Gedragscode contracten in de aardappelsector verfijnd

Tijdens de aardappelbeurs Interpom werd de gedragscode voor het opmaken van contracten in de aardappelsector ondertekend door Belpotato.be, Boerenbond, ABS, FWA, Belgapom en Fiwap. Deze gedragscode is een bijlage bij de Conventie Contractuele Landbouw van 2005 die het evenwicht wil bevorderen tussen telers en afnemers van land- en tuinbouwproducten. Na de eerste actualisatie die doorgevoerd werd in 2021 volgt nu een verdere verfijning van deze code.

Wat verandert er?

De actualisatie van de code gebeurde door een werkgroep binnen Belpotato.be onder het voorzitterschap van Etienne Verhaegen van de FOD Economie die daar de voorbije twee jaar intensief aan werkte. De belangrijkste wijzigingen omvatten een verduidelijking van de eigendomsoverdracht, de betalingsvoorwaarden, de uitbreiding naar handel op de vrije markt en de staalnameprocedure.

Bij de eigendomsoverdracht gaat ook het risico van verlies of beschadiging van de goederen over van de verkoper naar de koper. De eigendomsoverdracht vindt plaats bij het overdragen van de aardappelen aan de vervoerder als het transport geregeld wordt door de afnemer. Indien de teler zelf het transport uitvoert, gaat de eigendom over op het moment dat de aardappelen worden afgeleverd bij de afnemer.

Indien de levering op vraag van de afnemer wordt uitgesteld, dan neemt deze op dat moment het risico van kwaliteitsverlies en afkeur na het oorspronkelijk overeengekomen moment van aflevering over. Op vraag van één van de partijen kan op dat moment de kwaliteit op tegensprekelijke wijze worden vastgesteld. Uiteraard moet de verkoper wel als een goede huisvader blijven zorgen voor de aardappelen.

De betalingsvoorwaarden moeten worden opgenomen in het contract en vallen onder artikel VI 109/5 van het Wetboek van Economisch Recht betreffende oneerlijke handelspraktijken. Wanneer een contract uit meerdere leveringen bestaat, dan mag men de betaling niet uitstellen tot de laatste levering maar moet men de betalingstermijnen respecteren voor alle leveringen.

De toepassing van de gedragscode wordt uitgebreid met de zogenaamde koopcontracten, beter bekend als verkopen op de vrije markt, waar tot op heden de gedragscode enkel van toepassing was op de klassieke aardappelcontracten die meestal worden afgesloten voor het teeltseizoen. Hierdoor valt alle handel van aardappelen tussen teler en eerste afnemer onder de voorwaarden opgenomen in de gedragscode.

Tegenbewijs

De bijlage van de gedragscode regelt de procedure van staalname van de aardappelen voor het bepalen van de kwaliteit. Het staal moet representatief zijn, namelijk voldoende groot en willekeurig over de vracht genomen. Indien het staal niet voldoet moet altijd een tweede staal worden genomen vooraleer er een afkeuring kan plaatsvinden. Heel belangrijk is dat hierin is opgenomen dat bij niet-naleving van de staalnameprocedure of een weigering van het lot aardappelen de teler het recht heeft om een tegenbewijs te voeren. Dit betekent dat de teler het recht heeft om een tegensprekelijke tegenanalyse van de kwaliteit van de aardappelen te eisen.

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof
Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen