Landbouwers uit Antwerpse polder vragen lokale politici rechtszekerheid en toekomst
De bedrijfsgilde van de Antwerpse polder speelde op donderdag 27 februari, samen met enkele betrokken gemeentebesturen en de provinciale gedeputeerde van Landbouw, het reuzegrote ganzenbord. In de strijd om als eerste de eindmeet te halen, kwamen de aanwezigen voortdurend hindernissen tegen. Een goede weerspiegeling van de grote onzekerheden waarmee de landbouwers vandaag geconfronteerd worden op hun pad.
Het ganzenbord werd gespeeld op het mooie bedrijf van de familie Bresseleers in Hoevenen, een deelgemeente van Stabroek. De leden van de bedrijfsgilde wilden op een ludieke manier aantonen dat de loopbaan van een hedendaagse landbouwer alles behalve een evident traject is. Het werd de politieke partijen dan ook pijnlijk duidelijk dat het rechtlijnig halen van de finish bijzonder moeilijk is. De landbouwers hopen hiermee het belang van landbouw nogmaals in de kijker te hebben gezet.
Impact van lokaal beleid
Leen Brouwers, voorzitter van de bedrijfsgilde licht het initiatief toe: “Het is belangrijk dat de gemeentelijke politiek voldoende aandacht heeft voor de landbouwsector. We stellen vast dat het lokale beleid zich niet altijd bewust is van de impact die beslissingen hebben op onze sector. Nochtans hebben zij als lokale beleidsmakers de touwtjes in handen. We hopen hen via dit spel bewust te maken van het belang van een beleid dat rechtszekerheid en toekomst biedt aan de landbouwsector.”
Meerdere schepenen en burgemeesters waren vertegenwoordigd en speelden mee. Na afloop hoorden we dat het ‘vermoeiend’ en ‘niet gemakkelijk’ is om in de schoenen van de landbouwers te staan. “Communicatie met de landbouwers en samen naar oplossingen zoeken” kwam vanuit de politieke partijen naar boven als cruciaal element in het toekomstige beleid.
Afsluitend genoten de leden van de bedrijfsgilde en de politieke mandatarissen tijdens een receptie van heerlijke, zelfgemaakte streekproducten.
De bedrijfsgilde kijkt positief terug op het initiatief en hoopt dat het toekomstige bestuur voldoende zekerheid biedt aan de landbouwsector en zorgt voor inspraak en overleg.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.