Tegen eenzijdige aanpassing van aardappelcontracten
Eind februari bereikte ons het eerste bericht dat een handelaar éénzijdig 20% vermindering van de aardappelcontracten aankondigde. Deze werd al snel gevolgd door enkele andere afnemers die gelijkaardige initiatieven namen. Boerenbond vroeg om dit te bespreken binnen belpotato.be wat resulteerde in een persbericht namens Belpotato.be.
Er bereikten ons steeds meer berichten van dergelijke praktijken in de sector. Één van de betrokken afnemers stuurde de aangepaste contracten terug naar de telers waarbij de handtekening uit het originele contract onder het aangepaste contract werd ingevoegd zonder dat de teler zelf zijn handtekening zette. Een andere afnemer stuurt dan weer aan op een stilzwijgende toestemming door op een zeer vage manier te noteren dat je contact kan opnemen als je vragen hebt bij de vermindering van de contracthoeveelheden.
Naast deze problemen met al ondertekende contracten worden ook eenzijdig kortingen doorgevoerd op de door de landbouwers ondertekende contracten die nog niet door de afnemer ondertekend werden. Deze contracten waren in een aantal gevallen al meer dan een maand ondertekend door de landbouwer. Dit is geen redelijke termijn meer om een contract door beide partijen te laten tekenen. En slechts een termijn geven van 5 dagen voor ondertekenen van nieuwe contracten die per post verstuurd worden op een moment dat voorjaarswerkzaamheden volop aan het starten zijn is helemaal niet haalbaar voor vele landbouwers. Deze zaken zijn voor Boerenbond onaanvaardbaar.
Om dit aan te kaarten en een oplossing te zoeken hebben we samen met de leden van het Agrofront (BB, ABS en FWA) en FIWAP een brief gestuurd naar de FOD Economie om deze problemen aan te kaarten. Er werd gevraagd om dit te onderzoeken in het kader van de UTP-wetgeving. Wij ontvingen al bijkomende vragen vanuit de FOD Economie die deze zaak ernstig neemt. Wij hopen op een snelle behandeling van dit dossier.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
