Tegen eenzijdige aanpassing van aardappelcontracten
Eind februari bereikte ons het eerste bericht dat een handelaar éénzijdig 20% vermindering van de aardappelcontracten aankondigde. Deze werd al snel gevolgd door enkele andere afnemers die gelijkaardige initiatieven namen. Boerenbond vroeg om dit te bespreken binnen belpotato.be wat resulteerde in een persbericht namens Belpotato.be.
Er bereikten ons steeds meer berichten van dergelijke praktijken in de sector. Één van de betrokken afnemers stuurde de aangepaste contracten terug naar de telers waarbij de handtekening uit het originele contract onder het aangepaste contract werd ingevoegd zonder dat de teler zelf zijn handtekening zette. Een andere afnemer stuurt dan weer aan op een stilzwijgende toestemming door op een zeer vage manier te noteren dat je contact kan opnemen als je vragen hebt bij de vermindering van de contracthoeveelheden.
Naast deze problemen met al ondertekende contracten worden ook eenzijdig kortingen doorgevoerd op de door de landbouwers ondertekende contracten die nog niet door de afnemer ondertekend werden. Deze contracten waren in een aantal gevallen al meer dan een maand ondertekend door de landbouwer. Dit is geen redelijke termijn meer om een contract door beide partijen te laten tekenen. En slechts een termijn geven van 5 dagen voor ondertekenen van nieuwe contracten die per post verstuurd worden op een moment dat voorjaarswerkzaamheden volop aan het starten zijn is helemaal niet haalbaar voor vele landbouwers. Deze zaken zijn voor Boerenbond onaanvaardbaar.
Om dit aan te kaarten en een oplossing te zoeken hebben we samen met de leden van het Agrofront (BB, ABS en FWA) en FIWAP een brief gestuurd naar de FOD Economie om deze problemen aan te kaarten. Er werd gevraagd om dit te onderzoeken in het kader van de UTP-wetgeving. Wij ontvingen al bijkomende vragen vanuit de FOD Economie die deze zaak ernstig neemt. Wij hopen op een snelle behandeling van dit dossier.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.