2025

Wat wijzigt er in 2025

In 2025 zijn er ook enkele wijzigingen in de wetgeving die van belang kunnen zijn voor jou als land- of tuinbouwondernemer. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Nathalie Van Gompel, SBB& Sandra Werix, dienstbetoon 

Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Enkel nog steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen

Vanaf 2025 komt er een nieuwe voorwaarde bij voor de definitie van ‘actieve landbouwer’ binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en voor zorgboerderijen. Om steun te ontvangen, moet er binnen het landbouwbedrijf minstens één zaakvoerder zijn die geen rustpensioen ontvangt. Als alle zaakvoerders een rustpensioen ontvangen, kom je niet langer in aanmerking als GLB-actieve landbouwer. Dit betekent dat je uitgesloten wordt van steunmaatregelen zoals basisinkomenssteun, zoogkoeienpremie, VLIF, kennisportefeuille, ecoregelingen en agromilieumaatregelen.

Wijzigingen conditionaliteit

Naar aanleiding van de boerenprotesten wordt het GLB versoepeld, vooral op vlak van gewasrotatie. Er zijn twee grote wijzigingen:

  • Gewasrotatie of -diversificatie: Landbouwers met een bouwlandareaal van minder dan 10 ha worden vrijgesteld. Heb je meer dan 10 ha bouwland, dan krijg je de keuze tussen gewasdiversificatie of gewasrotatie op perceelsniveau. Bij gewasrotatie moet je minstens 2 à 3 verschillende teelten plaatsen, afhankelijk van je areaal. Deeze regeling kenden we enkele jaren geleden ook al. Kies je voor gewasrotatie op perceelsniveau, dan moet je een ander gewas telen dan het voorgaande jaar of een tussenteelt van minstens 12 weken inplannen.
  • Niet-productieve elementen (NPE’s): De verplichting rond NPE’s, , wordt gewijzigd. Zo zal je niet meer enkel kunnen voldoen door houtkanten, bomen, perceelsranden of braak aan te geven. Je kon het afgelopen jaar ook al kiezen voor de optie groenbedekkers, maar ook dit valt weg en zal vanaf 2025 vervangen worden door de mogelijkheden binnen ecoregelingen. Let op: de vanggewasregeling uit het mestdecreet blijft apart en kan nog steeds verplicht zijn.

Emissiemaatregelen voor rundveehouders

In het kader van het stikstofdecreet moet tegen eind 2025 elke rundveehouder een emissiereductie van 5% realiseren. Je vergunning moet tegen dan aangepast zijn, wat voor eenvoudige maatregelen via een melding kan gebeuren. Voor sommige bedrijven is het, met het oog op de toekomst, aangewezen om verder vooruit te kijken en grotere investeringen te overwegen. VLIF-steun kan daarbij een motivator zijn. Begin tijdig aan deze oefening, want het kan een heel jaar in beslag nemen.

Drainages vanaf 5 april vergunningsplichtig

In het verleden was het vaak eenvoudig om een drainage aan te leggen: dit kon simpelweg via een melding. Historische drainages zijn vaak gelegd zonder enige vorm van aanvraag. Vanaf 5 april 2025 is een drainage echter vergunningsplichtig als ze gelegen is op minder dan 500 meter van SBZ-H, SBZ-V, VEN, valleigebied of vallei- en brongebied. Buiten deze zones volstaat nog steeds een melding. 

Vorming

Kennisportefeuille Landbouw

De kennisportefeuille is een subsidiemaatregel die als doel heeft om land- en tuinbouwers te stimuleren om bedrijfsspecifieke adviezen aan te vragen en gespecialiseerde vormingen te volgen. Elke actieve landbouwer kan relevante vorming of advies inkopen met behulp van het budget in zijn kennisportefeuille. Voor de periode 2024-2025 bedraagt het budget 2.000 euro, waarmee je 70% van de kosten van advies of vorming (exclusief btw) kan terugkrijgen. De overige 30% betaal je zelf.

Land- en tuinbouwers kunnen kiezen uit een uitgebreid advies- en vormingsaanbod dat door geregistreerde adviesdiensten en vormingscentra wordt aangeboden en door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij werd goedgekeurd. 

Ook Boerenbond Dienstverlening, Training & Opleiding en Boerennatuur Vlaanderen bieden zowel adviesproducten als vormingen aan in de Kennisportefeuille Landbouw.  Je kan dus ook daarvoor je budget gebruiken. 

Fiscaal

Hervorming investeringsaftrek

Als je bedrijf investeert, kan je de belastbare winst verminderen met een zogenaamde investeringsaftrek. Deze aftrek is een percentage van de aankoopprijs. Vanaf 2025 wordt de investeringsaftrek grondig hervormd en onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Een basisaftrek van 10% à 20%.
  2. Een verhoogde thematische aftrek van 40% of 30% voor milieuvriendelijke investeringen.
  3. Een technologie-aftrek van 13,5% of 20,5%.

Werk je met een kleine (niet-transparante) vennootschap? Dan kan je de gewone investeringsaftrek toepassen in de vennootschapsbelasting. Als zelfstandige land- of tuinbouwer die werkt op basis van een forfaitaire winstberekening, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de thematische en technologie-aftrek, zolang de investering individueel afschrijfbaar is en de afschrijvingen dus niet vervat zijn in de forfaitaire winstberekening. 

Onderhandse schenking 

De verdachte periode bij een onderhandse schenking wordt verlengd van drie naar vijf jaar. Blijft de schenker na de schenking minstens vijf jaar leven, dan is er geen schenkbelasting of erfbelasting verschuldigd op de geschonken goederen.

Fiscaal
Pensioen

Pensioen

Pensioenleeftijd

De wettelijke pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 66 jaar. 

Invoering van de pensioenbonus, voor werknemers en zelfstandigen. 

Daarnaast wordt de pensioenbonus ingevoerd om werknemers en zelfstandigen aan te moedigen langer te werken. Deze bonus is een extra bedrag dat je opbouwt voor elk jaar dat je langer werkt na je vroegst mogelijke pensioenleeftijd. Voor elk volledig jaar dat je verder werkt, bouw je een netto pensioenbonus op. Zo ontvang je in het eerste jaar een netto pensioenbonus van 3.927,51 euro, wat neerkomt op 981,88 euro per gewerkt kwartaal. 

Het doel van de pensioenbonus is om werknemers te belonen die ervoor kiezen om langer actief te blijven op de arbeidsmarkt. Dit helpt niet alleen om hun eigen financiële situatie te verbeteren, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van het pensioenstelsel door de periode waarin pensioenuitkeringen worden gedaan te verkorten.

Voor meer gedetailleerde informatie en specifieke berekeningen kun je de officiële website van de SFPD raadplegen.

Pensioen of premies

Vanaf 2025 is het in Vlaanderen niet meer mogelijk om pensioen en GLB-premies te combineren. Als je pensioen ontvangt en er is geen jongere medebedrijfsleider, kan je geen GLB-steun meer ontvangen. Dit betekent dat je je betalingsrechten niet meer kan activeren en geen ecoregelingen of agromilieumaatregelen meer kan afsluiten.  Je zal je betalingsrechten wel nog kunnen verkopen of verhuren. Wanneer ze 2 jaar niet geactiveerd worden gaan ze naar de nationale reserve. Voor interregionale boeren geldt deze regeling zowel voor de Vlaamse als de Waalse premies, indien je bedrijfszetel in Vlaanderen ligt. Beheerovereenkomsten blijven wel nog mogelijk.

marc van herck

“23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Boer in de Kijker

Marc Van Herck runt samen met zijn vrouw Myriam Schildermans een melkveebedrijf in Geel. Melken doet hij met een aanhoudend laag celgetal van gemiddeld 50.000. Die prestatie leverde hem al geregeld een plek op op de lijst van kwaliteitsmelkers van MCC.

Read more about “23.000 keer gemolken en geen dag gemist”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
cartoon

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Stikstof

Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit. 

Read more about De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt

Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.

Read more about Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen

Code geel voor waterschaarste

Actua

Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Read more about Code geel voor waterschaarste
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Elke De Roos

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?
Carbon Farming

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen. 

Read more about Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dcdc

“Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”

Melkvee

De eerste maanden van 2025 laten vermoeden dat er vanaf dit jaar een versnelde daling in melkproductie aankomt.

Read more about “Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen