Gedragscode voor de aardappelsector ondertekend
Op 25 november werd de tweede versie van de gedragscode voor contracten in de aardappelsector ondertekend. Mathieu Vrancken, voorzitter van Belpotato.be, verwelkomde iedereen en benadrukte het belang van de aardappelsector, zowel teelt als handel en verwerking in ons land. Maar sinds de opstart vanBelpotato.be werden we met heel wat uitdagingen geconfronteerd zoals covid en het verdwijnen van CIPC voor de bewaring. Uitdagingen voor de komende jaren zijn het verkrijgen van voldoende gecertificeerd pootgoed, een duurzame teelt en bewaring met steeds minder gewasbeschermingsmiddelen, maar ook het onderhouden van goede contractuele relaties.
Etienne Verhaegen van de FOD Economie was voorzitter van de werkgroep die de gedragscode evalueerde en bijstuurde. Hij stelde dat het een lang en intensief traject was waarbij ook soms stappen terug werden gezet, maar dat net dat de garantie biedt dat het een onderbouwde en gedragen gedragscode is. Het is de eerste globale gedragscode die door de actoren in de sector zelf is ontwikkeld. Voor de komende jaren ziet hij nog heel wat uitdagingen, onder andere met het implementeren van de vernieuwde wetgeving betreffende deloyale handelspraktijken en het principe van imprevisie.
Namens de landbouwsector stelde Jean-Pierre Van Puymbrouck dat er nog versies van de gedragscode zullen volgen, al is het maar om de evoluties in de sector te blijven volgen. Aardappelen waren het belangrijkste akkerbouwgewas de voorbije jaren en we moeten de teelt op een duurzame manier kunnen verder onderhouden en uitbouwen. Met deze vernieuwde gedragscode zijn we er alvast in geslaagd om te zorgen voor meer uniformiteit in de contracten en een betere bescherming van de landbouwer. Hij ziet de uitbouw van de pootgoedsector als een tweede belangrijke uitdaging voor Belpotato.be want een stijgend areaal consumptieaardappelen maar een dalend areaal pootgoed is geen duurzame evolutie. Daarnaast kijkt hij ook naar de overheid om mee te zorgen voor een duurzame toekomst voor Belpotato.be door te zorgen dat een structurele werking en financiering mogelijk is.
Christophe Vermeulen van Belgapom stelde dat een jarenlang gewoonterecht in de handel van aardappelen niet eenvoudig is om aan te passen. Aanpassingen aan de contractuele relaties in de huidige evoluerende sector en met wijzigende wetgevingen waren echter noodzakelijk. Hij verwees naar de bekende uitspraak ‘Dura est lex, sed lex’ (de wet is hard maar is nu eenmaal de wet). De leden van Belpotato.be zochten en vonden een evenwicht tussen gezond verstand en de wet. De voorliggende gedragscode is dan ook het bewijs van een constructieve samenwerking binnen Belpotato.be die ook in de toekomst moet worden verdergezet.
De verschillende sprekers bedankten de leden van de werkgroep voor hun constructieve samenwerking en in het bijzonder kregen Etienne Verhaegen en Luc Ogiers van de FOD Economie een extra bedankje voor hun inzet voor de ontwikkeling van deze gedragscode in de aardappelsector waarna alle leden van Belpotato.be de gedragscode ondertekenden.
Lees ook: https://www.boerenbond.be/actualiteit/gedragscode-contracten-de-aardapp…