"Landbouw toegankelijk maken voor het brede publiek"
Wie is David Devrieze?
David Devrieze is een gedreven jonge landbouwer uit Rumst met een passie voor extensieve veeteelt. Op zijn 28ste runt hij Sheela Farm, een gemengd bedrijf gespecialiseerd in de duurzame fok van landbouwhuisdieren, waaronder minivarkens, Schotse Hooglanders, Engelse Texelaars en ook Hereford runderen. Daarnaast produceert hij eigen, lokaal geteelde gewassen voor zijn veevoeder.
"Mijn ouders hadden geen landbouwbedrijf”, vertelt David, “maar naast ons huis stonden enkele Belgisch witblauw-runderen. Toen de verzorger daarvan overleed, kreeg ik als vijftienjarige de kans om die dieren verder af te mesten. Dat was het moment waarop mijn passie voor veeteelt ontstond. Later kocht ik er schapen bij en besloot ik landbouwmechanisatie te studeren aan de hogeschool in Geel. Na mijn studies verkocht ik mijn dieren en trok ik een jaar naar Australië om daar ervaring op te doen in de landbouw. Terug in België kocht ik een oude boerderij en startte ik opnieuw met stamboekschapen, en later Schotse Hooglanders, kippen, mini-varkens en Hereford-runderen."
Van waar komt de naam Sheela Farm?
“Die naam bedacht ik na mijn reis naar Australië. Sheela Farm is afgeleid van het Australische dialectwoord Sheila. Sheila is een ongelijk perfecte echtgenote. Met Sheela Farm proberen we dit na te streven met het fokken van onze dieren. Een Sheila van een varken, schaap, kip of rund. Wij proberen dan ook de mooiste en kwalitatiefste dieren te kweken. Bovenop de verkoop van onze landbouwdieren kan je bij Sheela Farm ook terecht voor lokaal lams- en rundsvlees. Onze schapen staan heel het jaar rond buiten in hun natuurlijke habitat, waar ze worden ingezet voor begrazingen.
Momenteel staat het grootste deel van onze schapen binnen, net als onze Herefords. We verwachten binnenkort de eerste lammetjes, en binnen een maand ook heel wat kalfjes. Zodra die gegroeid zijn, en het weer het toelaat, kunnen de dieren opnieuw de wei op om van de zon te genieten.”
Met hoevebeleving proberen we de burger zoveel mogelijk te betrekken.
Wat betekent hoevebeleving voor jou?
“Ik wil landbouw toegankelijk maken voor het brede publiek. Daarom hebben we onze langgevelhoeve gerenoveerd en bieden we hoevelogies aan. Bezoekers kunnen hier logeren, een rondleiding krijgen en het leven op de boerderij ervaren. Kinderen mogen meehelpen met het voederen van de dieren en het verzorgen van de lammetjes. Daarnaast organiseer ik 'Blije Kippendagen', waarbij mensen kunnen zien hoe mijn kippen gehouden worden in een mobiele kippenren. We streven ernaar om onze passie te delen met onze bezoekers.
Via twee prachtige organisaties, Mobilant en Pegode, die mensen ondersteunen die niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen, komen hier regelmatig mensen helpen op de boerderij. Ze verzorgen de lammetjes, schuiven voeder aan of zetten leuke wist-je-datjes op eierdoosjes. Het is fantastisch om te zien hoe deze samenwerking niet alleen de boerderij helpt, maar ook alle betrokkenen doet opfleuren.
Verder krijg ik in de lammerperiode hulp van dierenartsen in opleiding van de Universiteit Antwerpen. Met hen samenwerken is ook altijd heel dankbaar.”
Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik ben volop bezig met de verdere uitbouw van mijn bedrijf. Momenteel lopen er vergunningsaanvragen voor de renovatie van oude stallen. Door de stikstofproblematiek lopen die aanvragen niet zo vlot. Dat is jammer, want ik zou van de huidige oude stallen iets veel mooier kunnen maken, dat ook nog eens duurzamer is dan ooit tevoren.”
Heb je ooit spijt gehad van je stap naar landbouw?
“Nee, ondanks de uitdagingen is mijn passie voor landbouw sterker dan ooit. Het was bij de start niet gemakkelijk zonder veel voorkennis, maar ik zou het zo opnieuw doen. Elke dag werk ik met trots en gedrevenheid aan mijn bedrijf en de toekomst ervan.”
Wie?
David Devrieze (28) is een jonge papa die zijn passie voor landbouw ontdekte toen hij vijftien jaar was en onverwacht een vleesveebedrijf mocht runnen. Die ervaring zorgde ervoor dat hij nu een bedrijf heeft met mini-varkens, runderen, schapen, kippen, korteketenverkoop en hoevetoerisme.
Waarom lid?
David is lid van Boerenbond omdat hij het belangrijk vindt om een netwerk op te bouwen binnen de sector. Verder haalt hij informatie uit Boer&Tuinder, en zou hij - als het bedrijf op punt staat - graag een keer deelnemen aan Dag van de Landbouw.
Toekomstdromen?
David wil zijn bedrijf vernieuwen door te investeren in nieuwe stallen, maar momenteel verlopen de vergunningsaanvragen moeilijk. Hij wil ook nog verder uitbreiden met de hoevebeleving. Ook de verbouwingen daarvoor zijn nog in volle gang.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.