“Twee teelten ineen maakt witloof net zo boeiend”
“Schrijf het op papier, zo’n goed witloofseizoen ga je in je carrière geen twee keer meer meemaken”, zo vertelde vader Hans dit jaar zijn zonen Edward (29) en Charles (28) Vantieghem uit Otegem (Zwevegem). Over een jaar of 35 komen we nog eens terug om te vragen of de voorspelling klopt, maar vandaag is al duidelijk dat de broers er alles zullen aan doen om alvast de juiste gunstige omstandigheden te creëren om dat geluk een handje te helpen.
Nog meer dan de week van het witloof – de eerste week van februari – zou het dus dit jaar wel eens het jaar van het witloof kunnen zijn. Al is het dat altijd wel een beetje bij Edward en Charles. Passanten kunnen in de hoeve-automaat altijd terecht voor vers witloof en andere eigen geteelde groenten. Van daaruit kan je de nieuwe wateropslag zien die het productiegebouw voor het witloof voorziet van water.
Welkome regen
De natte omstandigheden typeerden het voorbije jaar. Voor vele teelten was 2024 een jaar van te nat, maar voor de witloofwortels bleek het net goed. Zo gecontroleerd dat de teeltomstandigheden van hydrowitloof in de loods zijn, zo weersafhankelijk is de witloofwortelteelt in het eerste jaar buiten. “Witloofzaad wordt in mei ondiep gezaaid, op een diepte van 1 cm. Dat betekent dat het vrij snel een regenbui moet hebben. Maar daarna mag het ook niet te hard drogen, of de kiemen raken niet door de korst”, vertelt Charles. Dat het deze zomer op tijd en stond regende, was dus in het voordeel van de witloofwortels.
Automatisatie
Edward en Charles hebben de witloofteelt met de paplepel binnen gekregen. Ze zijn de vijfde generatie die boert op de locatie in Otegem. Grootouders Marc en Bernadette begonnen in 1978 met de teelt van grondwitloof, maar schakelden snel over op hydrowitloof. De klemtoon kwam daarna steeds meer op het witloof te liggen. In 2022 stapten Edward en Charles in het bedrijf van papa Hans en mama Mylène. Zij breidden de akkerbouwtak fors uit, met onder andere aardappelen, suikerbieten, uien, granen en courgette voor de industrie. Maar witloof zal ook de komende decennia een belangrijke rol op de boerderij spelen. Daartoe kwam er een nieuwe verwerkingsloods voor hydrowitloof en een bijhorende wateropslag. “De witloofinstallatie van grootvader en ons vader was aan vernieuwing toe. In de nieuwe loods kozen we volop voor automatisatie. De tafels worden automatisch gestapeld en weer ontstapeld. Een robot reinigt de tafels na gebruik. Klimaat en voeding kunnen we via de app opvolgen”, legt Edward uit.
"In de nieuwe loods kozen we volop voor automatisatie."
Gericht behandelen
Ook in die chemische gewasbescherming willen Edward en Charles zo precies mogelijk werken. Alle trekkers werden uitgerust met rtk-gps. De nieuwe veldspuit heeft onder meer sectieafsluiting, automatische boomhoogteregeling en driftreducerende doppen en zal in de toekomst op basis van taakkaarten plaatsspecifieke bespuitingen kunnen uitvoeren. Op het verlanglijstje staat ook nog een trekker met een bandendrukwisselsysteem.
Richting REO
Op die trekker is het nog even wachten, want investeren betekent ook keuzes maken. Met de nieuwe witloofloods wordt een serieuze stap vooruitgezet in de productie van het witloof, van 7 ha vroeger naar 50 ha nu. In oktober worden de witloofwortels binnengehaald. Na een frigoperiode van vier weken begint het intafelen. Na drie weken is de krop rijp om geoogst te worden. Vanaf dan vertrekt elke week zo’n 25 ton witloof richting REO Veiling. Om dat voor elkaar te krijgen wordt er voor het eerst ook gewerkt met een ploeg seizoenarbeiders, een hele verandering.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.