Wat zijn de nieuwigheden in je verzamelaanvraag?
Het moment waarop je je verzamelaanvraag voor 2025 moet invullen nadert weer. Hoewel het GLB startte in 2023, zijn er voor 2025 ook weer enkele belangrijke wijzigingen. Wat is er voor jou als landbouwer van belang? In dit artikel vatten we de nieuwigheden van 2025 kort samen.
1. Alle zaakvoerders, leden, vennoten of bestuurders een rustpensioen?
Nieuw is dat er een vijfde voorwaarde wordt toegevoegd aan de definitie van actieve landbouwer. De bijkomende voorwaarde stelt dat er binnen het landbouwbedrijf minstens één bedrijfshoofd, zaakvoerder, lid, vennoot of bestuurder moet zijn die geen rustpensioen ontvangt. Ontvangen alle zaakvoerders binnen je landbouwbedrijf een rustpensioen? Dan heb je bijgevolg geen recht meer op steun in 2025.
2. M-percelen bestaan niet meer
Vanaf 2025 heeft de landbouwer die de hoofdteelt verbouwt op het perceel de bemestingsrechten, ongeacht het gebiedstype. Dit betekent dat je vanaf 2025 de mestrechten niet meer aan een andere landbouwer kan toewijzen. Met andere woorden: de M-percelen bestaan niet meer. Een ander gevolg hiervan is dat je formulier 4 ook niet meer kan gebruiken.
3. Conditionaliteit gewasrotatie
In de conditionaliteit zijn vanaf 2025 ook enkele wijzigingen van toepassing. Zo zal je als landbouwer niet meer moeten voldoen aan de voorwaarde rond niet-productieve elementen en arealen. Deze conditionaliteit werd geschrapt.
Op het vlak van gewasrotatie werd een grotere wijziging doorgevoerd. Zo zal je als landbouwer aan gewasrotatie moeten voldoen. Kan je hier niet aan voldoen, dan is het alternatief om aan deze conditionaliteit te voldoen door gewasdiversificatie toe te passen. Heb je minder dan 10 ha bouwland, dan ben je wel vrijgesteld van deze voorwaarde.
4. Beschermingsstroken aanleggen volgens MAP 7 in je verzamelaanvraag
Als landbouwer moet je afstandsregels langs waterlopen respecteren. Vanuit MAP 7 werden hieromtrent nieuwe voorwaarden opgelegd die integraal overgenomen zijn in de conditionaliteit van het GLB.
In 2025 moet je op een perceel met een nitraatgevoelige teelt die gelegen is naast een blauwe waterloop in gebiedstype 2 en 3 een beschermingsstrook van 5 meter aanleggen. Op alle andere percelen naast blauwe of roze waterlopen blijven de bestaande afstandsregels van toepassing. In je verzamelaanvraag moet je de beschermingsstroken uittekenen. Daarnaast moet je een vinkje zetten in de kolom ‘beschermingsstroken’.
5. Duurzame landbouwpraktijken
Met de invoering van MAP 7 moet je als landbouwer geen verplicht doelareaal meer realiseren. De vanggewasverplichting wordt vervangen door de introductie van duurzame landbouwpraktijken. Dit houdt in dat er verscherpte bemestingsnormen worden toegepast, maar er door het toepassen van specifieke technieken een terugwinpercentage is per techniek. Je kan dus als landbouwer uit een onderbouwde lijst van technieken kiezen en dan worden de inspanningen à rato gewaardeerd. Deze technieken zal je per perceel moeten aanduiden in de verzamelaanvraag met de juiste code van duurzame praktijken. Daarnaast blijft de basismaatregel wél behouden.
Auteur: Amelie Grammen, SBB

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.