IVB lanceert nieuwe website met benchmarking
De slachtdata die de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) in opdracht van de Vlaamse overheid verzamelt en verwerkt, zijn voor veehouders een schat van informatie. Met de pas gelanceerde nieuwe website kan je als veehouder voortaan makkelijker vergelijken tussen eigen geleverde loten en tussen sectorgemiddeldes.
Deze zogenaamde benchmarks deden via verschillende organisaties reeds hun intrede binnen de sector, en zijn daardoor vertrouwbare materie voor de meeste veehouders. De toegang tot de website wijzigt niet, veehouders kunnen blijven aanmelden met hun bestaande inloggegevens.
Benchmarking binnen eigen bedrijf
De nieuwe website laat onder meer toe om onder ‘benchmark veehouder’ de eigen loten te vergelijken doorheen de tijd, waarbij het zeer eenvoudig is om via opgave van het gewicht van het levende lot en de verkregen nettoprijs, het slachtrendement, de prijs/kg levend en de prijs/kg geslacht te berekenen. Bijkomstig zal er in de varkenshouderij ook de prijs/kg mager vlees worden weergegeven, zodat ook de karkaskwaliteit mee in rekening wordt gebracht. Aanvullend kan er gefilterd worden op onder andere slachthuis én veehandelaar zodat zowel via de berekende tabel als de duidelijke grafische weergaven kan gekeken worden welke handelspartners gunstige resultaten opleveren op de berekende kengetallen.
Benchmarking ten opzichte van de sector
De technische parameters die IVB verzamelt uit de slachthuizen, kunnen op de pagina ‘benchmark veehouder + sector’ vergeleken worden met een aantal sectorgemiddeldes. Voor de runderen zijn dit de verdeling van slachtleeftijd, karkasgroei, warme karkasgewichten en hun relaties. Voor de varkenshouders gaat dit over de spreiding in warm karkasgewicht, vleespercentages, vetdikte en spierdikte.
Evoluties in de sector
Tenslotte kan er op de pagina ‘evoluties’ voor iedere deelsector nagegaan worden hoe de slachtaantallen en enkele technische variabelen zich verhouden ten opzichte van dezelfde periodes van vorige slachtjaren. De evolutiepagina is publiek toegankelijk via https://www.ivb-interprof.be/nl/informatie/evoluties/
Gratis e-mailservice
De slachtgegevens kunnen niet alleen geraadpleegd worden op de website, maar kunnen ook per e-mail ontvangen worden. Dit via een overzichtelijke tabel waarin alle karkasinfo eenduidig wordt opgenomen. De e-mailtoepassing is gratis beschikbaar voor alle rundvee- en varkenshouders. Hiervoor moet je eenmalig inloggen op de IVB-website en op de pagina ‘automatisch classificatieresultaten ontvangen’ gekozen te worden voor een dagelijks interval.
Bron: IVB
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
