Nieuwe oproep verwijdering asbestdaken landbouw
Op 18 maart heeft Vlaams minister Jo Brouns de nieuwe oproep voor de verwijdering van asbestdaken van landbouwers gelanceerd. Ook dit jaar kunnen 1200 landbouwers zich aandienen om de golfplaten of leien van hun asbestdak te laten afvoeren. Indien je hiervan gebruik wil maken, is snel inschrijven dus de boodschap.
Oproep voor 1200 landbouwers
In 2021 ging het sectorprotocol voor de verwijdering asbestdaken in de landbouwsector van start. Gezien het grote succes wordt ook in 2025 opnieuw een oproep gelanceerd. Vanaf vandaag start de nieuwe aanmeldingsprocedure, waarbij opnieuw 1200 landbouwers zich kunnen aanmelden om binnen het jaar hun asbestdak te (laten) demonteren en inzamelen.
Wat komt in aanmerking?
Via het protocol neemt OVAM de kosten voor zich voor het ophalen van de gedemonteerde asbestdaken aan huis via een erkende ophaler.
Het naar beneden halen van de golfplaten of -leien behoort niet tot de dienstverlening van OVAM. Als landbouwer kies je zelf of je het dak demonteert, of dat je een aannemer aanstelt om het dak naar beneden te halen.
Wanneer je het dak zelf verwijdert, neem je best de nodige veiligheidsmaatregelen. Via deze link ga je naar de brochure met informatie over hoe je dit veilig aanpakt voor jezelf en je omgeving.
Enkel hechtgebonden asbest, afkomstig van het dak van het landbouwpatrimonium mag in de container worden gelegd. Het gaat dus enkel om golfplaten, dakleien, dakplaten en dakaccessoires, zoals dakranden, schouwen, afdekkappen ...
Andere onderdelen zoals gevelelementen, draagbalken, tussenschotten/muren, sandwichpanelen en gelijkaardige bouwelementen zijn niet toegelaten en mogen niet in de container.
Wie komt in aanmerking?
Actieve landbouwers, maar ook gepensioneerde landbouwers en landbouwers in bijberoep kunnen gebruik maken van deze ophaling.
Als je je wil aanmelden, moet je beschikken over een:
- Landbouwnummer;
- btw-nummer;
- Exploitatienummer.
Wanneer je je wil aanmelden hou je best volgende gegevens al bij de hand:
- Je persoonlijke gegevens;
- Exploitatienummer;
- Landbouwnummer;
- btw-nummer;
- Adres en perceelsnummer(s) van het/de gebouw(en) met de betreffende asbestdak(en);
- Schatting aantal m² hechtgebonden asbest dakplaten (golfplaten, leien);
- Beschrijving van het gebouw.
Per exploitatienummer kan je een aanvraag indienen. Verschillende gebouwen op één locatie kan je met één aanmelding doen, als ze onder hetzelfde exploitatienummer vallen. Ben jeu van plan om de daken in verschillende fasen te verwijderen, dan kan je verschillende aanmeldingen indienen.
Op basis van deze gegevens bekijkt OVAM of je in aanmerking komt voor de ophaling door de aangestelde inzamelaar. In principe krijg je binnen 20 werkdagen antwoord of de ophaling is goedgekeurd.
Van zodra er ruimte is in de planning van de aangestelde ophaler, ontvang je de nodige informatie om de inzamelaar te contacteren en praktische afspraken te maken.
De inzamelaar brengt de nodige containers voor de inzameling ter plaatse. Wanneer je de container(s) gevuld en afgesloten hebt, haalt de inzamelaar de container(s) op een asbestveilige manier terug op en brengt ze naar de verwerker.
Wat als je al ingeschreven was op de wachtlijst?
Omdat de oproep jaarlijks snel is ingevuld, hebben landbouwers de kans zich in te schrijven op de wachtlijst. Opname op de wachtlijst betekent niet dat je automatisch bent ingeschreven voor de nieuwe oproep of dat je voorrang krijgt. Je wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht van de nieuwe oproep, maar moet je wel, net zoals iedereen aanmelden.
Zoals gezegd, is de oproep doorgaans erg succesvol en snel volzet. Wanneer je hier gebruik van wil maken, is onmiddellijk aanmelden dan ook de boodschap.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.