Europees kaartenhuisje valt in elkaar zonder budget
Europa wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen. Om de veiligheid van Europa te verhogen is het noodzakelijk om de fundamenten te versterken en hierin te investeren. Met een visuele actie willen Boerenbond en Groene Kring tonen dat ook voedselzekerheid een fundamentele pijler van veiligheid is en dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid versterkt moet worden in het EU-budget.
Europa wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen van geopolitieke en economische instabiliteit tot rechtszonzekerheid en klimaatverandering. Volgens landbouworganisaties Boerenbond en Groene Kring kan de EU geen echte strategische autonomie bereiken zonder haar eigen voedselvoorziening en eigen landbouwsector veilig te stellen.
In het kader van de gesprekken rond het meerjarig financieel kader (MFK) die lopende zijn, vragen de landbouworganisatie stabiliteit, voorspelbaarheid, vertrouwen en juridische zekerheid. “Wij roepen op om landbouw daadwerkelijk tot een fundamentele pijler van Europa’s toekomst te maken – zoals dit in de oprichtingsakte van de EU ook reeds opgenomen was. De hoeksteen van langdurige veiligheid en stabiliteit, is een sterk, gemeenschappelijk landbouwbeleid met een evenwicht tussen directe steun en lange termijn investeringen”, vertelt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.
Nog volgens de landbouworganisaties dreigt het EU-kaartenhuisje in elkaar te vallen als een van de fundamenten weggeslagen wordt.
Justine Arkens, voorzitster Groene Kring: "Europa legt hoge doelstellingen op op vlak van duurzaamheid, milieu en klimaat. Om deze mogelijk te maken is een goed en ondersteunend GLB, met de nodige budgetten, noodzakelijk zodat jonge land- en tuinbouwers zekerheid hebben. Zonder die zekerheid komt de toekomst van duurzame landbouw én de volgende generatie boeren op het spel te staan."
Concreet vragen de landbouworganisaties aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad, zij moeten het immers eens geraken over de budgetten, dat de EU-financiering niet gecentraliseerd wordt in één fonds maar dat de twee hoekstenen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voorbehouden blijven. Het gaat dan om het ELGF, Europees Landbouwgarantiefonds, en ELFPO, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
Daarnaast moet het budget van het GLB volgens Boerenbond en Groene Kring verhoogd worden om de toegenomen ambities het hoofd te bieden.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.