Wijzigingen vergunningen blauwtongvaccins
Dit moet u weten voor u van start gaat met de verplichte vaccinatie
Sinds mei 2024 kunnen rundvee- en schapenhouders hun dieren vaccineren tegen Blauwtong. Op basis van onvolledige dossiers over werkzaamheid en veiligheid, maar rekening houdend met de hoogdringendheid, kregen 3 vaccinproducenten een tijdelijke gebruikstoelating. Dit wil zeggen dat de vaccins toegelaten werden op de Belgische markt. Ondertussen hebben de fabrikanten verdere procedures gevolgd en hebben twee vaccins een toelating tot gebruik gekregen op Europees niveau. Maar dit brengt belangrijke wijzigingen mee met betrekking tot de instructies en indicaties. Dit moet u weten voor u van start gaat met de verplichte vaccinatie.
In navolging van Nederland, werd het eerste vaccin tegen Blauwtong serotype 3, Syvazul BTV-3 van de Spaanse fabrikant Laboratorios Syva, eind mei toegelaten voor bescherming van schapen en runderen in België. Kort nadien volgde de tijdelijke gebruikstoelating voor Bultavo 3 van het Duitse Boehringer Ingelheim en Bluevac 3 van CZ Veterinaria. Verdere analyses over de werkzaamheid en de veiligheid in het veld moeten nog uitgevoerd worden, maar de vaccinatie zorgde in heel Europa voor een afname van de sterfte en van de ernst van de symptomen.
De fabrikanten van Syvazul BTV-3 en Bluevac-3 hebben de procedure van de gebruikstoelating op Europees niveau gebracht, en hebben vanuit het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA nu ook een positief advies gekregen. EMA heeft alle data over de werkzaamheid, inclusief de bijkomende data, opnieuw geëvalueerd. De toelatingsvergunning op Europees niveau verschilt bijgevolg van de toelating op Belgisch niveau.
Syvazul BTV 3 enkel nog voor schapen
Vanaf de officiële bekendmaking zou Syvazul BTV-3 enkel nog gebruikt mogen worden volgens de Europese voorwaarden, die hoger in rang staan dan de instructies in de Belgische vergunning. Dit impliceert ook dat nu Syvazul BTV-3 niet meer gebruikt kan worden in runderen. De kostenbaten analyse voor gebruik bij runderen is niet positief; daarvoor kon de fabrikant te weinig gegevens aanleveren en zijn meer studies nodig. De indicatie in schapen blijft een vermindering van de viraemie (virus in het bloed na besmetting) en een vermindering van sterfte en klinische symptomen. Er zijn nog geen gegevens over de duur van de immuniteit.
Bluevac-3 voor schapen en runderen
Voor Bluevac-3 waren er al gegevens uit laboratoriumstudies voor schapen en runderen, en EMA oordeelt dat het vaccin zowel in schapen als in runderen gebruikt mag worden. De claim is wel aangepast in de Europese toelatingsvergunning, in afwachting van nieuwe gegevens. De vaccin kan gebruikt worden ter vermindering van viraemie en ter vermindering van sterfte en klinische symptomen in schapen. Bij runderen is de enige claim vermindering van viraemie. Er zijn nog geen gegevens over de duur van de immuniteit.
Ongewijzigde instructies voor Bultavo 3
Boehringer Ingelheim heeft geopteerd voor een andere procedure, los van de Europese procedure. Deze fabrikant dient in elke lidstaat afzonderlijk bijkomende gegevens in om de bijsluiter aan te vullen. De indicaties zijn dezelfde gebleven. In Frankrijk zijn bijkomende gegevens over gebruik bij rundvee al opgenomen in de bijsluiter. Het vaccin kan gebruikt worden bij runderen en schapen. Er zijn nog geen gegevens over de duur van de immuniteit.
Contacteer uw bedrijfsdierenarts
Contacteer zo snel mogelijk uw dierenarts met vragen over Blauwtong en de verplichting tot vaccinatie. We willen u ook herinneren aan het opnieuw invoeren van de meldingsplicht met betrekking tot Blauwtong vanaf 15 januari. Bij vermoeden van symptomen van Blauwtong, moet de dierenarts erbij geroepen worden en moeten bloedstalen genomen worden.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.