cartoon

PFAS: zowel uitdagingen als oplossingen

Sinds 2021 is PFAS niet meer weg te denken uit de actualiteit, een gevolg van de hoge gemeten PFAS-waarden nabij de Oosterweelwerken. Ook vanuit landbouwoogpunt is er (potentiële) impact. In het bijzonder bedrijven die binnen de perimeter van (de vervuiling) van de 3M-fabriek in Zwijndrecht liggen, ondervinden rechtstreekse gevolgen. Maar ook voor andere bedrijven die in of in de nabijheid van vervuilde sites liggen, is de verdere opvolging belangrijk. Tijd voor een actuele stand van zaken en om te kijken naar een aantal potentiële mogelijkheden.

Wat zijn PFAS ook alweer?

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen (een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen) die niet van nature voorkomen. PFAS worden gebruikt in erg veel toepassingen omdat deze stoffen bestand zijn tegen hoge temperaturen en water-, vuil- en vetafstotend. Denk bijvoorbeeld aan een anti-aanbaklaag in pannen, waterwerende kleding, pizzadozen, cosmetica, post-its of brandblusschuim.

PFAS horen tot de zogenaamde eeuwige chemicaliën omdat ze (bijna niet) afbreekbaar zijn in de natuur. Sinds 2006 verplicht de EU de afbouw van het gebruik van deze stoffen. Alleen wanneer er nog geen alternatief beschikbaar is, kan gebruik nog. 

Waarom hoorden we er voor 2021 nooit van?

Wegens zijn kwalitatieve eigenschappen kende PFAS vele toepassingen in heel diverse sectoren. In de loop der jaren stelde men meer en meer vast dat PFAS-verbindingen moeilijk tot niet afbreekbaar zijn, daarom lang in het milieu blijven en dat er potentieel een aantal gezondheidsrisico’s waren. In enkele jaren werden de normen duizend keer strenger. Locaties waar de aanwezigheid van PFAS jarenlang geen probleem was, werden op basis van de nieuwe normen plotseling prioritair te saneren sites. 

Impact op de landbouw

Zeker in de nabijheid van de 3M-fabriek ondervinden een aantal landbouwers de directe impact van de PFAS-vervuiling. Het meest bekende voorbeeld daarvan zijn de no regret-maatregelen die in acht moeten worden genomen: voorzorgsmaatregelen die een impact hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering. 

Hoever staat het met de saneringen? 

Vandaag zitten we nog vaak in de onderzoeksfases naar de meest performante en betaalbare wijze van saneren. De sanering gebeurt meestal op een klassieke manier met het afgraven van de bovenste bodemlaag en pyrolyse (verbranding). Maar men zoekt ook naar nieuwe saneringsmethodes, onder andere door het inzetten van planten, de zogenaamde fytoremediatie. 

Wat is fytoremediatie?

Via hennep PFAS uit de bodem halen, is een vorm van fytoremediatie. Fytoremediatie is niet nieuw. Het wordt elders in de wereld al verschillende decennia ingezet. De meeste toepassingen vandaag focussen op oliegerelateerde producten of op zware metalen. Het is telkens een specifieke plant die een bepaalde stof kan saneren. 

Met fytoremediatie worden verschillende afbraakprocessen bedoeld die planten of organismes kunnen inzetten. Soms neemt de plant stoffen op, soms evaporeert de plant de stoffen en soms worden er extra micro-organismes (die invloed hebben op het wortelstelsel) toegevoegd om het proces op gang te brengen of aan de gang te houden. 

Het onderzoek op dat vlak staat niet stil. Zo onderzoekt men momenteel of bepaalde organismes ervoor kunnen zorgen dat de PFAS niet wordt opgenomen door bijvoorbeeld mais of grasteelten.

Overigens zijn nog lang niet alle potentieel vervuilde sites in kaart gebracht. Op basis van een eerste analyse is gekeken naar zo’n 4000 potentieel vervuilde sites. Die worden stelselmatig verder onderzocht. De focus ligt nu vooral op brandweersites, gezien het brandblusschuim dat jarenlang gebruikt werd, PFAS bevatte.. Deze stoffen zijn zowel in de bodem als in het grondwater terechtgekomen. Zo’n sanering komt er niet van vandaag op morgen en moet een heel traject te volgen. Eerst is er een oriënterend bodemonderzoek waarin wordt gescreend of er vervuiling is. Wanneer dat zo is, wordt een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) uitgevoerd. In zo’n BBO worden de aard en omvang van de vervuiling in kaart gebracht, kijkt men naar de risico’s van de vervuiling (op mens, milieu, gezondheid …) en wordt beslist of sanering al dan niet noodzakelijk is. 

Als dat het geval blijkt te zijn, maakt men een bodemsaneringsproject op waarin beschreven staat hoe de sanering zal worden aangepakt. Er kan een globaal bodemsaneringsproject komen, maar zo’n plan kan ook thematisch worden benaderd. Voor de 3M-site werd een bodemsaneringsproject specifiek voor landbouw(zones) opgemaakt. Het eerste project werd onlangs aan OVAM bezorgd voor goedkeuring. Volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ moet 3M alle saneringskosten dragen voor de zone rond de 3M-fabriek. 

Sectorfonds voor sanering van PFAS-sites

Waar het voor de omgeving van de 3M-fabriek duidelijk is dat de producent van het product verantwoordelijk is voor de vervuiling, is die verantwoordelijkheid voor andere sites vaak minder evident vast te stellen. Soms gaat het ook om zogenaamde historische vervuiling: vervuiling door een bedrijf dat niet meer bestaat of geen rechtsopvolgers meer heeft. Omdat het onbillijk zou zijn dat de nieuwe eigenaar van de grond zou opdraaien voor de saneringskosten, voert OVAM dergelijke saneringen ambtshalve uit en betaalt de overheid de kosten. 

Voor bijvoorbeeld brandweersites is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Enerzijds voor de producent van het blusschuim, met die moeilijkheid dat er verschillende producenten zijn en dat het moeilijk toe te wijzen is welk schuim, wanneer, waar is gebruikt. Anderzijds is er ook de brandweer zelf, die – omdat brandweerlui opgeleid zijn om met gevaarlijke stoffen om te gaan – verondersteld mocht worden de gevaren van PFAS te kennen. Bovendien zie je zeer grote verschillen in de mate van vervuiling van deze sites, afhankelijk van het feit of er op de site veel of weinig werd geoefend met brandschuim. Of wat dan te denken van eigenaars wiens woning of bedrijf is afgebrand en waar werd geblust met brandschuim?

Om ervoor te zorgen dat de eventuele saneringskosten voor deze sites kunnen worden gesolidariseerd, onderzoekt men de piste van een saneringsfonds. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Wie moet er allemaal bijdragen (de producenten, de industrie die deze producten gebruikte, andere gebruikers …) en hoeveel moeten ze dan individueel bijdragen om de sanerings- en bijbehorende kosten te kunnen dekken? Binnenkort wordt de opdracht gegeven om dat allemaal verder in kaart te brengen. Tegen eind dit jaar worden de resultaten verwacht. Voor het fonds zelf is de verwachting dat het minstens tot 2027 zal duren voor het operationeel zal zijn.

Kan hennep PFAS uit de bodem halen? 

Enkele maanden geleden kwam het groot in de media: hennep kan ervoor zorgen dat PFAS uit de bodem kan worden gehaald. Uit nieuw onderzoek enkele weken bleek dat er meer PFAS in de plant konden worden opgeslagen en dat het sneller ging dan gedacht. Datzelfde onderzoek bevestigde ook dat PFAS zich centraliseren in de bladeren en niet in de stengel. Dat betekent dat wanneer je bladeren en stengel kan scheiden, de hennepstengel nog kan worden gebruikt voor andere toepassingen (zoals isolatiemateriaal of textiel). De resultaten moeten wel nog bevestigd worden. 

Hoe zet Boerenbond nu in op industriële hennep? 

Via het project Hennep+ onderzoekt Boerenbond of de teelt van hennep een geschikt rotatiegewas is voor landbouwers. Industriële hennep is een milieuvriendelijk, snelgroeiend gewas dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt vanuit diverse industriële sectoren. Vooral de bouw- en maakindustrie tonen toenemende interesse in henneptoepassingen zoals isolatiemateriaal, composieten en textiel. 

In Vlaanderen is de hennepteelt in 5 jaar tijd bijna vertienvoudigd: van 44 ha in 2020 naar 400 ha vorig jaar.  Steeds meer landbouwers erkennen de voordelen van hennep als een duurzaam gewas dat weinig water verbruikt en geen pesticiden nodig heeft. Vooral de positieve impact op de volgteelt wordt als een groot pluspunt ervaren. 

Toch zijn er uitdagingen, zoals de oogst en verwerking van hennep en de nog trage groei van de vraag naar hennepproducten, waardoor grootschalige investeringen moeilijk te verantwoorden zijn. Fytoremediatie biedt een belangrijke meerwaarde voor de hennepteelt door zowel bodemsanering als economische kansen te combineren. Dankzij hun teeltkennis kunnen landbouwers een sleutelrol spelen in het saneren van gronden, van bodemvoorbereiding tot inzaai en oogst. 

Om van deze innovatieve techniek een rendabel businessmodel te maken, is samenwerking binnen de keten essentieel. Saneringsinstellingen, landbouwers, hennepverwerkers en beleidsmakers kunnen helpen om zowel de milieuwinst als de economische waarde te maximaliseren. Zo kan hennep niet alleen bijdragen aan een duurzamere landbouw, maar ook nieuwe inkomstenbronnen creëren. 

Stof voor discussie

De PFAS-problematiek heeft de aanpak van nieuwe, moeilijk afbreekbare chemische stoffen op scherp gezet. Vele van die discussies zijn vandaag nog niet of onvoldoende uitgeklaard, maar ze bieden nieuwe opportuniteiten. 

Het opent een belangrijk maatschappelijk debat over omgaan met risico’s. Volgens sommigen moeten we evolueren naar een zero risk-maatschappij, waarbij er geen enkele stof die potentieel een bedreiging kan vormen in ons omringend milieu mag terechtkomen, los van elke socio-economische impact. Anderen pleiten voor realisme: een maatschappij zonder risico’s, overlast of hinder komt tot stilstand. In de landbouw is een aanpak zonder gewasbeschermingsmiddelen, geur of emissies onmogelijk. 

Naar zero risk-maatschappij

PFAS leiden tot heel wat discussies over verantwoordelijkheid, over hoe te saneren of te financieren. Vandaag worden PFAS vooral gezien als een bedreiging, maar tegelijk opent de problematiek ook nieuwe discussies: evolueren we naar een zero risk-maatschappij of kiezen we voor realisme? 

De zoektocht naar oplossingen biedt ook nieuwe opportuniteiten: fytoremediatie blijkt een alternatief te kunnen zijn voor klassieke bodemsanering, overigens met mogelijkheden voor alternatieve landbouwverdienmodellen. 

Sanering is dan niet alleen een vergoedbare ecosysteemdienst, maar landbouwers kunnen worden ingeschakeld bij de teelt van hennep op vervuilde gronden of bij andere teelten of grondbewerkingen die kunnen zorgen voor de fytoremediatie. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd en door Boerenbond opgevolgd. 

cartoon
Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen