fvfv

Nieuwe IPM-maatregelen van kracht

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft een nieuwe versie van de IPM-checklist aangekondigd, die vanaf juni van kracht zal worden. De belangrijkste aanpassingen hebben betrekking op de verplichte teeltrotatie, beredeneerde bemesting en beschutte teelten. 

Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet zich registreren bij een erkend controleorgaan, dat zal nagaan of aan alle voorwaarden wordt voldaan. De controle gebeurt driejaarlijks.

De wettelijke basis voor deze regelgeving is de Europese richtlijn (EG) nr. 2009/128 betreffende het duurzaam gebruik van pesticiden. IPM – wat staat voor Integrated Pest Management of geïntegreerde gewasbescherming – gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen.

Wie is professionele gebruiker?

Iedereen die gewasbeschermingsmiddelen professioneel gebruikt, rechtstreeks of via een derde partij (zoals loonwerkers), valt onder deze verplichting. Zelfs als je zelf geen bespuitingen of behandelingen met professionele gewasbeschermingsmiddelen uitvoert maar iemand anders inschakelt, ben je verplicht een IPM-audit te ondergaan.

Aanpassingen in de verplichte teeltrotatie 

Binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) werden de vereisten voor de goede landbouw- en milieucondities over de teeltrotatie op bedrijfsniveau en perceelsniveau (GLMC7) aangepast. Daarin werd de mogelijkheid om te kiezen voor gewasdiversificatie opnieuw ingevoerd. In navolging daarvan werden de punten rond teeltrotatie op bedrijfs- en perceelsniveau verwijderd uit zowel de algemene IPM-checklist als de checklist sierteelt. 

Voor maisteelt (kuil- en korrelmais) geldt vanaf 2026 een maximumrotatie van 3 op 4 jaar, tenzij het perceel gemeld of gekend staat voor de aanwezigheid van knolcyperus bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Deze wijziging is een klasse 2-eis: om een IPM-certificaat te behouden, moeten landbouwers aan minstens 80 klasse 2-eisen voldoen.

Als er knolcyperus aanwezig is op het perceel is mais de aangewezen teeltkeuze, aangezien het de enige teelt is waarbij een behoorlijke bestrijding van knolcyperus mogelijk is. De punten rond teeltrotatie in de checklist zijn van toepassing op alle landbouwers die aan IPM moeten voldoen, ongeacht of ze premies ontvangen in het kader van het GLB. Boerenbond overlegt met de overheid voor zo veel mogelijk afstemming met de GLB-eisen in het kader van administratieve vereenvoudiging. 

Beredeneerde bemesting bewijzen

Vanaf 2026 moeten bodemanalyses van de bouwvoor minimaal de volgende informatie bevatten: de pH-waarde, het organischekoolstofgehalte (% OC), fosfor (P) en kalium (K). Voor andere te analyseren elementen bepaalt de landbouwer zelf wat relevant is voor de teelt. 

Voor de sectoren in de algemene checklist werd verduidelijkt over hoeveel stalen de landbouwer moet beschikken. Voor de sectoren akkerbouw, ruwvoeder en openluchtgroenten ligt dat aantal in lijn met het aantal stalen die beschikbaar moeten zijn binnen het GLB onder GLMC3 (handhaving organisch bodemmateriaal). Dit aantal staat vermeld op de verzamelaanvraag. Voor glasgroenten en fruit moeten landbouwers bij de berekening van het aantal stalen ook rekening houden met het areaal van deze teelten. Het gedeelte van het overdekte bedrijfsareaal waar paddenstoelen op gekweekt worden of waar grondwitloof geforceerd wordt, moet echter niet meegenomen worden in de berekening. Voor de sectoren akkerbouw en ruwvoeder werd een punt toegevoegd met een aanbeveling rond de beredeneerde bemesting in productief grasland.

Verplichte schoonwatertank en kantdoppen

Voor de glastuinbouw en de fruitteelten onder beschutting is een schoonwatertank op de spuittoestellen niet verplicht, op voorwaarde dat er op elk perceel een aftappunt voor water beschikbaar is dat toelaat het spuittoestel te reinigen. Dit werd ook zo aangepast voor de binnenteelten bij de sierteelt. Deze aanpassingen gelden niet indien er gebruik wordt gemaakt van een veldspuit of boomgaardspuit om de behandelingen uit te voeren, aangezien deze spuittoestellen ook op percelen kunnen worden ingezet waar geen aftappunt voor water aanwezig is. Aangezien bij beschutte teelten (glastuinbouw, fruit onder beschutting en binnenteelten sierteelt) er maar een beperkte meerwaarde is van het gebruik van een kantdop, is voor deze sectoren deze vereiste op ‘niet van toepassing’ gezet. 

Aandacht voor knolcyperus in cultuurcontracten

Bij het opstellen van cultuurcontracten moet er een goede uitwisseling zijn tussen de verhuurder en de huurder van het perceel. Er zijn dan ook aanpassingen aangebracht in de formuleringen bij het opstellen van een cultuurcontract voor percelen die duidelijker moeten stellen of er al dan niet knolcyperus aanwezig is. Ook de voorgeschiedenis van een perceel, met name wat de noodtoelatingen voor het gebruik van neonicotinoïden die voor verschillende teelten werden afgeleverd (de laatste in 2022) betreft, moet je hierbij vermelden. Zo is de huurder goed op de hoogte van de maatregelen die hij of zij moet nemen.

Ga naar https://lv.vlaanderen.be/plant/gewasbescherming/geintegreerde-gewasbescherming voor de meest actuele versie van de IPM-checklist. 

gbg

Boerenbond en Fevia roepen voedingsbedrijven en landbouwers op om samen te werken tijdens droogte

Droogte

Via de generieke grondstofverklaring van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, kunnen voedingsbedrijven eenvoudiger hun gezuiverd afvalwater ter beschikking stellen voor irrigatiewater in de land- en tuinbouw. 

Read more about Boerenbond en Fevia roepen voedingsbedrijven en landbouwers op om samen te werken tijdens droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Dinsdag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbgb

In dialoog geraak je verder

Opinie

De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Read more about In dialoog geraak je verder
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
graan

Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Administratie

De uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag, 31 mei, komt eraan. Tot en met deze datum kan je de verzamelaanvraag wijzigen zonder gevolg, in zoverre er nog geen controle of melding van een controle heeft plaatsgevonden. 

Read more about Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
cartoon

Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw

Read more about Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
njnj

IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd

Dierziekte

Minister Clarinval heeft twee belangrijke wijzigingen aan het IBR-bestrijdingsprogramma aangebracht. Zo zullen veehouders langer mogen vaccineren en het afvoeren van runderen van bedrijven met insleep wordt strikt gereguleerd. 

Read more about IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen