Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten
Op de Belgische rassenlijst zijn recent zeven nieuwe rassen van Engels raaigras en één nieuw ras van rietzwenkgras toegelaten.
Voor het eerst worden ook cijfers voor verteerbaarheid van Engels raaigras weergegeven. Binnen de onderzochte rassen is een vooruitgang door veredeling waar te nemen voor opbrengst en tolerantie tegen kroonroest, maar blijkt vooruitgang afwezig voor verteerbaarheid.
De resultaten bevestigen dat tetraploïde rassen van Engels raaigras een hogere verteerbaarheid bezitten dan diploïde rassen. De verteerbaarheid varieert van 78% bij de minst verteerbare rassen tot 82% bij de best verteerbare.
Officieel rassenonderzoek
Jaarlijks worden door ILVO (Merelbeke) officiële rassenproeven uitgevoerd in opdracht van het Vlaams comité voor het beheer van de rassenlijsten voor landbouwgewassen om nieuw veredelde rassen te onderzoeken op hun cultuur- en gebruikswaarde (CGW) in Vlaanderen. Enkel wanneer nieuwe rassen beter presteren dan de reeds beschikbare rassen op de markt, worden ze toegelaten tot de Belgische rassenlijst. De Belgische rassenlijst blijft zo een betrouwbare gids voor landbouwers, met enkel de best presterende rassen onder Belgische omstandigheden.
De overzichten van de resultaten van de officiële rassenproeven kan je terugvinden op de cijferwebsite van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij onder de tab marktinformatie: landbouwcijfers.vlaanderen.be/marktinformatie.
Engels raaigras
Dankzij inspanningen in veredeling tonen recente rassen van Engels raaigras een duidelijke verbetering in opbrengst en tolerantie tegen kroonroest. In veldproeven uitgevoerd tussen 2011 en 2025 werden opbrengstgegevens verzameld van 45 rassen Engels raaigras. De data-analyse toont een gemiddelde opbrengststijging van 40 kg droge stof per hectare per jaar, wat overeenkomt met een jaarlijkse opbrengststijging van 0,27%. Deze toename ligt beduidend lager dan de vooruitgang die in andere studies werden gerapporteerd voor gewassen zoals Italiaans raaigras, maïs of wintertarwe.
Kroonroest is één van de kenmerken waarop sterk wordt geselecteerd in de veredeling van Engels raaigras. Deze ziekte wordt gescoord via een schaal van 1 tot 9, waarbij 1 staat voor rassen die uitermate gevoelig zijn voor kroonroest en 9 betekent dat rassen zeer tolerant zijn. De data bevestigen dat nieuwe rassen een hogere tolerantie tegen deze ziekte vertonen dan oudere rassen.
Rietzwenkgras
Rietzwenkgras is net als Engels raaigras een meerjarige grassoort, die vooral gebruikt wordt om te maaien. In vergelijking met Engels raaigras is rietzwenkgras beter bestand tegen droge en natte omstandigheden. Rietzwenkgras beschikt over een hoger opbrengstpotentieel dan Engels raaigras (tot 15% hogere droge stofopbrengst onder maaivoorwaarden). De verteerbaarheid daarentegen is lager dan die van Engels raaigras. In de huidige rassen rietzwenkgras schommelt de verteerbaarheid van 67 tot 70%, wat zo’n 10 eenheden lager is dan de verteerbaarheid van Engels raaigras.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.