“Twee teelten ineen maakt witloof net zo boeiend”

Marco Mertens

“Schrijf het op papier, zo’n goed witloofseizoen ga je in je carrière geen twee keer meer meemaken”, zo vertelde vader Hans dit jaar zijn zonen Edward (29) en Charles (28) Vantieghem uit Otegem (Zwevegem). Over een jaar of 35 komen we nog eens terug om te vragen of de voorspelling klopt, maar vandaag is al duidelijk dat de broers er alles zullen aan doen om alvast de juiste gunstige omstandigheden te creëren om dat geluk een handje te helpen. 

Nog meer dan de week van het witloof – de eerste week van februari – zou het dus dit jaar wel eens het jaar van het witloof kunnen zijn. Al is het dat altijd wel een beetje bij Edward en Charles. Passanten kunnen in de hoeve-automaat altijd terecht voor vers witloof en andere eigen geteelde groenten. Van daaruit kan je de nieuwe wateropslag zien die het productiegebouw voor het witloof voorziet van water. 

Welkome regen

De natte omstandigheden typeerden het voorbije jaar. Voor vele teelten was 2024 een jaar van te nat, maar voor de witloofwortels bleek het net goed. Zo gecontroleerd dat de teeltomstandigheden van hydrowitloof in de loods zijn, zo weersafhankelijk is de witloofwortelteelt in het eerste jaar buiten. “Witloofzaad wordt in mei ondiep gezaaid, op een diepte van 1 cm. Dat betekent dat het vrij snel een regenbui moet hebben. Maar daarna mag het ook niet te hard drogen, of de kiemen raken niet door de korst”, vertelt Charles. Dat het deze zomer op tijd en stond regende, was dus in het voordeel van de witloofwortels.

Automatisatie

Edward en Charles hebben de witloofteelt met de paplepel binnen gekregen. Ze zijn de vijfde generatie die boert op de locatie in Otegem. Grootouders Marc en Bernadette begonnen in 1978 met de teelt van grondwitloof, maar schakelden snel over op hydrowitloof. De klemtoon kwam daarna steeds meer op het witloof te liggen. In 2022 stapten Edward en Charles in het bedrijf van papa Hans en mama Mylène. Zij breidden de akkerbouwtak fors uit, met onder andere aardappelen, suikerbieten, uien, granen en courgette voor de industrie. Maar witloof zal ook de komende decennia een belangrijke rol op de boerderij spelen. Daartoe kwam er een nieuwe verwerkingsloods voor hydrowitloof en een bijhorende wateropslag. “De witloofinstallatie van grootvader en ons vader was aan vernieuwing toe. In de nieuwe loods kozen we volop voor automatisatie. De tafels worden automatisch gestapeld en weer ontstapeld. Een robot reinigt de tafels na gebruik. Klimaat en voeding kunnen we via de app opvolgen”, legt Edward uit.

Marco Mertens

"In de nieuwe loods kozen we volop voor automatisatie."

Carbon farming

“De witloofteelt is een boeiende teelt omdat hij eigenlijk uit twee verschillende teelten bestaat”, legt Edward verder uit. In het veldwerk houden ze een open blik voor technieken die interessant kunnen zijn. Zo hebben ze zich geëngageerd om aan carbon farming te doen en de koolstofopslag op een hoger niveau te brengen. Dat doen ze door stalmest te gebruiken en waar mogelijk niet kerend de grond te bewerken. “Voor aardappelen zagen we al een hogere opbrengst. Ook in het witloof beginnen we nu de resultaten te zien”, vertelt Edward.

Mechanisch en chemisch

In het witloof werd via een loonwerker ook aan mechanische onkruidbestrijding gedaan. Hoewel veelbelovend is een tweede man op de machine nog nodig om de machine in goede banen te begeleiden. “Mechanische onkruidbestrijding heeft zeker toekomst in witloof, zeker in droge omstandigheden. In seizoenen waar het onkruid blijft kiemen zal chemische gewasbescherming toch nog noodzakelijk zijn”, is Edwards inschatting. 

Marco Mertens
Gericht behandelen

Ook in die chemische gewasbescherming willen Edward en Charles zo precies mogelijk werken. Alle trekkers werden uitgerust met rtk-gps. De nieuwe veldspuit heeft onder meer sectieafsluiting, automatische boomhoogteregeling en driftreducerende doppen en zal in de toekomst op basis van taakkaarten plaatsspecifieke bespuitingen kunnen uitvoeren. Op het verlanglijstje staat ook nog een trekker met een bandendrukwisselsysteem.

Richting REO

Op die trekker is het nog even wachten, want investeren betekent ook keuzes maken. Met de nieuwe witloofloods wordt een serieuze stap vooruitgezet in de productie van het witloof, van 7 ha vroeger naar 50 ha nu. In oktober worden de witloofwortels binnengehaald. Na een frigoperiode van vier weken begint het intafelen. Na drie weken is de krop rijp om geoogst te worden. Vanaf dan vertrekt elke week zo’n 25 ton witloof richting REO Veiling. Om dat voor elkaar te krijgen wordt er voor het eerst ook gewerkt met een ploeg seizoenarbeiders, een hele verandering.
 

Vaste prijs

Waarin er niet wordt geïnvesteerd zijn zonnepanelen, of toch niet rechtstreeks. “Wij werken samen met Kioz. Zij investeren in de zonnepanelen op ons dak en in de batterij-opslag. Zij verkopen de elektriciteit op het net die we niet zelf verbruiken. In ruil voor de plaats krijgen wij een vaste elektriciteitsprijs voor de komende dertig jaar, en hebben we niet de kopzorgen van te veel of te weinig verbruik doorheen het jaar”, zegt Charles.
Hoe de witloofteelt over dertig jaar er zal uitzien is nu nog onbekend. Edward en Charles denken dat ze met de investeringen die ze nu gedaan hebben alvast een goede start hebben genomen. Daarbij hopen ze op een prijs die hen verder toelaat continu te innoveren, en op nieuwe generaties consumenten die de weg naar de lekkere groente weten te vinden.

Marco Mertens
Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen