Provincie pakt overlast door bevers aan
De laatste jaren is het aantal bevers, een beschermde diersoort, sterk toegenomen in onze regio.
De beverdammen, die de bevers op korte tijd bouwen in de waterloop, houden het water ter plaatse op, wat voor schade kan zorgen aan de omliggende percelen. Een beverdam hindert de normale stroming van de beek, met risico op wateroverlast of slechte werking van infrastructuur. Boerenbond signaliseerde de beverproblematiek in onze regio aan de provincie Vlaams-Brabant, die nu acties onderneemt op het terrein.
Overijse, Hoeilaart en Haacht
Langs de Nellebeek in Overijse vestigde zich een bever, waardoor het waterpeil van de Nellebeek opgestuwd werd. Omdat dit zorgde voor wateroverlast en de zuivering van afvalwater kon bemoeilijken, werd de beverdam sinds vorig jaar al vier keer verlaagd. Ook in Hoeilaart, langs de IJse, is een beverfamilie actief, net opwaarts van de E411. De beverdammen werden uit de koker onder de E411 verwijderd om verstopping tegen te gaan.
In Haacht vestigde zich een beverfamilie in het Haachts Broek, langs de Leibeek. Het hoge waterpeil zorgde voor een sterke vernatting van het gebied, waardoor heel wat landbouwpercelen hinder ondervinden. Daarnaast was een lager waterpeil ook nodig om een lekkende overstortklep van Aquafin te herstellen, zodat beekwater niet in de riolering terechtkomt.
Onder controle houden
Via een afwijking op het soortenbesluit kan de provincie Vlaams-Brabant beverdammen verlagen of verwijderen indien noodzakelijk. Dit is conform het beheerplan voor de bever in Vlaanderen. Zo behoudt de bever zijn leefgebied, maar draagt de provincie tegelijk bij aan het voorkomen van wateroverlast voor inwoners en landbouwers. In overleg met ANB tracht ze de overlast en de stijgende beheerskosten die gepaard gaan met beverdammen onder controle te houden. “Als provincie is het onze eerste taak om wateroverlast te beperken, met respect voor de bever. Een goed beheer van de waterhuishouding is absoluut belangrijk. De exponentiële groei van de bevers heeft de beheerskosten op een paar jaar tijd doen verdubbelen tot ongeveer 200.000 euro per jaar. We roepen de Vlaamse minister van Omgeving dan ook op om maatregelen te nemen, zoals het afbakenen van leefgebieden en het herbekijken van de strikte beschermingsstatus", licht gedeputeerde Tom Dehaene toe.
Versnelde gebiedsafbakening
Die Vlaams minister van Omgeving, Jo Brouns, wil ook een bijsturing in het beverbeleid binnen de randvoorwaarden van de Vlaamse en Europese wetgeving. "Het Agentschap Natuur en Bos kreeg de opdracht om versneld kern- en maatwerkgebieden af te bakenen. In kerngebieden krijgen natte natuur en de bever ruimte voor ontwikkeling. Dit past ook binnen het Vlaamse klimaatadaptatieplan. In maatwerkgebieden kunnen waterbeheerders - volgens het stappenplan uit het soortbeschermingsprogramma - ingrijpen waar nodig. Buiten de maatwerk- en kerngebieden zal kordater opgetreden kunnen worden wanneer belangrijke schade dreigt. Deze bijsturing moet zowel de beheerskosten onder controle houden als het draagvlak voor de soort versterken", zegt de minister.
Schade melden? Je kan wateroverlast door de aanwezigheid van bevers zelf melden bij de provincie via het infopunt water op https://www.vlaamsbrabant.be/infopunt-water.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.