Nieuwe IPM-maatregelen van kracht
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft een nieuwe versie van de IPM-checklist aangekondigd, die vanaf juni van kracht zal worden. De belangrijkste aanpassingen hebben betrekking op de verplichte teeltrotatie, beredeneerde bemesting en beschutte teelten.
Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet zich registreren bij een erkend controleorgaan, dat zal nagaan of aan alle voorwaarden wordt voldaan. De controle gebeurt driejaarlijks.
De wettelijke basis voor deze regelgeving is de Europese richtlijn (EG) nr. 2009/128 betreffende het duurzaam gebruik van pesticiden. IPM – wat staat voor Integrated Pest Management of geïntegreerde gewasbescherming – gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen.
Wie is professionele gebruiker?
Iedereen die gewasbeschermingsmiddelen professioneel gebruikt, rechtstreeks of via een derde partij (zoals loonwerkers), valt onder deze verplichting. Zelfs als je zelf geen bespuitingen of behandelingen met professionele gewasbeschermingsmiddelen uitvoert maar iemand anders inschakelt, ben je verplicht een IPM-audit te ondergaan.
Aanpassingen in de verplichte teeltrotatie
Binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) werden de vereisten voor de goede landbouw- en milieucondities over de teeltrotatie op bedrijfsniveau en perceelsniveau (GLMC7) aangepast. Daarin werd de mogelijkheid om te kiezen voor gewasdiversificatie opnieuw ingevoerd. In navolging daarvan werden de punten rond teeltrotatie op bedrijfs- en perceelsniveau verwijderd uit zowel de algemene IPM-checklist als de checklist sierteelt.
Voor maisteelt (kuil- en korrelmais) geldt vanaf 2026 een maximumrotatie van 3 op 4 jaar, tenzij het perceel gemeld of gekend staat voor de aanwezigheid van knolcyperus bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Deze wijziging is een klasse 2-eis: om een IPM-certificaat te behouden, moeten landbouwers aan minstens 80 klasse 2-eisen voldoen.
Als er knolcyperus aanwezig is op het perceel is mais de aangewezen teeltkeuze, aangezien het de enige teelt is waarbij een behoorlijke bestrijding van knolcyperus mogelijk is. De punten rond teeltrotatie in de checklist zijn van toepassing op alle landbouwers die aan IPM moeten voldoen, ongeacht of ze premies ontvangen in het kader van het GLB. Boerenbond overlegt met de overheid voor zo veel mogelijk afstemming met de GLB-eisen in het kader van administratieve vereenvoudiging.
Beredeneerde bemesting bewijzen
Vanaf 2026 moeten bodemanalyses van de bouwvoor minimaal de volgende informatie bevatten: de pH-waarde, het organischekoolstofgehalte (% OC), fosfor (P) en kalium (K). Voor andere te analyseren elementen bepaalt de landbouwer zelf wat relevant is voor de teelt.
Voor de sectoren in de algemene checklist werd verduidelijkt over hoeveel stalen de landbouwer moet beschikken. Voor de sectoren akkerbouw, ruwvoeder en openluchtgroenten ligt dat aantal in lijn met het aantal stalen die beschikbaar moeten zijn binnen het GLB onder GLMC3 (handhaving organisch bodemmateriaal). Dit aantal staat vermeld op de verzamelaanvraag. Voor glasgroenten en fruit moeten landbouwers bij de berekening van het aantal stalen ook rekening houden met het areaal van deze teelten. Het gedeelte van het overdekte bedrijfsareaal waar paddenstoelen op gekweekt worden of waar grondwitloof geforceerd wordt, moet echter niet meegenomen worden in de berekening. Voor de sectoren akkerbouw en ruwvoeder werd een punt toegevoegd met een aanbeveling rond de beredeneerde bemesting in productief grasland.
Verplichte schoonwatertank en kantdoppen
Voor de glastuinbouw en de fruitteelten onder beschutting is een schoonwatertank op de spuittoestellen niet verplicht, op voorwaarde dat er op elk perceel een aftappunt voor water beschikbaar is dat toelaat het spuittoestel te reinigen. Dit werd ook zo aangepast voor de binnenteelten bij de sierteelt. Deze aanpassingen gelden niet indien er gebruik wordt gemaakt van een veldspuit of boomgaardspuit om de behandelingen uit te voeren, aangezien deze spuittoestellen ook op percelen kunnen worden ingezet waar geen aftappunt voor water aanwezig is. Aangezien bij beschutte teelten (glastuinbouw, fruit onder beschutting en binnenteelten sierteelt) er maar een beperkte meerwaarde is van het gebruik van een kantdop, is voor deze sectoren deze vereiste op ‘niet van toepassing’ gezet.
Aandacht voor knolcyperus in cultuurcontracten
Bij het opstellen van cultuurcontracten moet er een goede uitwisseling zijn tussen de verhuurder en de huurder van het perceel. Er zijn dan ook aanpassingen aangebracht in de formuleringen bij het opstellen van een cultuurcontract voor percelen die duidelijker moeten stellen of er al dan niet knolcyperus aanwezig is. Ook de voorgeschiedenis van een perceel, met name wat de noodtoelatingen voor het gebruik van neonicotinoïden die voor verschillende teelten werden afgeleverd (de laatste in 2022) betreft, moet je hierbij vermelden. Zo is de huurder goed op de hoogte van de maatregelen die hij of zij moet nemen.
Ga naar https://lv.vlaanderen.be/plant/gewasbescherming/geintegreerde-gewasbescherming voor de meest actuele versie van de IPM-checklist.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.