Nationale werkgroep Aardbeien bezoekt REO Veiling
Elk jaar komt de nationale werkgroep Aardbeien samen. Deze werkgroep bestaat uit bestuursleden uit de studiekringen Zachtfruit en Aardbeien van West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Telkens wordt er in een andere regio afgesproken en de laatste keer was dat in West-Vlaanderen.
Agrotopia
We waren te gast in Roeselare en startten in Agrotopia, waar Inagro onderzoek in glasteelten uitvoert. De serre van Agrotopia staat op het dak van de kistenloods van REO Veiling. Simon Craeye en Maarten Ameye, onderzoekers bij Inagro, gaven ons een rondleiding. De werking van Agrotopia werd in een notendop aan de groep toegelicht. Zo stonden we onder andere stil bij een floating-systeem voor sla, een meerlagenteelt in een verticale opstelling die kon roteren en alternatieve substraten.
Tendensen in de aardbeiensector
Vervolgens gaven Rik Decadt en Philiep Willems van REO Veiling toelichting bij het aardbeienseizoen en beantwoordden ze de vraag welke tendensen er zichtbaar zijn in de sector en specifiek voor REO Veiling. Op het Vlaams niveau was in 2024 een duidelijke daling zichtbaar in de aardbeienaanvoer. De middenprijs was gestegen. Vandaag telt REO Veiling nog slechts de helft van het aantal producenten ten opzichte van 2012. Naast deze tendens zien ze ook dat de aardbeitelers een vrij jonge generatie is die recent uitbreidingen hebben gedaan. Ook belichting doet zijn intrede. Er zijn voor de aardbeiensector voorts verschillende uitdagingen die nog op de sector afkomen. Hierbij denken we aan de kostprijs en kwaliteit van het plantmateriaal, beschikbare arbeid, nieuwe variëteiten, energiekosten …
Actuele dossiers uit het beleid
Een van de uitdagingen is de afzet van afgeteeld substraat. Hiermee was er een naadloos bruggetje naar de toelichting vanuit Boerenbond. Er werd een generieke grondstofverklaring verkregen voor het afgeteelde aardbeiensubstraat, zowel een voor hergebruik als bodemverbeteraar als voor hergebruik in de sierteelt. Bij de praktische modaliteiten van deze grondstofverklaringen werd nog kort stilgestaan. Vervolgens gingen we via ‘een gesprek op voeten’ dieper in over de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief plantmateriaal van licentierassen.
De namiddag werd afgesloten met een etentje aangeboden door REO Veiling. Bij een lekkere maaltijd konden er zo ideeën en ervaringen worden uitgewisseld over de verschillende regio’s heen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.