf, wateroplosbaar, waardoor het in vloeibare toestand kan worden opgeslagen. Omdat ze vol zit met nutriënten, kan de oplossing nadien worden gebruikt als meststof voor akkerbouwgewassen en/of verwerkt worden tot kunstmest

Beoogde reductie

Deze luchtwasser wil zowel ammoniakemissie als geuroverlast verminderen. De exacte reductiepercentages moeten nog worden vastgesteld. 

Testmethode

De techniek is uitgewerkt op laboratoriumschaal, maar nog niet geïnstalleerd in de praktijk. De luchtwasser dient nu geïnstalleerd te worden in een pilootopstelling op een werkend landbouwbedrijf. Er wordt een meetprotocol opgesteld om het rendement van deze wassers te bepalen. Ook het energiegebruik en de efficiëntie in de productie van ammoniumnitraat moet nog verder worden onderzocht.  

Tectero heeft afspraken met 2 veehouders om naast uitgebreide metingen op een van de bedrijven ook een pilootinstallatie te installeren, waarbij een deel van de stallucht zal worden behandeld. De eerste plasmaluchtwasser zal getest worden op het bedrijf van Bart de Baardemaeker (varkens).  

Waarom deze luchtwasser?

De luchtwasser maakt gebruik van een plasmareactie om de lucht van ammoniak te zuiveren. In tegenstelling tot bij andere luchtwassers, komen er geen zuren aan te pas. Opslag en gebruik van gevaarlijke producten op het landbouwbedrijf is dus niet meer nodig. De techniek gebruikt, behalve energie, geen grondstoffen en produceert ook geen afvalstoffen. Omdat het ammoniumnitraat wateroplosbaar is, kan het waswater volledig worden hergebruikt. Bovendien gaat het om een modulair systeem, wat het in theorie goed aanpasbaar maakt aan de bedrijfsgrootte.