Wat zijn de nieuwigheden in je verzamelaanvraag?

Het moment waarop je je verzamelaanvraag voor 2025 moet invullen nadert weer. Hoewel het GLB startte in 2023, zijn er voor 2025 ook weer enkele belangrijke wijzigingen. Wat is er voor jou als landbouwer van belang? In dit artikel vatten we de nieuwigheden van 2025 kort samen.

1.         Alle zaakvoerders, leden, vennoten of bestuurders een rustpensioen? 

Nieuw is dat er een vijfde voorwaarde wordt toegevoegd aan de definitie van actieve landbouwer. De bijkomende voorwaarde stelt dat er binnen het landbouwbedrijf minstens één bedrijfshoofd, zaakvoerder, lid, vennoot of bestuurder moet zijn die geen rustpensioen ontvangt. Ontvangen alle zaakvoerders binnen je landbouwbedrijf een rustpensioen? Dan heb je bijgevolg geen recht meer op steun in 2025. 

2.         M-percelen bestaan niet meer

Vanaf 2025 heeft de landbouwer die de hoofdteelt verbouwt op het perceel de bemestingsrechten, ongeacht het gebiedstype. Dit betekent dat je vanaf 2025 de mestrechten niet meer aan een andere landbouwer kan toewijzen. Met andere woorden: de M-percelen bestaan niet meer. Een ander gevolg hiervan is dat je formulier 4 ook niet meer kan gebruiken. 

3.         Conditionaliteit gewasrotatie

In de conditionaliteit zijn vanaf 2025 ook enkele wijzigingen van toepassing. Zo zal je als landbouwer niet meer moeten voldoen aan de voorwaarde rond niet-productieve elementen en arealen. Deze conditionaliteit werd geschrapt. 

Op het vlak van gewasrotatie werd een grotere wijziging doorgevoerd. Zo zal je als landbouwer aan gewasrotatie moeten voldoen. Kan je hier niet aan voldoen, dan is het alternatief om aan deze conditionaliteit te voldoen door gewasdiversificatie toe te passen. Heb je minder dan 10 ha bouwland, dan ben je wel vrijgesteld van deze voorwaarde.

4.         Beschermingsstroken aanleggen volgens MAP 7 in je verzamelaanvraag

Als landbouwer moet je afstandsregels langs waterlopen respecteren. Vanuit MAP 7 werden hieromtrent nieuwe voorwaarden opgelegd die integraal overgenomen zijn in de conditionaliteit van het GLB. 

In 2025 moet je op een perceel met een nitraatgevoelige teelt die gelegen is naast een blauwe waterloop in gebiedstype 2 en 3 een beschermingsstrook van 5 meter aanleggen. Op alle andere percelen naast blauwe of roze waterlopen blijven de bestaande afstandsregels van toepassing. In je verzamelaanvraag moet je de beschermingsstroken uittekenen. Daarnaast moet je een vinkje zetten in de kolom ‘beschermingsstroken’. 

5.         Duurzame landbouwpraktijken 

Met de invoering van MAP 7 moet je als landbouwer geen verplicht doelareaal meer realiseren. De vanggewasverplichting wordt vervangen door de introductie van duurzame landbouwpraktijken. Dit houdt in dat er verscherpte bemestingsnormen worden toegepast, maar er door het toepassen van specifieke technieken een terugwinpercentage is per techniek. Je kan dus als landbouwer uit een onderbouwde lijst van technieken kiezen en dan worden de inspanningen à rato gewaardeerd. Deze technieken zal je per perceel moeten aanduiden in de verzamelaanvraag met de juiste code van duurzame praktijken. Daarnaast blijft de basismaatregel wél behouden.

Auteur: Amelie Grammen, SBB

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen