Wie is Bavo De Cuyper?
Wie is Bavo De Cuyper? Gevecht om balans te vinden tussen werk en gezin
Bavo De Cuyper uit Lokeren zet als vierde generatie het ouderlijk melkveebedrijf verder. Elke dag stapt hij graag uit zijn bed om de stal in te duiken, want daar vindt hij rust. Gezonde koeien die goed presteren zijn volgens hem de beste motivatie om hard te blijven werken.
Al is het voor hem ook heel belangrijk om voldoende tijd met zijn gezin door te brengen. Daar zit volgens hem de grootste uitdaging van boer zijn. Hij weet nog goed hoe weinig tijd zijn ouders voor hem hadden door het vele werk, en die fout wil hij niet maken.
Waarom koos je voor een leven als boer?
“Als kind zei ik nooit dat ik later boer wilde worden. Ik heb altijd mijn opties open gehouden, tot ik ongeveer 18 jaar was en de schoonheid van het werken met dieren begon in te zien. Ik wilde mijn ouders steeds vaker helpen, en van het één kwam het ander.
Daarnaast ben ik niet gemaakt om in loondienst te werken. Dat besefte ik toen ik na mijn opleiding tot industrieel ingenieur - met als specialisatie landbouw – even les gaf aan de hogeschool in Gent. Ik wil mijn deadlines en uren zelf bepalen, en dat doe ik nu ook.”
We zijn allemaal trots om boer te zijn.
Heb je favoriete taken?
“Wat ik het allerliefst doe is melken en het geven van de wekelijkse ‘pedicure’, zoals wij dat zeggen. Ik vind het geweldig als een koe na de klauwbehandeling beter stapt of een beter gevormde klauw heeft. Dan word ik gelukkig.
Melken doen we in een carrousel die 21 jaar oud is. Hij heeft zijn beste dagen gehad, maar we kennen de machine en zijn gebreken door en door. Ondanks dat het melken vertrouwd aanvoelt, is stilaan de tijd gekomen om een ander melksysteem te overwegen.”
Op welke uitdagingen stoot je wel eens?
“Naast de typische uitdagingen van onze sector vandaag, vind ik het heel moeilijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. We hebben één zoon en twee dochters die genoeg aandacht verdienen. We verwachten dat zij regelmatig meehelpen op het bedrijf, maar ook op andere momenten wil ik er voor hen zijn.
Als kind heb ik onnoemelijk veel uren tv gekeken terwijl mijn ouders aan het werken waren. Later besefte ik dat wij veel meer tijd samen hadden kunnen doorbrengen als er een betere tijdsverdeling was. Dat wil ik anders doen bij mijn kinderen.
Soms is dat echt een gevecht, en dan is het heel confronterend als dat niet lukt. Het lijkt evident om nog snel een koe te insemineren, of kalfjes te strooien. Dat zal zijn rendement hebben, maar soms moet je dat kunnen loslaten.
Ik denk wel dat de kinderen beseffen dat ik mijn best doe, maar het kan nog beter.”
Is die balans vinden een uitdaging voor de hele sector, denk je?
“Ik denk vooral dat we als boer meer vrije tijd moeten durven nemen. Ik kan me niet voorstellen dat veel boeren hobby’s hebben. Ik ben op dat vlak een atypische boer, want ik ga nog sporten en ik probeer regelmatig af te spreken met vrienden. Ik heb ook graag vrienden die buiten de sector staan, zodat ik eens over iets anders kan praten dan over het stikstofbeleid of hoe de maïs erbij staat. Dat geeft mij rust. Anderzijds ben ik bij die mensen ook de vaandeldrager voor de landbouw.”
Wil je nog iets meegeven aan jouw collega’s?
“Ik vind dat wij allemaal heel trots mogen zijn op wat we doen. Natuurlijk zijn we met z’n allen fier om boer te zijn, maar we mogen nog meer beseffen dat we bergen belangrijk werk verzetten. Dat mag ook wel eens gezegd worden.”
Wie?
Bavo De Cuyper, vierde generatie van melkveehouders uit Lokeren en vader van drie kinderen.
Waarom boer?
Pas toen Bavo 18 jaar was begon hij interesse te krijgen in een job als landbouwer. Hij hielp zijn ouders regelmatig, en ging steeds meer genieten van het werken met dieren.
Waarom lid?
Bavo gaat regelmatig naar infoavonden over actuele onderwerpen, bijvoorbeeld die over het stikstofakkoord.
Toekomstdromen?
Bavo heeft geen ambitie meer om zijn bedrijf te doen groeien. Enkele jaren geleden is zijn veestapels zelfs wat gekrompen. Dat gaf hem meer rust en meer overzicht, en daar is hij zeer blij mee.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
